ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μελέτησαν την κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου χωρίς μπασκέτες!

μελέτησαν-την-κατασκευή-κλειστού-γυμ-373666

Ελλιπής μελέτη, ευθύνες που δεν αποδόθηκαν ποτέ στους αρχικούς μελετητές για τις αβλεψίες τους και πόροι από τον κρατικό κουρβανά που πήγαν στράφι, αποτελούν το πλέγμα επί του οποίου βασίστηκε η κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου στην Αλόννησο, το οποίο επί μία 15ετία «σέρνεται» και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Το αποτέλεσμα είναι το έργο να συμπεριληφθεί στον μακρύ κατάλογο των ελαττωματικών έργων, για την αποκατάσταση των οποίων απαιτήθηκαν επιπλέον χρήματα από τα δημόσια ταμεία.

Δεν είναι υπερβολή να υπογραμμιστεί, πως αν υπήρχε «βραβείο» για κακοτεχνίες και αβλεψίες μελετών, το χρυσό θα διεκδικούσε άνετα το έργο κατασκευής του Κλειστού Γυμναστηρίου Αλοννήσου. Ο λόγος απλός: Στην αρχική μελέτη του έργου που συντάχθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» παρ΄ότι επρόκειτο για την ανέγερση Κλειστού Γυμναστηρίου μπάσκετ, δεν είχαν προβλεφθεί κερκίδες και μπασκέτες, ούτε καν χρονόμετρο!!! Χρειάστηκε να έρθει το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας για να τροποποιηθεί η μελέτη και το «κουφάρι» να «ζωντανέψει» ξανά μπαίνοντας σε τροχιά ολοκλήρωσης 15 χρόνια μετά.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2011 αποφάσισε να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Αρχισε λοιπόν ένας αγώνας δρόμου. Ενέταξε το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εξασφάλισε τους πόρους και πλέον χρηματοδοτεί την αποπεράτωση του πολύπαθου έργου που θα ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές της Αλοννήσου.

Το κτίριο, που δεσπόζει στην περιοχή του Πατητηρίου, είναι ισόγειο. Πρόκειται ουσιαστικά για τον μοναδικό μεγάλο κλειστό χώρος που θα έχει το νησί στην διάθεσή του, όταν ολοκληρωθεί. Μετά κόπων και βασάνων βέβαια και μετά από μιάμιση δεκαετία.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό εκτός από το κλειστό γυμναστήριο και το γήπεδο μπάσκετ, όπου θα φιλοξενούνται μια σειρά από αθλητικές δράσεις. Επιπλέον ο Δήμος φιλοδοξεί να αποτελέσει χώρο που θα φιλοξενεί εκτός από αθλοπαιδιές αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό στο νησί, αφού το κτίριο λαμβάνει πλέον την μορφή πολυχώρου.

Η συμπληρωματική μελέτη περιλαμβάνει όλα εκείνα… που άφησαν εκτός οι μελετητές, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι το έργο ακόμη και αν είχε ολοκληρωθεί δεν θα ήταν ποτέ λειτουργικό, αν δεν αποκαθίσταντο οι αβλεψίες του αρχικού φακέλου.

Με τις συμπληρωματικές εργολαβίες που ενέκρινε η Περιφέρεια μετά την τροποποίηση της μελέτης, το έργο μπήκε σε τροχιά υλοποίησης.

«Δυστυχώς πρόκειται για ένα ακόμη έργο κληρονομιά του προγράμματος Ελλάδα 2004, μέσω του οποίου έγιναν αθλητικά έργα κυρίως στην Αθήνα και «σκόρπισαν» ερείπια στην υπόλοιπη Ελλάδα», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός μετά από αυτοψία στο κτίριο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αλόννησο.

«Οταν επισκέφτηκα το 2011 για πρώτη φορά το έργο, αντίκρισα ένα κουφάρι. Ηταν σαφές ότι επρόκειτο για «αρχιτεκτονική ρύπανση».

Αναφορά στο συγκεκριμένο έργο και το «παρελθόν του» έκανε και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, υπογραμμίζοντας κυρίως το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σε επίπεδο μελετών τις οποίες αναλαμβάνουν να συντάξουν τα υπουργεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου