ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Λιμάνια που έγραψαν ιστορία

λιμάνια-που-έγραψαν-ιστορία-686167

Η Σκιάθος μεταξύ των περιοχών που βρέθηκαν στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου

Επιτυχία σημείωσε το διεθνές συνέδριο «Πόλεις – λιμάνια και θαλάσσιοι δρόμοι στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα (18ος – 21ος αιώνας)», που συνδιοργανώθηκε από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στις εγκαταστάσεις του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στην Αθήνα, συμμετείχαν πάνω από εκατό επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι εξέτασαν την καθοριστική σημασία των θαλάσσιων διαδρομών και των πόλεων – λιμανιών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας από τον 18ο αιώνα έως σήμερα, στη διαμόρφωση του οικιστικού χώρου και περιβάλλοντος, του πολιτισμού, αλλά και της γενικότερης ανθρώπινης δραστηριότητας.

Μεταξύ των λιμανιών που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο συγκαταλέγονται η Σκιάθος, αλλά και ο Βόλος, που ανάπτυξαν σημαντική δραστηριότητα από τον 18ο αιώνα και εντεύθεν.

Η πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου καθηγήτρια Μαρία Νικολαΐδη καλωσόρισε τους συνέδρους, ενώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθηγητής Στέλιος Κατρανίδης κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα κ. LutianFătu, ο δήμαρχος Πειραιά κ. Ιωάννης Μώραλης, η προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του ΥΠΠΟΑ κ. Ανδρομάχη Κατσελάκη, η προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΠΟΑ κ. Μαριάνθη Αναστασιάδου, το μέλος του Δ.Σ. του κοινωφελούς ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, καθηγητής Στράτος Παπαδημητρίου, η εκπρόσωπος της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ (Αθανάσιος & Μαρίνα Μαρτίνου) κ. Μαρία Ποντικού, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» κ. Θοδωρής Τζούμας.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» συνεχάρη τους διοργανωτές του συνεδρίου και ιδιαίτερα «την καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, με την οποία έχουμε την τιμή να συνεργαζόμαστε τα τελευταία τρία χρόνια, μέσα από πρωτοβουλίες της που έχουν προβάλει τη χώρα μας διεθνώς». Παράλληλα ανέφερε ότι: «Τη σπουδαία και συναρπαστική θαλασσινή ιστορία της Σκιάθου μπορεί κανείς να γνωρίσει στο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, μέσα από τις συλλογές του αφηγείται και μας ταξιδεύει στους δύο αιώνες ναυπηγικής και ναυτικής ιστορίας της Σκιάθου, αλλά και σε πολλά διηγήματα του Αλ. Παπαδιαμάντη».

Αναγνώστηκε επίσης χαιρετισμός της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη. Τέλος, χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου αναπληρώτρια καθηγήτρια Κωνσταντίνα Κουτρούμπα, καθώς και οι καθηγήτριες κ.κ. Ελένη Γ. Γαβρά (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο),εκ μέρους της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.

Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου ήταν οι καθηγητές Γεώργιος Πρεβελάκης, (Πανεπιστήμιο ParisI (Πάνθεον- Σορβόννη),Γαλλία), Michel Bruneau (CNRS, Πανεπιστήμιο Bordeaux – Montaigne, Γαλλία), Veli Aydin (Πανεπιστήμιο Tekirdag Namik Kemal, Τουρκία), HenkDriessen (Πανεπιστήμιο Radboud Nijmegen, Ολλανδία) και Χάρης Κοκκώσης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Το συνέδριο πρόσφερε σε μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ακαδημαϊκούς, στελέχη του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και σε νέους ερευνητές, διδακτορικούς, μεταπτυχιακούς και φοιτητές τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ομιλίες διακεκριμένων ακαδημαϊκών από Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, να παρουσιάσουν τις εργασίες και την έρευνά τους, να παρακολουθήσουν άλλες παρουσιάσεις με ευρύτητα επιστημονικών κατευθύνσεων και να συμμετάσχουν σε γόνιμες συζητήσεις, ώστε να προκύψουν ιδέες για μελλοντικούς επιστημονικούς στόχους. Μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας ήταν το περιοδικό «Πλεύση» της Αριστέας Δερβένη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου