ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ντοκιμαντέρ για τον «Κατσώνη»

ντοκιμαντέρ-για-τον-κατσώνη-680913

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο υποβρύχιο που βυθίστηκε ανοιχτά της Σκιάθου – Καμπάνια της εταιρείας παραγωγής για την ολοκλήρωση των γυρισμάτων

Μετά από 75 χρόνια στον βυθό του Αιγαίου, το θρυλικό υποβρύχιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Υ1 «Κατσώνης» αναδύεται ξανά, μέσα από το φιλόδοξο ντοκιμαντέρ «Υ1: Στη σιωπή του βυθού». Για την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ έχει ξεκινήσει ήδη καμπάνια μικροχρηματοδότησης (crowdfunding) στη δημοφιλή πλατφόρμα Indiegogo.

Μία έρευνα για το υποβρύχιο Υ1 «Κατσώνης», που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2016, κατέληξε σε μία πρωτοφανή, για τα ελληνικά δεδομένα, επιχείρηση εντοπισμού και υποβρύχιας κινηματογράφησης. Τον περασμένο Μάιο, η ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής Team Faos κατάφερε να καταγράψει για πρώτη φορά στην κάμερα το ναυάγιο του υποβρυχίου, βορειοδυτικά της Σκιάθου και σε βάθος 253 μέτρων, με την πολύτιμη συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού. Για την επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν ρομποτικά τηλεκατευθυνόμενα οχήματα (ROV) με κάμερες και φώτα, ώστε να καταστεί δυνατή η κινηματογράφηση στο απόλυτο σκοτάδι του βυθού.

Επί σχεδόν δύο χρόνια πριν την επιχείρηση, η ομάδα παραγωγής ερευνούσε αρχεία, συγκέντρωνε υλικό, έπαιρνε συνεντεύξεις από ιστορικούς και αναζητούσε συγγενείς των μελών του πληρώματος, αντλώντας έμπνευση από το βραβευμένο βιβλίο του Ηλία Τσουκαλά, «Υποβρύχιον Υ1 Λάμπρος Κατσώνης». Δύο συγγενείς «κλειδιά», συμπεριλαμβανομένης της γνωστής δημοσιογράφου Μπήλιως Τσουκαλά, κόρης του ύπαρχου Ηλία Τσουκαλά, συμφώνησαν να συμπράξουν ως πρωταγωνιστές στο ντοκιμαντέρ, καθώς η κάμερα ακολουθούσε τη διαδρομή που έκαναν τα ηρωικά μέλη του πληρώματος του Υ1 πριν 75 χρόνια.

Ετσι, εκτός από τις μοναδικές εικόνες του ναυαγίου, θα αναδειχθεί και η σχετικά άγνωστη ιστορία του ηρωικού πληρώματος του «Κατσώνης», που στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 αρνήθηκε να παραδοθεί στους Γερμανούς και ρίχτηκε σε μία επική, απέλπιδα ναυμαχία ενάντια σε ένα πάνοπλο ανθυποβρυχιακό, 32 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες του υποβρυχίου έχασαν τη ζωή τους, 17 αιχμαλωτίστηκαν. Μόνο ο ύπαρχος Τσουκαλάς και άλλα δύο μέλη του πληρώματος διέφυγαν, κολυμπώντας επί 9 ώρες για να φτάσουν στις ακτές της Σκιάθου.

Προσπάθεια ολοκλήρωσης των γυρισμάτων

H Team Faos έχει καταφέρει να ολοκληρώσει το 90% των γυρισμάτων με ίδιους πόρους, έχοντας χρησιμοποιήσει, πέραν του εξειδικευμένου υποβρύχιου εξοπλισμού, δύο κινηματογραφικά συνεργεία, ξεχωριστή κάμερα για το «making of», καθώς και drone για εναέριες λήψεις.

Πλέον, πρέπει να χρηματοδοτηθούν το μοντάζ και οι υπόλοιπες εργασίες ολοκλήρωσης του ντοκιμαντέρ (post – production), συμπεριλαμβανομένου ενός εντυπωσιακού 3D animation της ναυμαχίας με πιστά ψηφιακά μοντέλα του «Κατσώνης» και του γερμανικού πλοίου.

Το απολύτως απαραίτητο ποσό για την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ είναι 36.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται καμία αμοιβή για τους βασικούς συντελεστές, παρά μόνο για εξωτερικούς συνεργάτες (μοντέρ, animator, sound design κ.ά.). Για τη συγκέντρωση αυτού του ποσού, η ομάδα του «Υ1» αποφάσισε να στραφεί στο κοινό με μία καμπάνια μικροχρηματοδότησης (crowdfunding) μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας Indiegogo.

Η εκστρατεία, που ξεκίνησε πολύ δυναμικά, θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Στόχος της Team Faos είναι το «Υ1: Στη σιωπή του βυθού» να κάνει πρεμιέρα εντός του 2019.

Η Team Faos είναι μία ανεξάρτητη ελληνική εταιρεία παραγωγής με πολυετή πείρα στις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Βασικοί πελάτες της εταιρείας είναι μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού, όπως η γερμανική δημόσια τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια, η Team Faos επενδύει σχεδόν όλα τα κέρδη της σε ανεξάρτητες παραγωγές ντοκιμαντέρ.

Οι ταινίες της Team Faos έχουν κερδίσει πολυάριθμα βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου κοινού για καλύτερο ντοκιμαντέρ στο 18ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για το Argo Navis.

To «Y1: Στη σιωπή του βυθού» είναι το τέταρτο και πιο φιλόδοξο ντοκιμαντέρ της εταιρείας μέχρι τώρα. Η βασική ομάδα παραγωγής αποτελείται από τους Στέλιο Ευσταθόπουλο επικεφαλής παραγωγής και διευθυντή φωτογραφίας, Φίλιππο Βαρδάκα σκηνοθέτη και Μάγδα Γεωργιάδου σεναριογράφο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου