ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Παραλήφθηκε από Super Puma το βρέφος από τη Σκόπελο

παραλήφθηκε-από-super-puma-το-βρέφος-από-τη-σκό-592019

Μετά από τιτάνιο αγώνα 13 και πλέον ωρών και ένα ολονύχτιο θρίλερ, όπως έγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ καταγράφοντας καρέ – καρέ όλες τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχτηκαν στο νησί της Σκοπέλου και οι οποίες παραπέμπουν σε κινηματογραφική ταινία, το εννιά μηνών βρέφος από το νησί από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης απολαμβάνει τη θαλπωρή και τη φροντίδα του προσωπικού του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Αυτή τη φροντίδα… που στερούνται βρέφη και μικρά παιδιά στη Σκόπελο, αφού στο Κέντρο Υγείας του νησιού δεν υπάρχει παιδίατρος, καθώς η θέση μεν «κατοχυρώθηκε», εκκρεμούν όμως οι υπογραφές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ώστε να αναλάβει καθήκοντα.

Η «Οδύσσεια» του μωρού, που παρέμενε εγκλωβισμένο στη Σκόπελο για μισό 24ωρο, καθώς ήταν αδύνατη η διακομιδή του σε Νοσοκομείο λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στο νησί, έληξε την Τετάρτη στις 9.30 το πρωί, όταν Super Puma που απογειώθηκε από την Ελευσίνα κατάφερε να προσγειωθεί στη Σκόπελο και με ασφάλεια μετέφερε το βρέφος στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» στην Αθήνα.

Αμέσως το μωρό οδηγήθηκε στο χειρουργείο, υποβλήθηκε σε ειδική επέμβαση, η οποία σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς ήταν άκρως πετυχημένη. Αναρρώνει πλέον δίπλα στους δικούς του ανθρώπους, οι οποίοι σίγουρα θα χρειαστούν πολύ καιρό μέχρι να ξεπεράσουν τις δραματικές στιγμές που βίωσαν, βλέποντας το αγγελούδι τους να υποφέρει χωρίς να μπορούν να βοηθήσουν. Οποια προσπάθεια και αν καταβλήθηκε για τη διακομιδή του, από τις 8 το βράδυ της περασμένης Τρίτης, που διαπιστώθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης του μωρού, μέχρι το πρωί, απέβη άκαρπη εξαιτίας των πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών.

Η ένταση των καιρικών φαινομένων ήταν τέτοια, που προηγήθηκαν τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες για τη διακομιδή, πριν τελικά καταστεί δυνατό, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου, του Λιμεναρχείου Σκοπέλου και της δημοτικής αρχής του νησιού να μεταφερθεί το μωράκι στην Αθήνα.

Οι στιγμές ήταν πραγματικά εφιαλτικές.

Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί τι θα μπορούσε να έχει συμβεί, αν τα πράγματα δεν είχαν εξελιχθεί τελικά ομαλά, έστω μετά από 13 ώρες.

Ευτυχώς μέσα στην ατυχία του το βρέφος ήταν τυχερό. Στο νησί είχε μεταβεί ο παιδίατρος του Κέντρου Υγείας της Σκιάθου Παναγιώτης Σταμούλης.

Οι τρεις απέλπιδες προσπάθειες

Η περιπέτεια για το εννιά μηνών βρέφος ξεκίνησε στις 8 το βράδυ. Ηταν τότε που κρίθηκε σκόπιμη η διακομιδή του σε Νοσοκομείο. Ομως το τελευταίο πλοίο ο «Πρωτεύς», ο οποίος πραγματοποιούσε το δρομολόγιο για Αλόννησο και Μαντούδι, είχε ήδη αποπλεύσει στη 1 το μεσημέρι. Ήταν ήδη αργά και η ευκαιρία για να αναχωρήσει το παιδί από τη Σκόπελο είχε χαθεί.

Σήμα κινδύνου από το Λιμεναρχείο

Αμεσα το Λιμεναρχείο Σκοπέλου εξέπεμψε σήμα κινδύνου και με ενέργειες του θαλάμου επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος ένα Super Puma απογειώθηκε από τη Λήμνο για να παραλάβει το μωρό. Δυστυχώς, το ελικόπτερο αναγκάστηκε μετά από λίγη ώρα να επιστρέψει πίσω καθώς οι άνεμοι έφταναν σε ένταση και τα 9 – 10 Μποφόρ.

Το Λιμεναρχείο Σκοπέλου συνέχιζε το συντονισμό ενεργειών ώστε το μωράκι να μεταφερθεί με ταχύπλοο σκάφος στη Σκιάθο και από εκεί με C130 στην Ελευσίνα, όμως κανένας ιδιώτης δεν μπορούσε να συνδράμει λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ενώ οι ώρες περνούσαν η διοίκηση του Λιμεναρχείου Σκοπέλου συνέχιζε να επιζητεί εναγωνίως έναν τρόπο για τη μεταφορά του βρέφους στη Σκιάθο.

Στις 2 τα ξημερώματα έγινε νέα προσπάθεια να πετάξει για Σκόπελο Super Puma αυτή την φορά από τον Μαραθώνα, όμως και σε αυτή την περίπτωση το ελικόπτερο αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες είχαν επιδεινωθεί περαιτέρω. Οι άνεμοι έπνεαν πλέον με ένταση που ξεπερνούσε τα εννέα και δέκα Μποφόρ.

Βρέθηκε πλωτό μέσο

Οι αγωνιώδεις προσπάθειες του Λιμεναρχείου όμως δεν σταμάτησαν εδώ. Ο επιχειρηματίας Χάρης Καραμεσίνης προσφέρθηκε να διαθέσει το πλωτό ταχύπλοο σκάφος του και το πλήρωμά του. Το Λιμεναρχείο συνεννοήθηκε με το δεξαμενόπλοιο «Ειρήνη» ελληνικών συμφερόντων που βρισκόταν κοντά στη Σκιάθο να προσεγγίσει τον Αγνώντα. Πράγματι το γκαζάδικο έφτασε σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το λιμανάκι και ύστερα περίμενε μεσοπέλαγα.

Το μωράκι παρελήφθη από λιμενικό και συνοδεία δύο γιατρών του κ. Σταμούλη και του γιατρού του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου Χριστόφορου Λάσκου επιβιβάστηκε στο ταχύπλοο σκάφος του κ. Καραμεσίνη με σκοπό να μεταφερθεί στο δεξαμενόπλοιο και από εκεί στη Σκιάθο.

Ο οδηγός του ταχύπλοου σκάφους είχε κάνει αναγνωριστική προσέγγιση και είχε δώσει το «οκ» για τη μεταφορά, η οποία λάμβανε χώρα στις 3.30 τα ξημερώματα.

Δύο γιατροί που συνόδευσαν το μωράκι και ο λιμενικός που το παρέλαβε αναγκαστήκαν να γυρίσουν πίσω στο Κέντρο Υγείας, αφού δεν μπορούσαν να ανεβούν την ανεμόσκαλα, καθώς τα μανιασμένα κύματα υψώνονταν στα τέσσερα μέτρα.

Δραματικές στιγμές

«Οι άνεμοι φυσούσαν λυσσασμένα, ενώ τα κύματα ορθώνονταν βουνό μπροστά μας. Παρ’ όλα αυτά ήμασταν αποφασισμένοι να φτάσουμε» λέει συγκλονισμένος ο παιδίατρος Παναγιώτης Σταμούλης εξιστορώντας τις δραματικές στιγμές της επιχείρησης για να προσεγγίσουν το δεξαμενόπλοιο.

«Μόλις φτάσαμε δίπλα στο καράβι και επιχειρήσαμε να ανεβούμε με την ανεμόσκαλα στο κατάστρωμα ήταν αδύνατο. Οι άνεμοι έπνεαν με πρωτοφανή ένταση. Κινδυνεύαμε ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε όλοι μαζί, ο λιμενικός που κρατούσε το μωρό αγκαλιά και εγώ στη θάλασσα. Δεν είχε κανένα νόημα να συνεχίσουμε», συνέχισε με τρεμάμενη φωνή ο γιατρός μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Οι στιγμές που βιώσαμε δεν περιγράφονται» πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξαντλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια

Η εμπειρία που βίωσαν όλοι όσοι προσπάθησαν να συνδράμουν με κάθε τρόπο για τη διάσωση του μωρού είναι απερίγραπτη.

Ο λιμενάρχης Σκοπέλου Γεώργιος Γκάρας που συντόνιζε τις ενέργειες μέχρι και την παράδοση του μωρού στο «Αγία Σοφία» επισήμανε ότι «από την Υπηρεσία μας έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες με κίνδυνο ζωής και των ίδιων των λιμενικών για τη διάσωση του μωρού και των γιατρών».

«Εξαντλήθηκε κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Θέλουμε γιατρούς»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις του προσωπικού στο Κέντρο Υγείας.

«Πρόσφατα αποφασίσαμε να επιδοτήσουμε ενοίκιο με 300 ευρώ για τους γιατρούς στη Σκόπελο κάτι το οποίο είχαν κάνει και πριν τέσσερα με πέντε χρόνια και στη Γλώσσα και το ιατρείο της είναι στελεχωμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από κει και πέρα ο δήμαρχος επισήμανε ότι σαφώς και πρέπει τοποθετηθεί παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας.

«Η προκήρυξη έχει βγει εδώ και αρκετό καιρό και ενώ υπάρχει ενδιαφέρον ωστόσο «κολλά» στην έγκριση της τοποθέτησης», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ακόμη τόνισε ότι πέραν από τους αγροτικούς γιατρούς υπάρχουν ελλείψεις και σε παραϊατρικό προσωπικό, νοσοκόμες, μαίες ακτινολόγο.

«Υπάρχουν φοβερές ελλείψεις, ενώ το κτίριο του Κέντρο Υγείας καταρρέει», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σχετικά θέματα:

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου