ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εφαρμογή για το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου

εφαρμογή-για-το-θαλάσσιο-πάρκο-αλοννή-491423

Πολύτιμο εργαλείο για ντόπιους και τουρίστες, που κινδυνεύουν με πρόστιμα όταν μπαίνουν σε απαγορευμένες ζώνες

Ενα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια ντόπιων και κυρίως τουριστών, που κινδυνεύουν από αυστηρά πρόστιμα κάθε φορά που εισέρχονται σε απαγορευμένη ζώνη του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου –Βορείων Σποράδων, δημιούργησαν μαθητές των λυκειακών τάξεων του Γυμνασίου Αλοννήσου.

Οι μαθητές της β’ τάξης Χρήστος Μαλαματένιας, Υρώ Μαμούρα, Μαριλένα Καστάνη και Φαίδρα Καρούτσου υπό την επίβλεψη του καθηγητή φυσικής του σχολείου Δημήτρη Μαμούρα δημιούργησαν εφαρμογή για κινητά και υπολογιστές, την εφαρμογή ThalassioParko μέσα από την οποία ο χρήστης έχει ακριβή εικόνα αν το σημείο στο οποίο βρίσκεται εντάσσεται στις ζώνες στις οποίες ισχύουν απαγορεύσεις.

«Το Θαλάσσιο Πάρκο οριοθετείται και χωρίζεται σε συνολικά 13 ζώνες. Σε κάθε μια από αυτές ισχύουν διαφορετικοί περιορισμοί ως προς την προσέγγιση, παραμονή, αλιεία και αυτό καθιστά δύσκολο σε οποιονδήποτε κάτοικο των Βορείων Σποράδων ή και τουρίστα να γνωρίζει ακριβώς τους περιορισμούς που ισχύουν. Περιορισμοί που η παραβίασή τους επισύρει πρόστιμα από τους αρμόδιους φορείς», εξηγεί την έμπνευση της εφαρμογής ο κ. Μαμούρας.

Αρχικά δημιουργήθηκε με εργαλεία της Google χάρτης στον οποίο έχουν αποτυπωθεί όλες οι πληροφορίες για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στο Θαλάσσιο Πάρκο όπως τα όριά του, οι ζώνες που χωρίζεται, οι περιορισμοί πρόσβασης, ψαρέματος, καταδύσεων, ψαροντούφεκου κ.ά.
Στον χάρτη έχουν προστεθεί πληροφορίες για τις παραλίες της περιοχής του Θαλάσσιου Πάρκου με σύντομη περιγραφή και φωτογραφίες. Επίσης, έχουν αποτυπωθεί τα μονοπάτια που οδηγούν σε δυσπρόσιτες παραλίες.
Στη συνέχεια δημιουργήθηκε η εφαρμογή για φορητές συσκευές η οποία συνδέεται και καλεί τον χάρτη του Θαλάσσιου Πάρκου. Η δημιουργία της εφαρμογής έγινε με χρήση της εφαρμογής του MIT Αpp Ιnventor. Οι απαιτούμενες γνώσεις για τον χειρισμό του App Inventor αποκτήθηκαν χάρη στη συμμετοχή του Λυκείου Αλοννήσου στο πρόγραμμα STEMpowering Youth.

«Η ιδέα της εφαρμογής προέκυψε κατά τη συμμετοχή των μαθητών σε δραστηριότητες που οργανώνει το Ίδρυμα Θάλασσα στο Θαλάσσιο Πάρκο. Το Ίδρυμα Thalassa συμβάλει στη φύλαξη και στην προστασία του Θαλάσσιου Πάρκου», προσθέτει ο κ. Μαμούρας.
Ο σχεδιασμός και η δημιουργία του χάρτη και της εφαρμογής έγινε από τα μέλη της ομάδας: Η Υρώ Μαμούρα ήταν η υπεύθυνη προγραμματισμού και η δημιουργός της εφαρμογής μέσω του App Inventor, ο Χρήστος Μαλαματένιας ήταν ο υπεύθυνος για την αποτύπωση των περιορισμών που ισχύουν στο Θαλάσσιο Πάρκο στους χάρτες, η Μαριλένα Καστάνη ήταν η υπεύθυνη της συλλογής των φωτογραφιών που εμπλουτίζουν τον χάρτη όπως και της εύρεσης πληροφοριών για τα τοπωνύμια, η Φαίδρα Καρούτσου ήταν υπεύθυνη συλλογής πληροφοριών για το νομικό καθεστώς του Θαλάσσιου Πάρκου και συντονιστής της ομάδας ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Μαμούρας. Σημαντική ήταν η συμβολή στην προσφορά φωτογραφιών και εύρεση τοπωνύμιων είχαν οι μαθητές Σπύρος Στέλλας, Αποστόλης Δροσάκης και Νίνα Μαυρίκη.

Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε με την βοήθεια και συμπαράσταση του Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου, της ΜΟm και του Ιδρύματος Thalassa.

Πώς χρησιμοποιείται

Ο χρήστης θα πρέπει να κατεβάσει στο κινητό ή το τάμπλετ του την εφαρμογή ThalassioParko.

Στην καρτέλα «Χάρτης» επιλέγοντας τον σχετικό σύνδεσμο εμφανίζεται ο χάρτης του Θαλάσσιου Πάρκου που φέρει όλες της πληροφορίες. Για τη φόρτωση του χάρτη απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο.

Στη συνέχεια ο χρήστης μπορεί να δει να εμφανίζονται τα όρια του Θαλάσσιου Πάρκου και πατώντας στις χρωματισμένες επιφάνειες ή στους δείκτες εμφανίζονται οι πληροφορίες της αντίστοιχης περιοχής.

Κάθε περιοχή χωρίζεται σε ζώνες με διαφορετικούς περιορισμούς (Α1 έως Α9 και Β1 έως Β4). Επιλέγοντας ένα εικονίδιο ή επισημασμένη περιοχή εμφανίζονται πληροφορίες και πιθανόν φωτογραφίες.

Απεικονίζονται επίσης οι περιοχές που απαγορεύεται η πρόσβαση. Επιλέγοντας τα ενεργά εικονίδια εμφανίζονται αναλυτικές πληροφορίες και συγκεκριμένα αποτυπώνονται οι περιοχές που που επιτρέπονται οι καταδύσεις, το ψαροντούφεκο κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι περιοχές στις οποίες απαγορεύεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα, ενώ η εφαρμογή έχει εμπλουτιστεί με παραλίες και μονοπάτια.

Η εφαρμογή παρουσιάστηκε στο σχολείο και αλλά και στα τουριστικά γραφεία της περιοχής προκειμένου το ερχόμενο καλοκαίρι να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο για είσοδο τουρίστα ή και ντόπιου σε απαγορευμένο χώρο στο Θαλάσσιο Πάρκο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου