ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σωτήρια παρέμβαση στο Κάστρο Σκοπέλου

σωτήρια-παρέμβαση-στο-κάστρο-σκοπέλο-434399

Επίσπευση διαδικασιών από τον Δήμο για την αποκατάσταση της περιοχής, όπου σημειώθηκε κατολίσθηση

Προτεραιότητα αποτελεί για τον Δήμο Σκοπέλου η επιδιόρθωση της ζημιάς, που προκλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο Κάστρο της Σκοπέλου, θέτοντας σε κίνδυνο το εμβληματικό μνημείο της Παναγίτσας του Πύργου, αλλά και μια ολόκληρη γειτονιά. Με διαδικασίες εξπρές προωθούνται οι εργασίες στερέωσης και προστασίας του τμήματος, όπου σημειώθηκε κατολίσθηση, θέτοντας τους πάντες σε επιφυλακή.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μετά από αγώνα δρόμου έξι μηνών και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 260.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο το συντομότερο δυνατό, στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή Κάστρο της Σκοπέλου από την Παναγίτσα του Πύργου μέχρι τον Μύλο, κινητοποιώντας άμεσα τους πάντες, καθώς βρίσκονται στο χείλος της κατολίσθησης σπίτια, αλλά και σημαντικά μνημεία.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε δίπλα από την Παναγίτσα του Πύργου, το σήμα κατατεθέν της Σκοπέλου, όπου βρίσκεται το μεταβυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, ενώ έχουν υποσκαφτεί και το εξωκκλήσι, αλλά και ο δρόμος που υπάρχει παραπλεύρως. Για λόγους ασφαλείας έχει απαγορευτεί η διέλευση προς τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκε άμεσα το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με ενέργειες του δημάρχου Χρήστου Βασιλούδη κινήθηκαν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες, προκειμένου να αποκατασταθεί με διαδικασίες εξπρές το πρόβλημα, κατά προτεραιότητα.

Προστασία της ρίζας του βράχου

Στη σωτηρία της εμβληματικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο της Σκοπέλου στοχεύει, παράλληλα, μελέτη στατικής προστασίας της περιοχής Παναγίτσα του Πύργου – κάστρο – Μύλος. Σκοπός της μελέτης είναι η προστασία της ευρύτερης περιοχής και η πρόληψη από μελλοντικές καταστροφές.

Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή κυματοθραύστη προκειμένου να προστατευθεί ο βράχος από τα κύματα της θάλασσας. Η κατασκευή θα προστατεύσει μια μεγάλη έκταση της ρίζας του βράχου από την Παναγίτσα του Πύργου μέχρι το Γλυφονέρι. Εχει ήδη γίνει τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και η μελέτη πέρασε χθες από την οικονομική επιτροπή για την εξεύρεση του ποσού που απαιτείται και ανέρχεται σε 65.000 ευρώ περίπου. Στην συνέχεια θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου και θα ακολουθήσει η σύμβαση με τον μελετητή, για να εκπονήσει την μελέτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου