ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προϊόντα με Σκοπελίτικη σφραγίδα

προϊόντα-με-σκοπελίτικη-σφραγίδα-410620

Αφιέρωμα στο λαογραφικό προφίλ του νησιού και τις παραδόσεις ετών

Θεσμός είναι πλέον για την Σκόπελο η εβδομάδα – αφιέρωμα στα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα που άνοιξε την αυλαία προχθές και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Αυγούστου. Το πενθήμερο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της χώρας της Σκοπέλου, συνθέτουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του νησιού και δίνουν τον τόνο μιας πορείας αιώνων.

O Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Σκοπέλου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη Σκοπελίτικη Εβδομάδα, που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, με κέντρο βάρους την τοπική κουλτούρα.

Πρόκειται για μια γιορτή προβολής εθίμων και τοπικών προϊόντων, με σκοπό να χαρούν οι ντόπιοι και να γνωρίσουν, αλλά και να διασκεδάσουν οι επισκέπτες του νησιού. Η αντιδήμαρχος Σκοπέλου Αθηνά Ντάκη ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «μέσα από κάθε δραστηριότητα προβάλλεται η οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού, οι παραδόσεις και η τοπική κουλτούρα».

Κάθε ενότητα της θεσμοθετημένης εβδομάδας, αναδεικνύει προϊόντα όπως το δαμάσκηνο, σήμα κατατεθέν του νησιού, την τοπική ενδυμασία και τα έθιμα του γάμου, που χαρακτηρίζονται από μια συγκεκριμένη τελετουργία. «Από το στόλισμα της νύφης και του γαμπρού μέχρι και το σεργιάνι που έκανε το καινούργιο ζευγάρι μέσα στην πόλη, όλα αυτά αναβιώνουν πάρα πολύ επιτυχημένα», υπογράμμισε η κ. Ντάκη.

Το πρόγραμμα

Σήμερα Τρίτη 13 Αυγούστου στις 8.30μ.μ. διοργανώνεται εκδήλωση για την Σκοπελίτικη φορεσιά στον εξωτερικό χώρο του Δημοτικού Καφενείου, με παρουσίαση όλων των τοπικών ενδυμασιών και ιστορικές αναφορές για την προέλευση και δημιουργία τους.

Στις 16 Αυγούστου διοργανώνεται εκδήλωση για την Σκοπελίτικη τυρόπιτα, στην πλατεία της Παναγίας Φανερωμένης, στις 8.30μ.μ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παριστάμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το διάσημο τοπικό έδεσμα, το οποίο θα παρασκευαστεί επιτόπου.

Στις 17 Αυγούστου σειρά έχει ο Σκοπελίτικος τραχανάς, στον εξωτερικό χώρο του Δημοτικού Καφενείου, στις 8.30μ.μ. Κτηνοτρόφοι της Σκοπέλου, ετοιμάζουν τον τραχανά, για να τον προσφέρουν, στη συνέχεια, στο κοινό.

Στις 18 Αυγούστου προγραμματίζεται αναπαράσταση σκοπελίτικου παραδοσιακού γάμου, κάτω από την Παναγία του Πύργου, στο Παλιό Λιμάνι, στις 8.30μ.μ. και ο κύκλος των εκδηλώσεων κλείνει με χαρούμενη νότα και παραδοσιακούς ήχους, που συνθέτουν το ιδιαίτερο τοπικό χρώμα.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου