ΣΠΟΡΑΔΕΣ

124 λιλιπούτειοι… διασώστες στη Σκιάθο

124-λιλιπούτειοι-διασώστες-στη-σκιάθο-580570

Στο νησί του Παπαδιαμάντη έξι εθελοντές εκπαιδευτές του Kids Save Lifes, μέσω του οποίου έχουν εκπαιδευτεί 30.000 μαθητές

Μάθημα ζωής έκαναν χθες 124 μαθητές των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Σκιάθου, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από εθελοντές εκπαιδευτές του πρωτοποριακού προγράμματος της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, Kids Save Lives, στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και στη διάσωση από πνιγμό από ξένο σώμα.

Οι 124 μαθητές της Σκιάθου, έρχονται να προστεθούν στους 30.000 μαθητές 300 σχολείων σε όλη την Ελλάδα που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα και είναι σε θέση να σώσουν τη ζωή ενός συνανθρώπου τους.

Τους μαθητές εκπαίδευσαν οι εθελοντές διασώστες του προγράμματος Ουρανία Χλιαρά, Αναστασία Στεφανούδη, Δημήτρης Βαμβακάς, Δημήτρης Σαμαράς, Θανάσης Μουγγρίδης και Θεόδωρος Ηλιάδης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σκιάθου και του Κέντρου Υγείας του νησιού. Οι μαθητές έμαθαν τι είναι η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, ήρθαν σε επαφή με πρόπλασμα, εξάσκησαν την τεχνική της ΚΑΡΠΑ και πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν περιστατικό πνιγμονής από ξένο σώμα.

«Οι μαθητές ήταν εξαιρετικοί», σχολίασε η κ. Χλιαρά, τονίζοντας ότι ήδη τα τελευταία δύο χρόνια οπότε και το πρόγραμμα πήρε την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, έχουν εκπαιδευτεί περί τους 30.000 μαθητές από 300 σχολεία σε όλη τη χώρα.

«Αυτό που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε, γιατί είμαστε όλοι εθελοντές είναι ότι καταφέραμε σε δύο χρόνια, να εκπαιδεύσουμε μαθητές που είτε έχουν σώσει συμμαθητές τους είτε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Συνολικά 14 άνθρωποι που υπέστησαν ανακοπή έχουν επιστρέψει στη ζωή και πέντε άνθρωποι που έχουν υποστεί πνιγμονή έχουν σωθεί», ανέφερε η κ. Χλιαρά.

Η ίδια εστίασε στην περίπτωση της 14χρονης μαθήτριας, της Νεφέλης, που καταγράφτηκε ως το πρώτο παιδί στην Ελλάδα, που έσωσε την αδερφή της Δανάη από πνιγμό. Η Νεφέλη είχε παρακολουθήσει το πρόγραμμα τον περασμένο Απρίλιο και τον Ιούνιο, οι γνώσεις που αποκόμισε έσωσαν τη ζωή της αδερφής της όταν εκείνη έπεσε στην πισίνα του σπιτιού της και κόντεψε να πνιγεί.

Οι γονείς που δεν είχαν γνώσεις παρακολουθούσαν την 14χρονη να κάνει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, μέχρι να φθάσουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ.

Σημειώνεται ότι η φιλοξενία των εθελοντών του Kids Save Lives και η εκπαίδευση των 54 μαθητών του 1ου Δ.Σ. και των 70 μαθητών του 2ου Δ.Σ. Σκιάθου συνδυάστηκε και με την πρόσφατη προμήθεια από τη δημοτική αρχή του νησιού, τεσσάρων απινιδωτών που έχουν εγκατασταθεί σε κεντρικά σημεία του νησιού, όπως στο Δημαρχείο, το Κέντρο Υγείας αλλά και στο Αθλητικό Κέντρο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου