ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ερευνες σε αρχαίο νεκροταφείο ~ Ανακαλύψεις 3.000 ετών στη Σκιάθο

ερευνες-σε-αρχαίο-νεκροταφείο-ανακαλ-417441

Υπερσύγχρονα μηχανήματα θα «σαρώσουν» το υπέδαφος για να αποκαλυφθούν κρυμμένοι θησαυροί

Σημαντικά ευρήματα αναμένεται να φέρει στο φως η έρευνα που προγραμματίζεται τον επόμενο μήνα σε αρχαιολογική θέση της Σκιάθου με τη συμμετοχή δύο Πανεπιστημίων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας θα «σκανάρουν» κυριολεκτικά το υπέδαφος, για να αποτυπωθεί η εικόνα κρυμμένων θησαυρών που μετρούν 3.000 χρόνια.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το ερευνητικό πρόγραμμα που πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια το ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στην θέση Κεφάλα της Σκιάθου συνεχίζεται φέτος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα και την ομάδα του. Επίκεντρο της έρευνας είναι το αρχαίο νεκροταφείο ιστορικών χρόνων που εντοπίζεται εκτός των τειχών της αρχαίας πόλης και σε απόσταση περίπου 200 μέτρων.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Αλέξανδρος Μαζαράκης – Αινιάν υπογραμμίζει ότι ο κ. Τσόκας είναι ειδικός στις γεωφυσικές διασκορπίσεως αρχαιολογικών χώρων.

«Εχουμε προγραμματίσει σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, και πάντοτε με τη συνδιεύθυνση τη δική μου και της προϊσταμένης επί τιμή της ΕΦΑ Μαγνησίας Αργυρούλας Ιντζεσίλογλου, να κάνουμε ολιγοήμερες γεωφυσικές διασκοπίσεις στην περιοχή της Κεφάλας, όπου έχουμε εντοπίσει το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης. Ο στόχος είναι να εντοπίσουμε την έκταση του νεκροταφείου και ενδεχομένως την θέση που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον έτσι ώστε στοχευμένα, αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, να προχωρήσουμε σε μια πιο οργανωμένη ανασκαφική έρευνα του χώρου» είπε.

Σημαντικά ευρήματα

Το αρχαίο νεκροταφείο που χρονολογείται από το 1.100 μέχρι τον 5ο αιώνα πΧ, έχει ερευνηθεί το 2015 και το 2016, ενώ έχουν ανασκαφεί έξι τάφοι, με πλούσια κτερίσματα, γεγονός που μαρτυρά την οικονομική ευμάρεια των πρώτων κατοίκων. Χρυσά και χάλκινα αντικείμενα που βρέθηκαν σε ταφή γυναίκας, ειδικότερα, υπογραμμίζουν τα προαναφερθέντα.

«Θέλουμε να δούμε προς τα πού εκτείνεται το νεκροταφείο, αν μπορούμε να εντοπίσουμε την περιοχή που καταλαμβάνει ο χώρος του νεκροταφείου, για να επιλέξουμε σε ποια περιοχή είναι ενδεδειγμένο να γίνει ανασκαφή» είπε ο κ. Μαζαράκης.

Το νεκροταφείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και επειδή οι τάφοι αυτής της περιόδου στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή ιδιαίτερα των Σποράδων σπανίζουν, οι αρχαιολογικές έρευνες συνεχίζονται, με στόχο να συμπληρωθεί το παζλ της αρχαιολογικής γνώσης με επιπλέον δεδομένα.

«Θα θέλαμε, αν είναι δυνατόν, και εφόσον βοηθήσουν οι γεωφυσικές, να συνεχίσουμε τις έρευνες στο νεκροταφείο μελλοντικά αλλά πρέπει πρώτα να σιγουρευτούμε ότι μπορούμε να εντοπίσουμε αυτές τις ταφές» προσέθεσε ο ίδιος, ενώ σημείωσε ότι λόγω της θέσης της αρχαιολογικής περιοχής, είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστούν οι συντεταγμένες των αρχαιοτήτων που είναι θαμμένες στο υπέδαφος επί χιλιάδες χρόνια.

Η θέση Κεφάλα

Ο οικισμός της «Κεφάλας», που πιθανόν ταυτίζεται με την παλαιότερη από τις δύο πόλεις της Σκιάθου, την Παλαισκίαθο, σύμφωνα με επιγραφικά τεκμήρια, καταλαμβάνει το ύψωμα σε μια μικρή χερσόνησο στα ΒΑ της νήσου Σκιάθου.

Με βάση τα έως σήμερα ευρήματα, ενδείξεις πρώιμης δραστηριότητας εμφανίζονται ήδη από τις αρχές του 10ου αιώνα π.Χ., ενώ η θέση φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε σταδιακά μετά την ίδρυση κατά την κλασική εποχή της δεύτερης πόλης της Σκιάθου, η οποία βρίσκεται στη θέση της σημερινής ομώνυμης πόλης της νήσου. Με βάση τα ευρήματα από την έως τώρα ανασκαφική έρευνα του οικισμού εξάγεται το συμπέρασμα ότι η περίοδος ακμής της «Κεφάλας» Σκιάθου τοποθετείται στην Πρωτογεωμετρική- Γεωμετρική εποχή, αμέσως μετά την ίδρυση του οικισμού, ενώ σημαντική είναι η περίοδος κατοίκησης και κατά τους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους.

Ωστόσο στην κορυφή του υψώματος εντοπίστηκε τμήμα κτιρίου με κεραμική και ευρήματα και των ελληνιστικών χρόνων, γεγονός το οποίο ίσως δηλώνει περιορισμένη χρήση του χώρου και μετά την εγκατάλειψη του οικισμού στα κλασικά χρόνια.

Τα νεκροταφεία του οικισμού βρίσκονται τόσο στα ΝΑ όσο και στα ΝΔ του, κοντά στις ακτές, καθώς εκεί αντίστοιχα εντοπίστηκαν και ανασκάφηκαν ένας λακκοειδής τάφος κλασικών χρόνων και υπολείμματα άλλων και δύο ταφές αρχαϊκών χρόνων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου