ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Απόβαση» ελεγκτών από την Αθήνα στις Σποράδες

απόβαση-ελεγκτών-από-την-αθήνα-στις-427916

Ψάχνουν ανασφάλιστους και βεβαιώνουν παραβάσεις ακόμη και για υπέρβαση ωραρίου

«Aπόβαση» μικτών συνεργείων του υπουργείου Εργασίας στις Σποράδες τις τελευταίες δύο μέρες. Φύλλο και φτερό ταβέρνες, καφετέριες και νυχτερινά μπαρ για ανασφάλιστους. Το κλιμάκιο των ελεγκτών εργασίας από την Αθήνα «χτενίζει» στεριά και παραλίες. Ακόμη δεν πρόλαβαν να κλείσουν ένα μήνα πραγματικής δουλειάς μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν οι επιχειρήσεις και έρχονται αντιμέτωπες με εξονυχιστικούς ελέγχους.

Οι ελεγκτές ξεκίνησαν από τη Σκιάθο και αναμένεται να συνεχίσουν Σκόπελο και Αλόννησο, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη μαύρη εργασία, την παραβίαση ρεπό και ωραρίου.

«Οι υπερβάσεις στο δηλωμένο ωράριο που υποκρύπτουν συγκεκαλυμμένη ανασφάλιστη εργασία, είναι πλέον το 80% των παρατυπιών», τόνισαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα ευρήματα των ελέγχων που έγιναν.

Εντοπίστηκαν επίσης επιχειρήσεις που οι εργαζόμενοι δηλώνονται για 4ωρη-6ωρη απασχόληση, πενθήμερο, ενώ εργάζονται 12ωρα επί καθημερινής βάσης. Σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις βεβαιώθηκαν παραβάσεις για υπαλλήλους που στον κατάλογο προσωπικού καταγράφονταν ως «ρεπατζήδες» όμως εργάζονταν κανονικά.

Σε όσες επιχειρήσεις βεβαιώθηκαν παραβάσεις και κόπηκαν πρόστιμα δίνεται το δικαίωμα της ένστασης, εφόσον μπορεί ο επαγγελματίας να αποδείξει ότι εκ παραδρομής δεν υπήρξε σωστή καταγραφή του αριθμού των εργαζομένων στο «παρουσιολόγιο» της ημέρας κ.α.

Οι έλεγχοι σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επεκταθούν σε ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, beach bar και άλλες επιχειρήσεις εστίασης, όπως ακόμη επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και δικύκλων που

Οι ελεγκτές εκτός Μαγνησίας έχουν επιστρατευθεί από το υπ. Εργασίας για να απασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με το σαφάρι εισφοροδιαφυγής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου