ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ταινία για τον βυθισμένο «Κατσώνη», 76 χρόνια μετά

ταινία-για-τον-βυθισμένο-κατσώνη-76-χ-374987

Στη Σκιάθο θα προβληθεί τιμής ένεκεν το ντοκιμαντέρ για το θρυλικό υποβρύχιο

Εικόνες του θρυλικού υποβρυχίου «Κατσώνης», που βυθίστηκε στη σιωπή του βυθού στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, ζωντανεύουν στο ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί για πρώτη φορά τιμής ένεκεν στη Σκιάθο. Η «Team Faos» έχει αναλάβει την παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Υ1 Στη σιωπή του βυθού», το οποίο θα προβληθεί από την ΕΡΤ το 2020.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί με τη δέουσα επισημότητα απόψε Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 20.00 σε επετειακή εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου στο Μπούρτζι της Σκιάθου.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στη Σκιάθο και είναι αφιερωμένο στο υποβρύχιο «Κατσώνης», το οποίο βυθίστηκε το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου 1943 από το γερμανικό καταδιωκτικό UJ – 2101, βορειοδυτικά της Σκιάθου. Βασίζεται στο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο του Ηλία Τσουκαλά «Υποβρύχιον Υ1», το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1951, περιέγραψε τις τελευταίες ώρες του «Κατσώνης», τον θάνατο των συμπολεμιστών του, αλλά και τη δική του αγωνιώδη προσπάθεια μέχρι να πατήσει στη στεριά. Γυρίσματα έγιναν στο Κάστρο, στο ιστορικό μονοπάτι του Χαιρημωνά ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, στο Μουσείο «Σκιαθίτικο σπίτι», όπως και στη θαλάσσια περιοχή του Κάστρου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» υποστήριξε την αποστολή, μιας και πρόκειται για σπουδαία παραγωγή, με σημαντικό ιστορικό ενδιαφέρον για τη Σκιάθο και τη χώρα.

Η κόρη του Ηλία Τσουκαλά, διακεκριμένη δημοσιογράφος Μπήλιω Τσουκαλά, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα της, επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Σκιάθο, συναντώντας κατοίκους του νησιού, οι οποίοι έχουν μνήμες από τη τραγική εκείνη νύχτα για την ιστορία του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Ανάμεσά τους η Τούλα Μιτζέλου, ο σύζυγος της οποίας Δημήτρης Μιτζέλος ήταν ανάμεσα σε αυτούς που φυγάδεψαν τους ναυαγούς στο Πήλιο, με γλαφυρό τρόπο και ιδιαίτερη συγκίνηση περιέγραψαν τη νύχτα της ναυμαχίας, ο Δημήτρης Λιακόπουλος σύμφωνα με τον οποίον οι λάμψεις των εκρήξεων όπως και οι εκκωφαντικοί ήχοι έγιναν αισθητοί στην πόλη της Σκιάθου και ο Αποστόλης Τσολοβίκος ως αυτόπτης μάρτυρας, μιας και βρισκόταν σε σημείο που μπορούσε να δει τη ναυμαχία, αναφέρθηκε σε αυτή ως το πιο τραγικό γεγονός που συνέβη ποτέ στη Σκιάθο.

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν η κ. Τσουκαλά, στην πορεία του πατέρα της, από την παραλία του Κάστρου, στο μονοπάτι του Χαιρημωνά, έφθασε στο καλύβι του Σωτήρη Γεωργίου (Ζαμπούρα) όπου συναντήθηκε με τον εγγονό του Σωτήρη, που φέρει το όνομα του παππού του και ήταν εκείνος που φιλοξένησε του δύο ναυαγούς Ηλία Τσουκαλά και Αναστάσιο Τσίγκρο.

Η κινηματογράφηση

Ηταν φθινόπωρο του 2016 όταν η Μπήλιω Τσουκαλά συναντήθηκε με τον Στέλιο Ευσταθόπουλο, παραγωγό της εταιρείας κινηματογραφήσεων «FAOS», ο οποίος είχε διαβάσει το βιβλίο του πατέρα της και ήθελε να γυρίσει ταινία για τη βύθιση.

Η «FAOS» ζήτησε αρχικά τη συνδρομή του Μανώλη Αντωνιδάκη, καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΤΕΙ Κρήτης, ο οποίος ασχολείται με μεθόδους ανίχνευσης υλικών. Χρησιμοποιώντας ειδικά μηχανήματα πραγματοποίησε μετρήσεις σε πέντε σημεία από βουνοκορφές του Πηλίου, αλλά και από σκάφος στη θάλασσα.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Το ωκεανογραφικό πλοίο «Ναυτίλος» της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, αξιοποιώντας αυτά τα δεδομένα, εντόπισε το ναυάγιο με τη χρήση ηχοβολιστικών πολλαπλής δέσμης και πλευρικής σάρωσης, 6 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σκιάθου σε βάθος 253 μέτρων. Απέμενε μια οπτική επιβεβαίωση, μια εικόνα από τον βυθό.

Η επιχείρηση κινηματογράφησης πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του «Ναυτίλου», της εταιρείας «FAOS» και του καταδυτικού συνεργείου του Κωνσταντίνου Θωκταρίδη, προκειμένου να βγει από τη σιωπή του βυθού το βυθισμένο υποβρύχιο, που έγραψε τη δική του ιστορία.

«Κατσώνεια» στη Σκιάθο

Ο Δήμος Σκιάθου τιμά τη μνήμη της 76ης επετείου από τη βύθιση του υποβρυχίου «Κατσώνης» και διοργανώνει επετειακές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τη Διοίκηση Υποβρυχίων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα καΐκια που πληγώναμε» που διοργανώνει το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, όπως και την ειδική προβολή με θέμα τη διάσωση των ναυαγών του υποβρυχίου και την πορεία τους από τη Σκιάθο μέχρι και το Πήλιο. Πρόκειται για ένα ειδικό αφιέρωμα για τον Δήμο Σκιάθου, διάρκειας 30 λεπτών, από την ομάδα «Team Faos».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων του υποβρυχίου «Κατσώνης», από όπου στη συνέχεια θα αναχωρήσει καΐκι για την απόδοση τιμής στο στίγμα του ναυαγίου, μια παράδοση που αναβιώνει μετά από πολλά χρόνια.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που ξεκίνησαν χθες, απόψε Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιείται εκδήλωση με τίτλο ««Κατσώνης» 76 χρόνια μετά, ανάδυση από τα βάθη της μνήμης».

Ομιλητές είναι οι υποναύαρχος Μηχανικών Γεώργιος Μπαμπλένης διευθυντής Εξοπλισμού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, πλοίαρχος Κοντογιαννάκος Κωνσταντίνος Π.Ν. διοικητής Υποβρυχίων, Μπήλιω Τσουκαλά δημοσιογράφος, κόρη του Ηλία Π. Τσουκαλά υπάρχου του υποβρυχίου «Κατσώνης», Στέλιος Ευσταθόπουλος παραγωγός του ντοκιμαντέρ «Y1 – Υποβρύχιον Λ. Κατσώνης».

Αύριο Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου και θα γίνει εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον πλοίαρχο Κοντογιαννάκο Κωνσταντίνο Π.Ν. διοικητή Υποβρυχίων.

Στις 11.00 το πρωί στο μνημείο των πεσόντων του υποβρυχίου «Κατσώνης» θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και ακολουθεί κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια προγραμματίζεται αναχώρηση με το καΐκι «Καλυψώ» για απόδοση τιμής στο στίγμα του ναυαγίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου