ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανοίγει καταδυτικό κέντρο ενημέρωσης στην Αλόννησο

ανοίγει-καταδυτικό-κέντρο-ενημέρωση-418445

Μοχλός ανάπτυξης για τη Μαγνησία οι ενάλιοι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι – Ημερίδα για την πορεία του προγράμματος

Με σταθερά βήματα προχωρά το έργο των ενάλιων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων σε Αλόννησο και Παγασητικό, με τα κέντρα ενημέρωσης πολιτών να βρίσκονται στην τελική ευθεία. Στην Αλόννησο θα τεθεί σε λειτουργία τον ερχόμενο μήνα και τον Οκτώβριο στον Αλμυρό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με αφορμή την ημερίδα που διοργανώνει η ΠΕΔ Θεσσαλίας αύριο Σάββατο 3 Αυγούστου στην Αλόννησο, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον Αγγελο Μαγκλή, εκ των εισηγητών της ημερίδας, ιδρυτή και αντιπρόεδρο της «Ατλαντίς Συμβουλευτική Α.Ε.», εταίρο του έργου BLUMED και συντονιστή εταίρος του προγράμματος.

Ο κ. Μαγκλής ανέφερε ότι πραγματοποιούνται δοκιμαστικές καταδύσεις σε περιορισμένη κλίμακα στο ναυάγιο κλασικών χρόνων στην Περιστέρα Αλοννήσου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την λειτουργία των ενάλιων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου ο συγκεκριμένος ενάλιος χώρος αναμένεται να ανοίξει για τους φίλους των καταδύσεων το 2020, ενώ παράλληλα έχουν κηρυχτεί επισκέψιμα τέσσερα ακόμη ναυάγια στην περιοχή.

Πρόκειται για το κλασικό ναυάγιο στα Σκάντζουρα, το κλασικό ναυάγιο στη Φαγκρού, το βυζαντινό ναυάγιο στον Αγιο Πέτρο και το ναυάγιο ελληνιστικών χρόνων στην Ακρα Τσέλιος, τα οποία θα συμβάλλουν από κοινού, αποφασιστικά, στην ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού σε βάθος πενταετίας. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «πρέπει να λειτουργήσουν και τα πέντε ναυάγια και να γίνουν γνωστά. Υπολογίζουμε ότι σε μια πενταετία θα υπάρχει σαφέστατο θετικό αποτέλεσμα το οποίο θα είναι ικανής κλίμακας», είπε.

Ενημέρωση επισκεπτών

Παράλληλα ανέφερε ότι το κέντρο ενημέρωσης επισκεπτών της Αλοννήσου θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση στο παλιό σχολείο του νησιού, ένα εμβληματικό κτίριο που βρίσκεται στην παλιά χώρα, ενώ προβλέπεται η δημιουργία νέου κτιρίου πάνω στον κάβο στη Στενή Βάλλα Αλοννήσου.

Στο μεταξύ έχει εκφραστεί επιθυμία από την πλευρά του φορέα διαχείρισης θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου για την υλοποίηση προγράμματος συγκέντρωσης στοιχείων από το θαλάσσιο πάρκο με καταδύσεις. Στον σχεδιασμό συμμετέχουν ο κ. Μαγκλής, το BLUMED και τα καταδυτικά κέντρα της περιοχής, προκειμένου να συγκεντρώνονται στοιχεία από καταδυόμενους δύτες για τη θαλάσσια ζωή και τις εν γένει συνθήκες που επικρατούν εντός του θαλάσσιου πάρκου.

Το συγκεκριμένο πλάνο βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» για να λειτουργήσει, αναμένεται να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την υφιστάμενη κατάσταση του θαλάσσιου πάρκου.

Καθοριστικό για τον χρόνο έναρξης λειτουργίας των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, πάντως, είναι το διάστημα ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για τα ναύδετα, με τον κ. Μαγκλή να υπογραμμίζει ότι προβλέπεται αρχικά να λειτουργήσουν τέσσερις μήνες τον χρόνο και από το 2021 οκτώ μήνες τον χρόνο.

Ημερίδα στην Αλόννησο

Η ΠΕΔ Θεσσαλίας διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Καταδυτικός τουρισμός και θαλάσσιο πάρκο» προκειμένου να αναδείξει τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού, ως μοχλό ανάπτυξης, σε συνδυασμό με το θαλάσσιο πάρκο, για το νησί της Αλοννήσου.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 3 Αυγούστου στις 10 το πρωί στο Δημαρχείο Αλοννήσου κι όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Μουλάς «στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού πάνω στο πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή και για αυτό τον λόγο η ημερίδα πραγματοποιείται στην Αλόννησο».

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης και οι επίσημοι που θα παραβρεθούν.

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας θα κηρύξει ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γιώργος Μουλάς.

Στη συνέχεια ο Σπυρίδων Ιωσηφίδης τεχνολόγος ιχθυολόγος Πανεπιστημίου Αιγαίου, εργαζόμενος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου θα εισηγηθεί το θέμα «Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και Β. Σποράδων – Η προσβασιμότητα στην κατάδυση ως μηχανισμός προστασίας».

Στο βήμα ανεβαίνει κατόπιν ο Αγγελος Μαγκλής ιδρυτής και αντιπρόεδρος της «Ατλαντίς Συμβουλευτική Α.Ε.», εταίρος του ευρωμεσογειακού έργου BLUMED και συντονιστής εταίρος του «Ανω Μαγνήτων Νήσοι», ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Αναπτυξιακές δυνατότητες του καταδυτικού τουρισμού στην Αλόννησο».

Ακολουθούν τοποθετήσεις, ερωτήσεις και κλείσιμο της ημερίδας από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου