ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Κατσώνεια» στη Σκιάθο

κατσώνεια-στη-σκιάθο-379339

Τιμάται η 76η επέτειος από τη βύθιση του υποβρυχίου «Κατσώνης»

Ο Δήμος Σκιάθου τιμά τη μνήμη της 76ης επετείου από τη βύθιση του υποβρυχίου «Κατσώνης» και διοργανώνει επετειακές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τη Διοίκηση Υποβρυχίων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα καΐκια που πληγώναμε» που διοργανώνει το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, όπως και την ειδική προβολή με θέμα τη διάσωση των ναυαγών του υποβρυχίου και την πορεία τους από τη Σκιάθο μέχρι και το Πήλιο. Πρόκειται για ένα ειδικό αφιέρωμα για τον Δήμο Σκιάθου, διάρκειας 30 λεπτών, από την ομάδα «Team Faos».

Η «Team Faos» έχει αναλάβει την παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Υ1 Στη σιωπή του βυθού» το οποίο θα προβληθεί από την ΕΡΤ το 2020. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων του υποβρυχίου «Κατσώνης», από όπου στη συνέχεια θα αναχωρήσει καΐκι για την απόδοση τιμής στο στίγμα του ναυαγίου, μια παράδοση που αναβιώνει μετά από πολλά χρόνια.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Μεθαύριο Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπούρτζι, εγκαινιάζεται η έκθεση με τίτλο «Τα καΐκια που πληγώναμε».

Η έκθεση βρίσκεται σε διαρκή κίνηση ανά την Ελλάδα ενσωματώνοντας μαρτυρίες, εμπειρίες συμμετοχής και ευαισθητοποιώντας για ένα ζήτημα τόσο φλέγον και παρόν όσο η διάσωση του πολιτισμού μας και ιδιαίτερα η διάσωση των αλιευτικών σκαφών.

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιείται εκδήλωση με τίτλο «Κατσώνης 76 χρόνια μετά, ανάδυση από τα βάθη της μνήμης».

Ομιλητές θα είναι οι υποναύαρχος Μηχανικών Γεώργιος Μπαμπλένης διευθυντής Εξοπλισμού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, πλοίαρχος Κοντογιαννάκος Κωνσταντίνος Π.Ν. διοικητής Υποβρυχίων, Μπήλιω Τσουκαλά δημοσιογράφος, κόρη του Ηλία Π. Τσουκαλά υπάρχου του υποβρυχίου «Κατσώνης», Στέλιος Ευσταθόπουλος παραγωγός του ντοκιμαντέρ «Y1 Υποβρύχιον Λ. Κατσώνης».

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου και θα γίνει εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον πλοίαρχο Κοντογιαννάκο Κωνσταντίνο Π.Ν. διοικητή Υποβρυχίων.

Στις 11.00 το πρωί στο μνημείο των πεσόντων του υποβρυχίου «Κατσώνης» θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια προγραμματίζεται αναχώρηση με το καΐκι «Καλυψώ» για απόδοση τιμής στο στίγμα του ναυαγίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου