ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σε ετοιμότητα επί 24ωρης βάσης επιβατικά σκάφη για τις διακομιδές

σε-ετοιμότητα-επί-24ωρης-βάσης-επιβατικ-363986

Με επιτυχία δεκάδες εν πλω διακομιδές ασθενών και τραυματιών κάθε χρόνο

Ασπροπρόσωπες έβγαλαν και φέτος τις Β. Σποράδες και τη Μαγνησία τα ιδιωτικά ταχύπλοα σκάφη, που χρησιμοποιούνται για τις διακομιδές ασθενών και τραυματιών. Παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας των νησιών, όλοι οι ασθενείς και τραυματίες έλαβαν την απαραίτητη νοσοκομειακή περίθαλψη που έχρηζαν και δεν υπήρξαν παρατράγουδα που θα μπορούσαν να πλήξουν ανεπανόρθωτα την εικόνα του τουρισμού στο εξωτερικό.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο τιμόνι των σκαφών, οι κυβερνήτες, εκτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους με προσωπικές θυσίες, αλλά και ρίσκο όποτε οι καιρικές συνθήκες στέκονταν απέναντί τους και προέβαλαν σαν επικίνδυνος εχθρός. Έτσι το καλοκαιράκι άφησε πίσω του διάχυτη ικανοποίηση που και φέτος ο Θεός βοήθησε και όλα κύλησαν ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με ιδιοκτήτες τέτοιων σκαφών. Μπροστά μας έχουμε έναν ολόκληρο χειμώνα και το λειτούργημα των κυβερνητών έρχεται σε πέρας με ακόμη πιο αντίξοες συνθήκες.

Οι κυβερνήτες δηλώνουν παντού και πάντοτε παρόντες. Γνωρίζουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους και τα καθήκοντά τους. Δεν «φυγομαχούν». Αντίθετα, φέρνουν σε πέρας το λειτούργημά τους με ικανοποίηση και συγκίνηση.

Το 2019 έως και τις 31 Αυγούστου οι διακομιδές περιστατικών με τραυματισμούς από πτώσεις, κατάγματα, αλλά και σοβαρά καρδιολογικά επεισόδια, εγκεφαλικά ήταν συνολικά 84. Από αυτές οι οχτώ έγιναν με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Η πλειονότητα των υπόλοιπων διακομιδών έγινε με τα πλοία της γραμμής. Ομως, τα άκρως επείγοντα περιστατικά, εκείνα που δεν μπορούσαν να περιμένουν δρομολόγια, ούτε και τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος να πλεύσουν στον τόπο για να εξυπηρετηθούν πραγματοποιήθηκαν από τους κυβερνήτες ιδιωτικών ταχύπλοων σκαφών. Το Λιμενικό Σώμα και η Πολιτεία έχουν δίπλα τους έναν αμέριστο συμπαραστάτη.

Με τη βοήθεια του Θεού όλα καλά

Ο κ. Δημήτρης Διολέττας που είναι ιδιοκτήτης των σκαφών «Αγιος Ιωάννης ο Ρώσσος», «Μητέρα Παναγιά» και «Αρχάγγελος» λέει: «Η υπηρεσία που παρέχουμε με τα εγκεκριμένα σκάφη μας από το Λιμενικό Σώμα είναι 24ώρες το 24ωρο 365 μέρες τον χρόνο με φουλ βάρδια καπετάνιου και πληρώματος».

«Είμαστε σε ετοιμότητα για οτιδήποτε συμβεί ανά πάσα ώρα και στιγμή. Πλέουμε με τις νόμιμες καιρικές συνθήκες που επιτρέπει το Λιμεναρχείο και κάποιες φορές έχουμε υπερβεί και τον εαυτό μας και έχουμε σώσει καταστάσεις με πολύ άσχημο καιρό», σημειώνει.

Ο καπετάνιος και το πλήρωμά του έχει βιώσει όλων των ειδών τις καταστάσεις από θέματα υγείας, αλλά και εγκυμοσύνες που εκτιμάται ότι ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια του λειτουργήματος.

«Δόξα τω Θεώ. Τα έχουμε φέρει εις πέρας όλο αυτό τον καιρό με επιτυχία», αναφέρει. Πραγματικά οι καπετάνιοι με τη βοήθεια του Θεού καταφέρνουν να ολοκληρώσουν το δύσκολο έργο τους.

Ο κ. Διολέττας λέει ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ ένα περιστατικό με ένα παιδάκι από τη Σκόπελο.

«Ηταν χειμώνας και είχε πέσει από κτίριο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Εμείς έπρεπε να το παραδώσουμε σε ασθενοφόρο στον Πλατανιά. Ωστόσο, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να το βγάλουμε έξω λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν. Τα κύματα έβγαιναν πάνω στο λιμάνι. Τα καταφέραμε!

Εγώ και τρία άτομα παραδώσαμε το παιδάκι στο πλήρωμα ενώ θα μπορούσε να είχε συμβεί οτιδήποτε. Το παιδάκι διασώθηκε και σήμερα είναι καλά στην υγεία του», περιγράφει.

Το έργο των καπετάνιων τον χειμώνα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Όμως χωρίς ίχνος δισταγμού ο καπετάνιος λέει: «Εμείς είμαστε πάντοτε εδώ και τα σκάφη μας είναι εξοπλισμένα ανάλογα».

Απερίγραπτες συγκινήσεις

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κυριαζής ταξιδεύει με το ταχύπλοο σκάφος «Αξιον Εστί» μαζί με τη σύζυγό του Αναστασία Κιουτσιούκη. Ο ίδιος επισημαίνει ότι το σκάφος του είναι τύπου tarda 37, δηλαδή το 4Χ4 της θάλασσας. Χειροποίητο, παντός καιρού, λέει ότι είναι το πιο αξιόπλοο σκάφος για δύσκολους καιρούς, το ταχύτατο.

Επιπλέον, έχει εξοπλίσει το «Αξιον Εστί» με μπουκάλι οξυγόνου, απινιδωτή, μόνιτορ ζωτικών οργάνων, ενώ το σκάφος διαθέτει ένα πλήρες φαρμακείο, έχει δικό του φορείο και ειδική καρέκλα μεταφορών, ώστε να παρέχει ασφάλεια στους ασθενείς.

«Το λειτούργημά μας είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον ανθρώπινο παράγοντα. Πρέπει να είμαστε απόλυτα συνεπείς σε αυτό που κάνουμε. Να μεταφέρουμε τα περιστατικά με πολλή φροντίδα και αγάπη. Γι ‘αυτό και είμαστε πάντοτε με ένα κινητό στο χέρι, ώστε να είμαστε άμεσα διαθέσιμοι ακόμη και στις 2 ή στις 3 τα χαράματα με οποιοδήποτε καιρό», τονίζει.

Ο ίδιος και η σύζυγος του έχουν αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. «Όλα έχουν φθάσει με τον καλύτερο τρόπο στον Βόλο απ’ όπου τα παρέλαβε το ΕΚΑΒ. Όσοι έχουν ταξιδέψει μαζί μας μάς ευχαριστούν με τον καλύτερο τρόπο μέσω μηνυμάτων και εγγράφων επιστολών», αναφέρει.

Το σκάφος τους, βρίσκεται έντεκα μήνες τον χρόνο στη θάλασσα.

Τα πιο δύσκολα περιστατικά για το ζευγάρι καπετάνιων είναι επίσης εκείνα που έχουν να κάνουν με μικρά παιδιά με τραυματισμούς από τροχαία και πτώσεις.

«Ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να φθάσουμε στον Βόλο εγκαίρως, ώστε να μπορέσουν να έχουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια από το Νοσοκομείο», επισημαίνει.

Απ’ όλες τις διακομιδές που κάνουν εδώ και σειρά ετών δεν θα ξεχάσουν ένα μωράκι από τη Σκόπελο.

«Είχε φύγει από τα χέρια του πατέρα του και είχε πέσει από ύψος τριών μέτρων, με αποτέλεσμα να υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Το μεταφέραμε στον Βόλο με το κοντέρ στο ανώτατο όριο. Μετρούσαμε τα δευτερόλεπτα για να φθάσουμε. Το μωράκι παραδόθηκε έγκαιρα και σήμερα είναι καλά στην υγεία του», περιγράφει.

Στην επιτυχή παράδοση των περιστατικών τα πληρώματα των σκαφών δοκιμάζουν απερίγραπτες συγκινήσεις όταν συναντούν τον κόσμο που τα αναμένει.

Αναλαμβάνουν δύο και τρεις διακομιδές ταυτόχρονα

Επισημαίνεται ότι πολλές φορές τα ταχύπλοα σκάφη μεταφέρουν και δύο και τρία περιστατικά μαζί, ενώ κάποιες φορές δεν προλαβαίνουν να επιστρέψουν στη βάση τους και βάζουν πλώρη για νέα διακομιδή.

Ακόμη, ο κ. Κυριαζής λέει ότι συνδράμει στο Λιμεναρχείο για διασώσεις ανθρώπων που τα σκάφη τους έχουν βουλιάξει ή βρέθηκαν σε κίνδυνο στη θάλασσα μετά από κάποια βλάβη.

«Εμείς αντιμετωπίζουμε την εργασία μόνο ως λειτούργημα. Σε κάθε διακομιδή που πραγματοποιείται νιώθουμε ευγνωμοσύνη που την ολοκληρώσαμε επιτυχώς. Γεμίζει η ψυχή μας ικανοποίηση και αυτό μας ξεκουράζει απίστευτα», καταλήγει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου