ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Νέα διάκριση για το σεισμογράφο για το Λύκειο της Αλοννήσου

νέα-διάκριση-για-το-σεισμογράφο-για-το-559914

Ξεχώρισε ανάμεσα σε πολλές συμμετοχές σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό

Για δεύτερη φορά το Λύκειο Αλοννήσου συμμετείχε φέτος στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο», τον οποίο διοργανώνει η Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 44 σχολικές ομάδες με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία όλης της χώρας. Η μαθητική ομάδα του Λυκείου Αλοννήσου, που αποτελείται από τους μαθητές της Β’ Λυκείου Χρήστο Μαλαματένια, Υρώ Μαμούρα, Μαριλένα Καστάνη και Αμάντα Κριεμάδι, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Φυσικής του σχολείου Δημήτρη Μαμούρα, κατασκεύασε σεισμογράφο που στηρίζεται στο φαινόμενο της επαγωγής.

Κύρια χαρακτηριστικά του σεισμογράφου είναι να καταγράφει δονήσεις, να αποθηκεύει τα δεδομένα, να στέλνει ασύρματα τα δεδομένα σε μεγάλη απόσταση από υπολογιστή, καθώς και το μικρό του μέγεθος.

Πρόκειται για έναν σεισμογράφο που μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα απομακρυσμένο σημείο και με λίγη ενέργεια να στέλνει δεδομένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, μπορεί να αξιοποιηθεί για τη μελέτη δονήσεων κατασκευών. Η αξιολόγηση των 44 εργασιών έγινε από επιστημονική επιτροπή, η οποία έκρινε την ποιότητα, την επιστημονική ορθότητα, την αντίληψη της πολιτικής προστασίας κ.ά.

Τελικά επιλέχθηκαν προς βράβευση οι δέκα καλύτερες εργασίες. Οπως και το 2017, η ομάδα της Αλοννήσου ήταν μέσα σε αυτές που διακρίθηκαν. Η βράβευση των ομάδων έγινε στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στο πλαίσιο του Festival Science Athens, προχθές Παρασκευή 5 Απριλίου. Οι μαθητές του σχολείου της Αλοννήσου παρουσίασαν την εργασία τους και εξήγησαν τη λειτουργία του σεισμογράφου παρουσία των σεισμολόγων κ. Χουλιάρα και κ. Τσελέντη.

Μετά τη βράβευση είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του φεστιβάλ και να δουν καινοτόμες δημιουργίες. «Οι μαθητές, όταν το αποφασίζουν μπορούν να πετύχουν πράγματα που ξεπερνούν την ηλικία τους, κάτι που επεκτείνει τους ορίζοντές τους και τους προσφέρει ιδιαίτερη ικανοποίηση. Γι’ αυτό αξίζει η στήριξή τους σε τέτοια εγχειρήματα. Θερμά συγχαρητήρια!», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής τους Δημήτρης Μαμούρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου