ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σχολείο αυτόνομο ενεργειακά στη Σκόπελο

σχολείο-αυτόνομο-ενεργειακά-στη-σκόπ-627022

Φιλόδοξο πιλοτικό πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος «δουλεύουν» μαθητές της β΄ Λυκείου

Πάνω σε ένα φιλόδοξο πιλοτικό έργο, που θα καταστήσει ενεργειακά αυτόνομο το σχολείο τους, «δουλεύουν» μαθητές της β’ Λυκείου στο Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις στη Γλώσσα Σκοπέλου. Αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος και αντλιών θερμότητας, που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του σχολικού συγκροτήματος και για το οποίο ήδη αναζητούνται χορηγοί.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου κ. Λουκία Σανάγου, ήδη από πέρυσι ομάδα μαθητών του σχολείου της α’ Λυκείου, στο πλαίσιο του μαθήματος Ερευνητικής Εργασίας, έχει αναπτύξει συνεργασία με τον καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Πυρηνικής Φυσικής κ. Απ. Παναγιώτου. Οι μαθητές μελέτησαν τις ενεργειακές ανάγκες του σχολικού συγκροτήματος, τα τετραγωνικά και τον όγκο κάθε τάξης, τα διαφορετικά είδη φωτοβολταϊκών συστημάτων και κατέληξαν στο σύστημα φωτοβολταϊκού που πρέπει να εγκατασταθεί στο σχολείο για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια.

«Η μελέτη έγινε από τους μαθητές μας σε συνεργασία με τον κ. Παναγιώτου και διαπιστώσαμε ότι από την παραγωγή ενέργειας θα μπορούμε να ηλεκτροδοτούμε και το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου που είναι ακριβώς δίπλα μας. Θα χρησιμοποιούμε τη ΔΕΗ σαν αποθήκη ενέργειας, ωστόσο εμείς θα παράγουμε και θα καταναλώνουμε τη δική μας ενέργεια», σημείωσε η κ. Σανάγου.

Μέσω του συστήματος, το σχολείο θα εξοικονομήσει πολύτιμους πόρους. Μόνο για τη θέρμανση, το σχολείο δαπανά κάθε χρόνο περί τις 3.300 ευρώ για τρεις τόνους πετρελαίου θέρμανσης. Η θέρμανση πλέον θα εξασφαλίζεται μέσα από το φωτοβολταϊκό και μολονότι αυτό θα σημάνει αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, δεν θα έχει επίπτωση στη ΔΕΗ, αφού το σχολείο θα παράγει τη δική του ηλεκτρική ενέργεια. «Το φωτοβολταϊκό σύστημα θα απελευθερώσει σημαντικούς πόρους του Δήμου, περίπου 8.000 ευρώ ετησίως που τώρα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες των δύο σχολείων σε ηλεκτρικό (ΔΕΗ) και θέρμανση. Οι πόροι αυτοί θα επενδύονται σε κοινωνικές δράσεις του διαμερίσματος Γλώσσας», σημειώνει η κ. Σανάγου.

Οπως ανέφερε η ίδια, το σχολείο αναζητά χορηγούς για να πραγματοποιήσει το νέο φιλόδοξο εγχείρημά του. Μάλιστα μεθαύριο Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γλώσσας θα γίνει ομιλία με θέμα «Εκπαιδευτικό πιλοτικό έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις και Δημοτικό Σχολείο Γλώσσας Σκοπέλου», με ομιλητή τον κ. Απόστολο Παναγιώτου, καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Πυρηνικής Φυσικής και συμμετέχοντα ερευνητικά στο πείραμα του CERN.

Το συγκεκριμένο θα είναι το δεύτερο φιλόδοξο πρότζεκτ που υλοποιεί το σχολείο. Πέρυσι τον Ιούνιο τέθηκε σε λειτουργία και συνδέθηκε με το δίκτυο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) του Αστεροσκοπείου Αθηνών πλήρης μετεωρολογικός σταθμός με χορηγία του προέδρου του ΙΑΣΩ Γ. Σταματίου. Μέσω του σταθμού μεταδίδονται αυτόματα μετεωρολογικά στοιχεία, όπως θερμοκρασία, υγρασία, ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου, βροχόπτωση, ηλιακή ακτινοβολία, χρήσιμα για την εγκυρότερη πρόβλεψη του καιρού στην περιοχή των Βορείων Σποράδων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου