ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μέρες γιορτής στη Σκόπελο

μέρες-γιορτής-στη-σκόπελο-454999

Τοπικοί φορείς, σύλλογοι και εθελοντές συνεργάζονται για τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού

Πλούσιο το πρόγραμμα εκδηλώσεων στη Σκόπελο, που προωθεί τον πολιτισμό και τις δράσεις που αναδεικνύουν το λαογραφικό προφίλ και τις τοπικές παραδόσεις του νησιού.

Οι τοπικοί φορείς, οι σύλλογοι του νησιού, με την αρωγή του Δήμου Σκοπέλου και σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων υπόσχονται ένα καλοκαίρι γεμάτο από εκδηλώσεις που απευθύνονται σε όλους, ντόπιους και επισκέπτες.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων ανοίγει σήμερα Δευτέρα 1η Ιουλίου με το διεθνές φεστιβάλ νεανικού κινηματογράφου Σκοπέλου S.I.F.F. s που διοργανώνεται από την ομώνυμη ομάδα. Παιδιά ηλικίας 5 – 16 ετών γράφουν, σκηνοθετούν και παράγουν ταινίες μικρού μήκους με τη βοήθεια γνωστών ελλήνων και ξένων σκηνοθετών. Οι ταινίες παρουσιάζονται στο κοινό στις 2 και 3 Αυγούστου.

Θεσμός είναι παράλληλα το 7ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Γλώσσας που διοργανώνεται το τριήμερο 12, 13, 14 Ιουλίου με την φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλώσσας σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων. Στη Γλώσσα το παραδοσιακό χωριό της Σκοπέλου διοργανώνεται ένα τριήμερο με παραδοσιακές μουσικές και χορούς απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Νιάτα και παράδοση ανταμώνουν στα καλντερίμια της Γλώσσας.

Σημαντική ενότητα οι «Μέρες Ρεμπέτικου 2019» που διοργανώνονται στο διάστημα από 15 έως 18 Ιουλίου στη Σκόπελο με τη φροντίδα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σκοπέλου. Στη Σκόπελο, κάτω από την Παναγίτσα του Πύργου, για δεύτερη χρονιά ανταμώνει η ρεμπέτικη μουσική, με γνωστούς εκπροσώπους της απ΄ όλη την Ελλάδα. Συνδιοργάνωση Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Β. Σποράδων.

Ακολουθούν οι «Μέρες Πολιτισμού» στη Γλώσσα Σκοπέλου στις 20, 21, 22 Ιουλίου με αντίστοιχες δράσεις και ελληνική νησιώτικη μουσική από τον Ματθαίο Γιαννούλη, παράσταση μοντέρνου, αλλά και παραδοσιακού χορού από τα τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλώσσας.

Στη Σκόπελο χτυπά η καρδιά του ιστιοπλοϊκού τουρισμού τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα από 4 έως 7 Αυγούστου διοργανώνονται οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες Βορείου Αιγαίου.

Με αφετηρία τα λιμάνια της Σκοπέλου και του Ν. Κλήματος και σε συνεργασία με τον Ναυτικό Ιστιοπλοϊκό Κωπηλατικό Ομιλο Σκοπέλου, Ναυτικοί Ομιλοι από τη Βόρεια Ελλάδα ( Θεσ/νίκη, Καβάλα, κλπ) διοργανώνουν ιστιοπλοϊκούς αγώνες.

Στην καρδιά του καλοκαιριού προγραμματίζεται η Σκοπελίτικη Εβδομάδα στο διάστημα 11 – 18 Αυγούστου από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Σκοπέλου. Το γνωστό πανελλήνια σκοπελίτικο καλάθι παρουσιάζει τα φημισμένα προϊόντα του για μία εβδομάδα στο παλιό λιμάνι Σκοπέλου, όπως δαμάσκηνα, λάδι, μέλι, κρασί, τυρόπιτα, αλλά και τραχανάς, γίδα Σκοπέλου και φυσικά τα αμυγδαλωτά και τα χαμαλιά και το λικέρ δαμάσκηνο, καθώς και τα μυρωδικά της φύσης, θα γίνουν γνωστά στους επισκέπτες του νησιού. Συνδιοργάνωση Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Β. Σποράδων.

Στις 15 – 22 Αυγούστου ο Σύλλογος Πολιτισμού «Νήσος Σκόπελος» διοργανώνει την έκθεση παραδοσιακών καλλιτεχνών Σκοπέλου. Στην αίθουσα «Ορφέας» οι παραδοσιακοί τεχνίτες της Σκοπέλου παρουσιάζουν τα έργα τους.

Ο κύκλος κλείνει πανηγυρικά με το διεθνούς φήμης φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» στις 25, 26, και 27 Αυγούστου από την μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα» και την συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από διάφορες περιοχές. Συνδιοργάνωση Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων.

«Ολες οι δράσεις είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Σκοπέλου και νιώθουμε πραγματικά υπερήφανοι που οι νέοι του νησιού μας μέσα από τις δράσεις του αναδεικνύουν τον πολιτισμό, την ιστορία, αλλά και τα προϊόντα της Σκοπέλου» υπογραμμίζει η αρμόδια αντιδήμαρχος Αθηνά Ντάκη, καθιστώντας σαφή την πρόθεση διατήρησης και ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου