ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σκιαθίτης που άφησε εποχή

σκιαθίτης-που-άφησε-εποχή-559611

Αφιέρωμα στη μνήμη του πολυβραβευμένου Ζήση Οικονόμου

Αφιέρωμα τιμής και μνήμης στον Ζήση Οικονόμου, τον κορυφαίο ποιητή, συγγραφέα και φιλόσοφο της Σκιάθου, διοργανώνει ο Δήμος του νησιού. Με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου σήμερα Κυριακή 7 Απριλίου θα τελεστεί μνημόσυνο στον ιερό ναό Τριών Ιεραρχών μετά τη Θεία Λειτουργία, σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για την πνευματική του παρακαταθήκη και τη δωρεά της οικίας του στον Δήμο Σκιάθου.

Ο Ζήσης Οικονόμου έλαβε το 1977 το βραβείο ποιήσεως της Ακαδημίας Αθηνών για όλο το ποιητικό του έργο και ιδιαίτερα για το βιβλίο του «Αιθρία σιγή». Το 1995 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης για το βιβλίο του «Χρονικό της Νέας Ευταξίας για τη Νέα Εποχή» και το σύνολο του έργου του.

Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Σκιάθο. Ο πατέρας του ήταν πλοίαρχος και ιδιοκτήτης ιστιοφόρου εκείνης της εποχής. Πέθανε όταν ο Ζήσης Οικονόμου ήταν 10 χρόνων. Η μητέρα του κατάφερε να μεγαλώσει τα τρία παιδιά της δουλεύοντας στον αργαλειό και κάνοντας εμπόριο με σκιαθίτικους τάπητες.

Ο Ζήσης Οικονόμου τοποθετείται στη μεσοπολεμική γενιά των Ελλήνων ποιητών. Η ποιητική του πορεία κάλυψε μια ευρεία θεματική και υφολογική περιοχή. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1930 με δημοσιεύσεις στίχων στο περιοδικό «Νέα Γενιά». Το 1934 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του, που έχει τίτλο «Η εποποιία των αγενών μετάλλων».

Από μικρή ηλικία ο ποιητής μάθαινε ξένες γλώσσες πολύ εύκολα, γνώριζε δέκα γλώσσες και ασχολήθηκε με διεπιστημονικά, διακουλτουρικά, διαταξικά και διαπολιτιστικά ζωτικά ζητήματα. Του άρεσε να ταξιδεύει και έχει δημοσιεύσει μερικές από τις εντυπώσεις του σε περιοδικά και εφημερίδες με το όνομά του, αλλά και με ψευδώνυμο.Μεταξύ των διανοούμενων και λογοτεχνών φίλων του στην Αθήνα ήταν οι Ντίμης Αποστολόπουλος, Σαραντάρης, Βαρίκας, Ρίτσος, Καζαντζάκης και άλλοι. Πάντα παρέμενε αμερόληπτος ερευνητής. Η αδέσμευτη συμπεριφορά του προκάλεσε από μικρή ηλικία την αντίδραση συγχωριανών του, καθηγητών του και ανθρώπων των γραμμάτων αργότερα. Σε μεγάλη ηλικία επέστρεψε στη γενέτειρά του, που κατείχε ξεχωριστή θέση στην ψυχή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου