ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ουρές από τα χαράματα χθες στα εκλογικά τμήματα στις Σποράδες

ουρές-από-τα-χαράματα-χθες-στα-εκλογικ-495615

Προσέλευση ψηφοφόρων πριν ανοίξουν οι κάλπες στα εκλογικά τμήματα της Σκιάθου – Αρκετοί ψηφοφόροι σε Σκόπελο και Αλόννησο

Σε εκλογικό κλίμα χθες τα νησιά των Βορείων Σποράδων με δεκάδες ψηφοφόρους, γηγενείς και κατοίκους άλλων περιοχών, να σχηματίζουν ουρές κυριολεκτικά από τα χαράματα στα εκλογικά τμήματα των νησιών των Βορείων Σποράδων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το αδιαχώρητο σημειώθηκε στα εκλογικά τμήματα της Σκιάθου, με πλήθος ψηφοφόρων να προσέρχεται πριν ακόμη ανοίξουν οι κάλπες, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να υπάρχει αναμονή μισής και πλέον ώρας, έως ότου φτάσουν μέχρι την κάλπη όσοι περίμεναν στην ουρά.

Δικαστικοί αντιπρόσωποι και μέλη εφορευτικών επιτροπών βρέθηκαν την προβλεπόμενη ώρα στις θέσεις τους, με αποτέλεσμα οι κάλπες να ανοίξουν χωρίς καθυστέρηση. Η διαδικασία κύλησε χωρίς πρόβλημα, με την παρουσία πολλών ετεροδημοτών κάθε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων αρκετών φοιτητών, οι οποίοι ταξίδεψαν είτε με το πλοίο είτε με αεροπορικές πτήσεις εσωτερικού, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πολλοί ήταν εκείνοι που παρατήρησαν ότι η χθεσινή προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική, με τη ροή του πλήθους των ψηφοφόρων να διατηρείται σε ομαλά επίπεδα από το άνοιγμα μέχρι και την στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες.

Στα επίπεδα των προηγούμενων εκλογών υπολογίζεται η προσέλευση των ψηφοφόρων στη γειτονική Σκόπελο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με μεγαλύτερη κινητικότητα να παρατηρείται στα πολυπληθέστερα τμήματα. Σε γενικές γραμμές, πάντως, δεν σημειώθηκαν προβλήματα, ενώ η έναρξη και η λήξη της διαδικασίας έγιναν στα προβλεπόμενα χρονικά όρια.

Απόκλιση σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές υπολογίζεται ότι σημειώθηκε στην ροή των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα της Αλοννήσου, η οποία αποδόθηκε στη μείωση του αριθμού των κατοίκων άλλων περιοχών που ταξίδεψαν χθες από τον τόπο διαμονής τους προς το νησί. Η απόκλιση αποδίδεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεκάδες ψηφοφόροι της Αλοννήσου που ζουν στην Αθήνα ή σε άλλες περιοχές, επέλεξαν να μη μετακινηθούν αλλά να ψηφήσουν στον τόπο διαμονής τους, σύμφωνα με το δικαίωμα που τους έδωσε ο νόμος.

Εκλογές και τουρισμός

Διαφορετικό χρώμα έδωσαν για μια ακόμη φορά στο εκλογικό κλίμα οι ξένοι τουρίστες που κάνουν ήδη αισθητή την παρουσία τους και στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων.

Σημείο εκκίνησης της τουριστικής περιόδου θεωρείται κατά κανόνα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οπότε και αναμένεται η δυναμική κάθοδος των ξένων τουριστών, αλλά οι πρώτες αφίξεις ξένων τουριστών έχουν ήδη σημειωθεί.

Στην εκπνοή του Μαΐου, ωστόσο, δεκάδες ξένοι τουρίστες απολαμβάνουν ήδη τις διακοπές τους σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, με τους έλληνες να αναμένονται από τα μέσα του επόμενου μήνα.

Δεν ήταν λίγοι, ωστόσο, εκείνοι, που συνδύασαν το τερπνόν μετά του ωφελίμου, καθώς άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και απόλαυσαν παράλληλα τις παραλίες των νησιών.

Χαλαρή κίνηση

Στα συνήθη εκλογικά δεδομένα κυμάνθηκε, τέλος, η ακτοπλοϊκή κίνηση στα νησιά των Βορείων Σποράδων, χωρίς ιδιαίτερη αύξηση. Αρκετοί ψηφοφόροι ταξίδεψαν χθες αυθημερόν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και επέστρεψαν το ίδιο απόγευμα στη βάση τους, ενώ άλλοι που είχαν ταξιδέψει τις προηγούμενες μέρες, επέστρεψαν χθες στη βάση τους.

Αρκετοί νησιώτες που ζουν στην Αθήνα επέλεξαν την αεροπορική γραμμή που συνδέει την πρωτεύουσα με το αεροδρόμιο της Σκιάθου, ταξιδεύοντας ακόμη και την τελευταία στιγμή, για να εκπληρώσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου