ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Η Σκόπελος τιμά το ολοκαύτωμα

η-σκόπελος-τιμά-το-ολοκαύτωμα-559635

Εκδήλωση τιμής και μνήμης διοργανώνεται την Τετάρτη 10 Απριλίου στο νησί Μεγάλη εκδήλωση τιμής και μνήμης των θυμάτων του ολοκαυτώματος συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 10 Απριλίου ο Δήμος Σκοπέλου και η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, με τη στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων. Στην τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο κινηματοθέατρο «Ορφέας» της Σκοπέλου, συμμετέχουν το Γυμνάσιο και το Λύκειο Σκοπέλου, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας και ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που θα αρχίσει στις 11.00 π.μ. με το συμβολικό άναμμα κεριών στη μνήμη των θυμάτων, περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για τα εκατομμύρια Εβραίων μαρτύρων της ναζιστικής θηριωδίας, διανθιζόμενες από τις καλλιτεχνικές παρεμβάσεις μαθητών. Μεταξύ άλλων, θα προβληθεί ταινία που αναδεικνύει τη σημαντική συνεισφορά των κατοίκων της Γλώσσας στη διάσωση πολλών Ελλήνων Εβραίων, ενώ την καταληκτική ομιλία θα απευθύνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με προσφωνήσεις από τον δήμαρχο Σκοπέλου Χρήστο Βασιλούδη και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών.

Ακολουθούν χαιρετισμοί από τους Δωροθέα Κολυνδρίνη αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Β. Σποράδων, Δαυίδ Σαλτιέλ πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Σοφία Κανταράκη εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και υπεύθυνη Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, Αλεξία Καπραβέλου διευθύντρια Γενικού Λυκείου Σκοπέλου, εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου – Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ Σκοπέλου και Εμμανουήλ Τουφεξή διευθυντή του AGAPE.

Στη συνέχεια η φοιτήτρια Ψυχολογίας Μαριρέν Παπαδριανού θα αναπτύξει το θέμα «Αουσβιτς: Ενα ψυχολογικό και κοινωνικό πείραμα», ενώ ακολουθούν απαγγελία αποσπάσματος από το θεατρικό έργο «Η ανάκριση» του Πέτερ Βάις από μαθήτρια του Λυκείου Σκοπέλου και απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Γυμνασίου Σκοπέλου «Καισάριος Δαπόντες».

Το λόγο παίρνει στη συνέχεια ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου με χαιρετισμό που θα απευθύνει ο Ευάγγελος Κορέντης και ακολουθούν τραγούδια από μέλη του Συλλόγου, ενώ θα ακολουθήσει η προβολή DVD με θέμα «Η Διάσωση – Η περίπτωση της Γλώσσας Σκοπέλου» και ζωντανή μαρτυρία διάσωσης της οικογένειας Λεών από την Υβέτ Λεών.

Η εκδήλωση, που εντάσσεται σε πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται στη Μαγνησία, θα πλαισιωθεί από την ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτη Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου και μουσικό πρόγραμμα από τους μαθητές του Γυμνασίου Σκοπέλου «Καισάριος Δαπόντες». Στο τέλος θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου