ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στον Υπ. Υγείας το πρόβλημα του Κ.Υ. Σκιάθου

στον-υπ-υγείας-το-πρόβλημα-του-κ-υ-σκιά-440424

Ενήμερος για τα δύο περιστατικά που διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου και λίγο έλλειψε να χαθούν δύο ζωές είναι πλέον και ο Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος μετά την επιστολή που του απέστειλε η διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει συσταθεί στη Σκιάθο για θέματα Υγείας. Η λειτουργία του Κέντρου Υγείας έχει προβληματίσει την τοπική κοινωνία, η οποία ζητά την πλήρη επάνδρωσή του ιδίως τώρα που έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.
 
Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή, που συστήθηκε για την επίλυση προβλημάτων στην Υγεία, συνεδρίασε στις 3 Μαΐου 2011 για την επανεκτίμηση της κατάστασης στο Κ.Υ. και με Δελτίο Τύπου επισημαίνει τις παραλήψεις που έγιναν, οι οποίες άφησαν χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς το Κέντρο από τη Μ. Παρασκευή έως το τέλος Απριλίου.
Αρχικά επισημαίνει πως το Κέντρο Υγείας. Σκιάθου λειτούργησε χωρίς εφημερίες ιατρών μέχρι και την 30η Απριλίου, ενώ  τη Μ. Πέμπτη εστάλη μία νοσηλεύτρια από το Νοσοκομείο Βόλου.
Από τις 22-4-2012 έως τις 30-4-2011 στο Κ.Υ. της Σκιάθου δεν υπήρχε γιατρός σε καμία βάρδια. Τα περιστατικά παρελάμβανε η μοναδική νοσηλεύτρια που ελλείψει άλλης όπως σημειώνεται στην επιστολή, έκανε δύο βάρδιες συνεχόμενες για τέσσερεις ημέρες στη σειρά.
«Σε πολύ έκτακτα περιστατικά καλούσε τους γιατρούς που για καλή τύχη κατοίκων και επισκεπτών, παρέμειναν στο νησί κατά τις ημέρες του Πάσχα και οι οποίοι επιδεικνύοντας επαγγελματική ευσυνειδησία, ευαισθησία και φιλότιμο ανταποκρίθηκαν και βοήθησαν στην αντιμετώπιση κάποιων περιστατικών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή προς τον Υπουργό.
Παρ’ όλα αυτά δεν αποφεύχθηκαν δύο σοβαρότατα περιστατικά, αυτό της 30χρονης που έπασχε από ανεύρυσμα και εν τέλει με δική της απόφαση διακομίστηκε στη Θεσσαλονίκη όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και του βρέφους τεσσάρων μηνών, το οποίο έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Βόλου κι από στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας πάσχοντας από εγκολεασμό.
Η διαπαραταξιακή επιτροπή σημειώνει πως το πρόγραμμα εφημεριών του μηνός Μαΐου 2011 το οποίο συνέταξε ο διοικητής του Ν.Β. κ. Ζαχαρόπουλος, παρά την διαφορετική γνώμη και πρόταση των ιατρών του Κ.Υ., δεν καλύπτει την έννοια της ασφαλούς εφημέρευσης του Κ.Υ.
«Υπάρχουν ημέρες που δεν υπάρχει σε ενεργή εφημερία κανένας γιατρός.
Το ελάχιστο που απαιτείται για την ασφαλή εφημέρευση είναι ένας Ειδικός Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός και ένας Αγροτικός Ιατρός, σε ενεργό εφημερία και οι δύο (κλήση ασθενοφόρου συνοδεία γιατρού, διακομιδή ασθενούς συνοδεία γιατρού, ευθύνη αγροτικού ιατρού κ.λ.π.)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η Επιτροπή θεωρεί την παρούσα κατάσταση στο Κ.Υ. Σκιάθου εν έτει 2011, σε νησιωτική περιοχή, και εν αναμονή τουριστών εκτός του μόνιμου πληθυσμού της, επιεικώς απαράδεκτη.  
Εν όψει της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου (1-5-2011 έως 20-10-2011) για να λειτουργήσει επιεικώς καλά το Κ.Υ. θα χρειαστεί επιπλέον σύμφωνα με τη διαπαραταξιακή επιτροπή προσωπικό και συγκεκριμένα τρεις Ειδικούς Γενικούς Ιατρούς ή Παθολόγους , τρεις Αγροτικούς Ιατρούς, τέσσερις Νοσηλεύτριες, μία Μαία, δύο Χειριστές ακτινολογικού και δύο Οδηγούς.
Για όλα τα σοβαρά αυτά θέματα και αιτήματα η Διαπαραταξιακή Επιτροπή Σκιάθου θα επιδιώξει συνάντηση με τον Διοικητή του Ν.Β. στο Βόλο και τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας στη Λάρισα, ώστε να συζητηθούν διεξοδικά τα προβλήματα και να βρεθούν εφικτές λύσεις.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου