ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ζωντανή ιστορία της Σκοπέλου

ζωντανή-ιστορία-της-σκοπέλου-486330

Στην αίθουσα του «Ορφέα» θα παρουσιαστούν τα έργα ντόπιων δημιουργών

Αφιέρωμα στους παραδοσιακούς Σκοπελίτες τεχνίτες θα διοργανωθεί στη Σκόπελο στον κινηματογράφο «Ορφέας» από 20 έως 30 Ιουλίου. Το αφιέρωμα αποτελεί τη συνέχεια της έκθεσης ιστορικής αναφοράς, γνωριμίας και παρουσίασης των σύγχρονων Σκοπελιτών λαϊκών τεχνιτών, με τίτλο «Λαϊκή τέχνη νήσου Σκοπέλου. Από το παρελθόν στο σήμερα και στο μέλλον» που φιλοξενήθηκε σε αίθουσα του νέου τέρμιναλ του λιμανιού Βόλου.

Οι Σκοπελίτες λαϊκοί τεχνίτες που παρουσίασαν τα έργα τους στον Βόλο είναι οι Νίκος Ρόδιος αγγειοπλάστης, Μάγδα Ροδίου κεραμίστρια, Βιολέτα Σοφικίτου ζωγράφος, Χαράλαμπος Κοχύλης ξυλογλύπτης, Ουρανία Καλλιανού – Γιακείμ κέντημα παραδοσιακής φορεσιάς, Αντώνης Αμπελάκιας μαχαιράς, Παναγιώτα Κεχριώτη ύφανση και Κωνσταντίνος Κοσύφης ναυπηγική.

Το αφιέρωμα που θα «ταξιδέψει» στη Σκόπελο είναι καρπός συνεργασίας ανάμεσα στον φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός», τον Δήμο Σκοπέλου και το Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου, έναν νεοσύστατο φορέα που δραστηριοποιείται στη Σκόπελο τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχει ως στόχο την καταγραφή και την ανάδειξη όλων των πολιτιστικών πληροφοριών του νησιού.

Για την ανάδειξη της λαϊκής τέχνης της Σκοπέλου αρχικά υπήρξε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Βάσσα Παρασκευά, όταν αναδείχθηκε και στον Βόλο το έργο της σύγχρονης λαϊκής τεχνίτριας της Σκοπέλου Βιολέτας Σοφικίτου, εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Οκτώβριο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας. Η προσπάθεια συνεχίζεται με το ίδιο μεράκι και στόχο τη διατήρηση και ανάδειξη της λαογραφικής φυσιογνωμίας της Σκοπέλου που είναι γνωστή διεθνώς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου