ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εκδήλωση για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος στη Σκόπελο

εκδήλωση-για-τη-μνήμη-του-ολοκαυτώματ-545842

Πραγματοποιήθηκε στη Σκόπελο με τη συνδιοργάνωση του Δήμου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση, που διοργανώθηκε στη Σκόπελο την Τετάρτη 10 Απριλίου. Η εκδήλωση μνήμης και τιμής των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αλλά και όσων βοήθησαν τους διωκόμενους Εβραίους που κατέφυγαν στο νησί κατά την περίοδο της Κατοχής, πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο κινηματοθέατρο «Ορφέας» της Σκοπέλου.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σκοπέλου, ο οποίος την αγκάλιασε με θέρμη, η αντιδήμαρχος Αθηνά Ντάκη ασχολήθηκε προσωπικά με όλες τις λεπτομέρειες της φιλοξενίας των επισκεπτών και της τελετής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, με τη στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων.

Συμμετείχαν, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, οι μαθητές του ΓΕΛ Σκοπέλου με τη διευθύντριά τους κ. Αλεξία Καπραβέλου, η οποία είχε την αρχική ιδέα και συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίησή της και οι μαθητές του Γυμνασίου Σκοπέλου με τη διευθύντριά τους κ. Κυριακή Θεοδώρου, που πρόθυμα ανταποκρίθηκε. Η ενεργή συμμετοχή των δύο σχολείων χαροποίησε ιδιαιτέρως τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Η τελετή άρχισε με το συμβολικό άναμμα κεριών στη μνήμη των θυμάτων και με τη συνοδεία φλάουτου από τον Πέπο Σάλεμ, ενώ την προσευχή «Ελί Ελί» ερμήνευσε η Μαριάντζελα Χατζησταματίου.

Συνεχίστηκε με προσφωνήσεις από τον δήμαρχο Σκοπέλου Χρήστο Βασιλούδη, τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών, την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Β. Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ, την εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και υπεύθυνη Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Σοφία Κανταράκη, τη διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Σκοπέλου Αλεξία Καπραβέλου, τη διευθύντρια του Γυμνασίου Σκοπέλου Κυριακή Θεοδώρου, την εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου – Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ Σκοπέλου Ρηγίνα Σκλάβου, τον διευθυντή του AGAPE Εμμανουήλ Τουφεξή και την εκπρόσωπο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Τάνια Αβέλλα, η οποία μετέφερε και μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Στη συνέχεια, η φοιτήτρια Ψυχολογίας Μαριρέν Παπαδριανού παρουσίασε την πολύ ενδιαφέρουσα εργασία της με τίτλο «Αουσβιτς: Ενα ψυχολογικό και κοινωνικό πείραμα» και μίλησε για τον κόσμο των στρατοπέδων, τα θύματα και τους θύτες και την εκμηδένιση της ανθρώπινης υπόστασης, πριν από τη φυσική εξόντωση, που ήταν ο σκοπός της ναζιστικής πολιτικής.

Ακολούθησαν απαγγελία αποσπάσματος από το θεατρικό έργο «Η ανάκριση» του Πέτερ Βάις από τους μαθητές του Λυκείου Σκοπέλου και απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Γυμνασίου Σκοπέλου «Καισάριος Δαπόντες».

Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου με χαιρετισμό του Ευάγγελου Κορέντη.

Κατόπιν προβλήθηκε ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ του 1994, με θέμα «Η Διάσωση – Η περίπτωση της Γλώσσας Σκοπέλου», στο οποίο παρουσιάστηκε η ιστορία της διάσωσης 14 Ελλήνων Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη χάρη στις προσπάθειες των οικογενειών Μιτζελιώτη και Κορφιάτη και τη συνδρομή ολόκληρου του χωριού.

Η προβολή πλαισιώθηκε από τις ζωντανές μαρτυρίες της διάσωσης της οικογένειας Λεών από την Υβέτ Λεών και τη Νίνα Λεών – Καμχή, τη μόνη εν ζωή αυτόπτη μάρτυρα, οι οποίες συγκίνησαν το κοινό, που τις παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον. Επίσης συγκίνηση προκάλεσε η συνάντηση των διασωθέντων με τους απογόνους των οικογενειών που τους διέσωσαν.

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ. Χρυσόστομος, ο οποίος τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης και της υποχρέωσης που έχουμε όλοι να αγαπούμε τον συνάνθρωπό μας, χωρίς προκαταλήψεις.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Γυμνασίου Σκοπέλου. Αλλωστε, το μήνυμα της εκδήλωσης, που ακούστηκε από όλους τους ομιλητές, ήταν ότι είναι καθήκον όλων και ειδικά της νεολαίας να αγωνιστεί ώστε να μη σταματήσει ποτέ η γνώση να τροφοδοτεί τη μνήμη και να κυριαρχούν πάντοτε τα αισθήματα αλληλεγγύης και προσφοράς, αισθήματα που εξέφρασαν οι κάτοικοι της Σκοπέλου πενήντα χρόνια πριν, ώστε να γίνει πράξη το σύνθημα «ποτέ ξανά».

Στην εκδήλωση παρέστησαν έκτος των άλλων ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Χαλκίδας, ο εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών Σάκης Λέων, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Λιμενικού και άλλων φορέων. Συγκινητική ήταν η παρουσία των κατοίκων του νησιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου