ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Καμπανάκι για την καθαριότητα ενόψει καλοκαιριού στις Β. Σποράδες

καμπανάκι-για-την-καθαριότητα-ενόψει-475791

Δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών

Δραματική υποστελέχωση αντιμετωπίζουν τα νησιά των Βορείων Σποράδων, με το ελάχιστο διαθέσιμο προσωπικό, ειδικά στον νευραλγικό τομέα της καθαριότητας, να έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου. Αφανείς ήρωες είναι οι λιγοστοί εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας των νησιών των Βορείων Σποράδων, οι οποίοι καλύπτουν με υπερβάλλοντα ζήλο τις ανάγκες της θερινής περιόδου, που έχει ως σημείο εκκίνησης το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τις ανάγκες των τριών νησιών που ζητούν επειγόντως λύση, αρχής γενομένης από το νησί του Παπαδιαμάντη τη Σκιάθο, που έχει υποδεχθεί την καλοκαιρινή σεζόν, γεγονός που συνεπάγεται σταδιακά αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών και το προσωπικό δεν επαρκεί.

Με ελάχιστους μόνιμους εργάτες η Σκιάθος

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σκιάθου Κώστας Γιαννίτσης ανέφερε ότι σε μια περίοδο που ο τοπικός πληθυσμός αγγίζει τις 20.000 με την προσθήκη επισκεπτών αλλά και εργαζομένων σε εποχιακές επιχειρήσεις, το νησί διαθέτει τρεις μόνιμους εργάτες καθαριότητας και δώδεκα επιπλέον από τους προσωρινούς πίνακες της 3κ, υπογραμμίζοντας ότι κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον τριάντα. «Την καλοκαιρινή περίοδο βγάζουμε υπηρεσία επτά μέρες την εβδομάδα και καθημερινά χρειαζόμαστε δεκατέσσερα άτομα. Δεν περισσεύει κανένας» είπε ο κ. Γιαννίτσης, ο οποίος προσέθεσε ότι υπάρχει κατεπείγον αίτημα για δεκατρία άτομα στην καθαριότητα και δεκαπέντε στην πυρασφάλεια.

Δραματικές ελλείψεις στη Σκόπελο

Δραματική είναι η εικόνα στη Σκόπελο, που καλείται να αντιμετωπίσει τις πολλαπλάσιες ανάγκες της θερινής περιόδου με δύο μόλις οδηγούς και οκτώ εργάτες καθαριότητας. Ενόψει Αγίου Πνεύματος το νησί μετράει ήδη αρκετούς επισκέπτες που αυξάνουν κατακόρυφα τον τοπικό πληθυσμό. Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπολογίζεται σε 8.500 άτομα ο τοπικός πληθυσμός με το συνολικό αριθμό ντόπιων και επισκεπτών να αγγίζει τις 20.000 στην φουλ σεζόν.

Στο μεταξύ έληξε προχθές Δευτέρα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την κάλυψη δύο οδηγών και έξι εργατών καθαριότητας με σύμβαση ορισμένου χρόνου, οχτάμηνης διάρκειας. Η διαδικασία μοριοδότησης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, για να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες του νησιού. «Με τόσο λίγο προσωπικό τα βγάζουμε πέρα με υπερβάλλοντα ζήλο. Το πρόγραμμα τηρείται κανονικά. Οι εργαζόμενοι είναι πολύ καλά συντονισμένοι και κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο» αναφέρει η αρμόδια αντιδήμαρχος Σκοπέλου Μάχη Κλωνάρη.

Ελλείψεις προσωπικού στην Αλόννησο

Ανάλογες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό αντιμετωπίζει και ο Δήμος Αλοννήσου με τον δήμαρχο του νησιού Πέτρο Βαφίνη να χαρακτηρίζει «αφανείς ήρωες τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας».

Απαντες επί ποδός στο νησί που μετράει ήδη δεκάδες επισκέπτες και στην αιχμή της σεζόν φθάνει τους εννέα χιλιάδες περίπου.

Η υπηρεσία καθαριότητας διαθέτει έναν οδηγό και τέσσερις εργάτες καθαριότητας, με το αίτημα για προσλήψεις δέκα, τουλάχιστον, ατόμων, να βρίσκεται σε ισχύ. Σύμφωνα με την εκτίμηση του δημάρχου Αλοννήσου Πέτρου Βαφίνη το επιπλέον προσωπικό αναμένεται να καλυφθεί από οχταμηνίτες, ενώ αναμένεται προσωπικό και από τους οριστικούς πίνακες του διαγωνισμού 3κ. Επίσης έχουν προσληφθεί έξι άτομα για πυρασφάλεια με τρίμηνη σύμβαση για τη ενίσχυση του τομέα πρασίνου και αναμένεται να καλυφθούν σταδιακά και άλλες θέσεις που είναι μείζονος σημασίας για το νησί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου