ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πρωτοφανής αύξηση δελφινιών στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου

πρωτοφανής-αύξηση-δελφινιών-στο-θαλά-441703

Πρόγραμμα της MOm για την προστασία του θαλάσσιου πληθυσμού στην περιοχή

Πρωτοφανής αύξηση παρατηρείται στους πληθυσμούς των δελφινιών που ζουν στο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Μεσόγειο όπου καταγράφεται ανησυχητική, καθοδική πληθυσμιακή τάση, που θέτει σε κίνδυνο τα συγκεκριμένα είδη. Τα παραπάνω συμπεράσματα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο 14ο διεθνές συνέδριο για την οικολογία και ζωογεωγραφία της Ελλάδας και των γειτονικών περιοχών, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή γνωστών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η αυξητική τάση στον πληθυσμό των δελφινιών που ζουν στην περιοχή οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στο πρόγραμμα προστασίας που υλοποιείται επί σειρά ετών από την MOm, την εταιρεία για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Η MOm δραστηριοποιείται ως γνωστόν συνεχώς τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του εθνικού θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, με στόχο όχι μόνον την προστασία του σημαντικού πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας στην περιοχή αλλά και την διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στο σύνολό της.

Στην μακρόχρονη προσπάθειά της αυτή συνεργάζεται στενά με όλους τους αρμόδιους φορείς, Λιμενικές Αρχές, Δήμο Αλοννήσου, Φορέα Διαχείρισης Πάρκου κ.ά, αλλά και την τοπική κοινωνία.

Μεταξύ των άλλων δράσεων η MOm ξεκίνησε το 2013 ένα ακόμα σημαντικό επιστημονικό πρόγραμμα παρακολούθησης των δελφινιών στην περιοχή του Πάρκου με την διεθνή επωνυμία Northern Aegean Dolphin Project (NADP). Από τότε και μέχρι σήμερα, με την συμμετοχή ανθρώπων από όλο τον κόσμο και υπό την επίβλεψη του επιστημονικού προσωπικού της MOm, κάθε καλοκαίρι, το ερευνητικό σκάφος IFAW-Οδύσσεια οργώνει τις θάλασσες του ΕΘΠΑΒΣ με σκοπό να καταγραφεί η παρουσία και η συμπεριφορά δελφινιών και φαλαινών καθώς και να φωτο – ταυτοποιηθούν άτομα ώστε να παρακολουθηθούν οι κινήσεις τους.

Τα επιστημονικά αποτελέσματα των ερευνών μέχρι σήμερα έχουν αποκαλύψει την εξαιρετική σημαντικότητα της περιοχής για τους πληθυσμούς τριών ειδών δελφινιών, το κοινό δελφίνι, το ρινοδέλφινο και το ζωνοδέλφινο καθώς και για τον ζιφιό λόγω των ποικίλων που περιλαμβάνει ο χώρος του θαλάσσιου πάρκου.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος NADP, βιολόγος Κίμων Κοεμτζόπουλος αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν πως αυτή η αύξηση είναι πιθανό να οφείλεται στην διαχείριση της αλιείας στην περιοχή που όπως φαίνεται ευνόησε την αύξηση των πληθυσμών των αφρόψαρων».

Ο ίδιος επισημαίνει, παράλληλα, ότι «σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στο εσωτερικό Ιόνιο Πέλαγος, η υπεραλίευση των πληθυσμών αυτών των ψαριών οδήγησε στην κατακόρυφη μείωση των πληθυσμών του κοινού δελφινιού. Εδώ φαίνεται ότι παρατηρούμε το αντίθετο φαινόμενο και μας δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση».

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες της MOm συνεχίζονται και το φετινό καλοκαίρι ακόμα εντονότερες ώστε να τεκμηριωθεί αυτή η κατάσταση εμπεριστατωμένα και να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση για την διαχείριση σημαντικών, για τα θαλάσσια θηλαστικά, περιοχών σε όλη την Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι και φέτος συνεχίζεται ένα εντατικό πρόγραμμα επιτήρησης του πάρκου με συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων Λιμενικές Αρχές, Φορέα Διαχείρισης ΕΘΠΑΒΣ, τον επιχειρησιακό συντονισμό της MOm και την χρηματοδότηση του ιδρύματος THALASSA.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου