ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πανελλήνια πρωτιά της Αλοννήσου κατά της πλαστικής σακούλας

πανελλήνια-πρωτιά-της-αλοννήσου-κατά-644889

Πρωτοπορεί ο Δήμος Αλοννήσου στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσπάθεια κατάργησης της πλαστικής σακούλας, ενώ κατέχει εξέχουσα θέση στην πιλοτική εφαρμογή που θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις Δήμους της χώρας και αποσκοπεί στην απόδοση στους πολίτες του περιβαλλοντικού τέλους στη λεπτή πλαστική σακούλα μίας χρήσης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με τη δέσμευση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι το σύνολο του περιβαλλοντικού τέλους από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης θα επιστρέψει στους πολίτες, ξεκινά εντός του Φεβρουαρίου η πιλοτική διανομή πάνινων και πλαστικών τσαντών πολλαπλών χρήσεων, αλλά και τροχήλατων καροτσιών σε τέσσερις Δήμους της χώρας.

Στον Δήμο Αλοννήσου ειδικότερα θα διανεμηθούν 500 υφασμάτινες τσάντες, 2.200 πλαστικές τσάντες πολλαπλών χρήσεων και 100 τροχήλατα καρότσια λαϊκής.

Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διανομή 48.000 πλαστικών τσαντών πολλαπλών χρήσεων, 10.256 υφασμάτινων και 2.380 τροχήλατων. Αναλογικά με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου, θα διανεμηθούν περί τις 5.000 – 10.000 πλαστικές τσάντες, 2.000 υφασμάτινες και 500 τροχήλατα καρότσια σε καθέναν από τους Δήμους Βόλβης, Ναυπακτίας και Αλοννήσου, ενώ ο μεγαλύτερος Δήμος Χαλανδρίου θα διανείμει περίπου 30.000 τσάντες χειρός και τροχήλατα καρότσια λαϊκής.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης υπογράμμισε ότι: «Η Αλόννησος ήταν ο πρώτος Δήμος πανελλαδικά που έκανε οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια και είχε πρωτοπορήσει στο θέμα της κατάργησης της πλαστικής σακούλας».

Κατ’ αρχήν θα πραγματοποιηθεί διανομή πάνινων τσαντών στα σχολεία που θα πλαισιωθούν από παράλληλες δράσεις περιβαλλοντικού περιεχομένου, σε συνεργασία με το ίδρυμα «Thalassa» και τη Μεσόγειος SOS.

Η δεύτερη δράση στην οποία προσανατολίζεται ο Δήμος Αλοννήσου είναι η απόσυρση των πλαστικών τσαντών και παράλληλα η διανομή πάνινων στα ξενοδοχεία και τις τοπικές τουριστικές μονάδες.

Τα τροχήλατα καρότσια θα διανεμηθούν σε πρώτη φάση στη Λέσχη Φιλίας Ηλικιωμένων του νησιού και στη συνέχεια στον υπόλοιπο πληθυσμό.

«Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για μας επέλεξε ο ΕΟΑΝ ως τον πρώτο πιλοτικό νησιωτικό Δήμο που κατάργησε την πλαστική σακούλα», δήλωσε ο κ. Βαφίνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου