ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Λιγότερες αεροπορικές θέσεις για τη Σκιάθο

λιγότερες-αεροπορικές-θέσεις-για-τη-σ-420107

Μείωση ξένων επιβατών «βλέπει» το ΙΝΣΕΤΕ Intelligence για τη Σκιάθο

Εντονο προβληματισμό προκαλεί το στατιστικό δελτίο που εξέδωσε το ΙΝΣΕΤΕ Intelligence για τον Ιούλιο, σύμφωνα με το οποίο παρατηρείται μείωση στις αεροπορικές αφίξεις σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Σε γενικές γραμμές γίνεται λόγος για σημαντικές αποκλίσεις και στη διάρκεια του Αυγούστου, με το αεροδρόμιο της Σκιάθου να συμπεριλαμβάνεται σε εκείνα που καταγράφουν λιγότερους επιβάτες σε σύγκριση με πέρυσι.

Σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τον Αύγουστο η πλειονότητα των αεροδρόμιων καταγράφει μείωση. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται η μεγαλύτερη μείωση τόσο σε ποσοστιαία όσο και σε απόλυτη διαφορά των αεροπορικών θέσεων που ανέρχεται σε -19,2% ή -75 χιλ. θέσεις. Μείωση -17,8% αναμένεται στα Χανιά κατά -46 χιλ. θέσεις, στη Σάμο κατά -16,6%/- 6 χιλ. και στην Σκιάθο κατά -15,4%/-9 χιλ. θέσεις.

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται μείωση -8,4% ή -261 χιλ. θέσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναμένεται η μεγαλύτερη μείωση σε απόλυτη διαφορά αεροπορικών θέσεων που ανέρχεται σε -18,3% ή -64 χιλ. θέσεις. Η μεγαλύτερη μείωση σε ποσοστιαία διαφορά -21,1% αναμένεται στα Χανιά κατά -50 χιλ. θέσεις και ακολουθούν Σκιάθος (-16,8%/-7 χιλ.), Καβάλα(-14,5%/-4 χιλ.) και Σάμος (-12,2%/-4 χιλ.) θέσεις. Αντίθετα η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται στην Καλαμάτα με +32,2% (+9 χιλ. θέσεις) και ακολουθεί το αεροδρόμιο της Μυκόνου +5,6%/+5 χιλ. θέσεις.

Από την αρχή της σεζόν έγινε λόγος για κενές θέσεις σε αεροπορικές πτήσεις, με τους επαγγελματίες των Βορείων Σποράδων να εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί και συγκρατημένοι.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι πληρότητες στη Σκιάθο υπολογίζεται ότι κυμαίνονται μεταξύ 80% και 85% και θεωρούνται χαμηλότερες των προσδοκιών των επαγγελματιών, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες για κάλυψη των κενών αεροπορικών θέσεων με προσφορές, ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου έκανε ευθύς εξαρχής λόγο για «μια δύσκολη χρονιά» ενώ επανέλαβε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τη θέση του ότι η μειωμένη τουριστική κίνηση θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της σεζόν.

Για αρνητικό πρόσημο κάνει λόγο από την πλευρά της και η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου Μαίρη Διαμάντη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο μέσος όρος της πληρότητας στα τουριστικά καταλύματα του νησιού είναι 70%, προς μεγάλη απογοήτευση των επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του αεροδρομίου της Σκιάθου, πάντως, ο Μάιος σημείωσε αύξηση 11,6% με 38.585 αφίξεις το 2019 έναντι 32.815 την ίδια περίοδο του 2018. Τον Ιούνιο, ωστόσο, σημειώθηκε απόκλιση -3,7% στις αφίξεις ξένων τουριστών, με 72.541 άτομα να καταγράφονται το 2019 έναντι 75.350 το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Σε λίγες μέρες αναμένεται να εξαχθούν τα στατιστικά στοιχεία του Ιουλίου, από το αεροδρόμιο της Σκιάθου, οπότε θα υπάρχει πιο σαφής εικόνα για την πορεία της κίνησης του μήνα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο της περσινής χρονιάς.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου