ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πρωτοβουλία ανάδειξης μεγάλης δωρεάς εικαστικού στη Γλώσσα

πρωτοβουλία-ανάδειξης-μεγάλης-δωρεά-705518

Σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβαν επιφανείς Γλωσσιώτες, με στόχο να αναδείξουν μια μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά, βαρύνουσας σημασίας για τον τόπο. Ο λόγος για τη μεγάλη δωρεά του διακεκριμένου εικαστικού Αλέξανδρου Σιδέρη, που αποτελείται από 42 πίνακες ζωγραφικής και χίλια βιβλία ανεκτίμητους θησαυρούς, οι οποίοι αναζητούν τη θέση που τους αξίζει, τέσσερις δεκαετίες μετά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο δωρητής, διάσημος ζωγράφος με διεθνή εικαστική παρουσία, τρία χρόνια πριν τον θάνατό του, έχοντας πολύ μεγάλη αγάπη για τη γενέτειρά του Γλώσσα, δώρισε τους πίνακες, προκειμένου να αναρτώνται σε πινακοθήκη της Γλώσσας και να τους απολαμβάνουν ντόπιοι και επισκέπτες. Αρχικά, ο δωρητής είχε αποταθεί στην τότε Κοινότητα Γλώσσας, η οποία αποφάσισε ότι δεν διέθετε την κατάλληλη υποδομή για να δεχθεί τους πίνακες. Στη συνέχεια, ο Αλέξανδρος Σιδέρης απευθύνθηκε στην εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου Γλώσσας, που δέχτηκε τη συλλογή.

Επιθυμία του δωρητή ήταν οι 42 πίνακες, οι πλέον αντιπροσωπευτικοί «εκ της 50ετούς και πλέον καλλιτεχνικής πορείας μου», «όπως αναρτηθούν εις κατάλληλον αίθουσαν ιδιοκτησίας της εκκλησίας του χωριού μας, ίνα θεώσι αυτούς οι κάτοικοι του χωρίου μας, όσον και οι επισκέπτες τούτου».

Ο πνευματικός πλούτος, που δώρισε, παράλληλα, στη γενέτειρά του, αποτελείται από χίλια βιβλία κυρίως φιλολογικά, φιλοσοφικά, αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, συγγραμμάτων και εγκυκλοπαιδειών «προς βοήθειαν και χρήσιν των κατοίκων της κοινότητος και ιδία των νέων», σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή.

Τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού συγκατένευσαν υπέρ της αποδοχής της μεγάλης δωρεάς, δηλώνοντας εγγράφως ότι θα τοποθετηθούν «εις την άνω αίθουσαν του εν Γλώσση ενοριακού κέντρου του ναού μας».

Ανεκτίμητοι θησαυροί

Μέρος των πινάκων που δώρισε ο Αλέξανδρος Σιδέρης στην πατρίδα του, τη Γλώσσα, τοποθετήθηκαν στην αίθουσα του παρακείμενου Πνευματικού Κέντρου του ναού, ενώ μεγάλο μέρος της δωρεάς, λόγω έλλειψης επαρκούς χώρου, παραμένει στην αφάνεια, με τους πίνακες αμπαλαρισμένους επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες.

Το πέρασμα του χρόνου άφησε το αποτύπωμά του στους πίνακες, με αποτέλεσμα να καθίσταται επιτακτική ανάγκη η συντήρηση και η ανάδειξή τους, στη συνέχεια, στον κατάλληλο χώρο.

«Εδώ και λίγα χρόνια ευαισθητοποιηθήκαμε κάποιοι από τη Γλώσσα, για να προβάλλουμε τη συλλογή αυτή, να τιμήσουμε τον δωρητή και γιατί πραγματικά πρόκειται και για μια πράξη γενναία από την πλευρά του δωρητή, αλλά και για πίνακες που είναι πολύ σπουδαία έργα τέχνης. Το 2017 κάναμε μια κίνηση, δημιουργήσαμε μια αστική εταιρεία, από πολίτες της Γλώσσας, με στόχο να αναδείξουμε τη συλλογή αυτή» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δικηγόρος Σταμάτης Αγ. Παπαγγελλής, διαχειριστής και εκπρόσωπος της μη αστικής εταιρείας, που δημιουργήθηκε γι’ αυτό τον σκοπό.

Η μη αστική εταιρεία με την επωνυμία «Αλέξανδρος Σιδέρης – Ενας μεγάλος ζωγράφος της Γλώσσας Σκοπέλου», δημιουργήθηκε στη Γλώσσα στις 16 Οκτωβρίου του 2017, με σκοπό τη συγκέντρωση, διαφύλαξη, συντήρηση και προβολή του έργου του γνωστού ζωγράφου Αλέξανδρου Σιδέρη.

«Ο Αλέξανδρος Σιδέρης έκανε το χρέος του προς τη Γλώσσα. Τώρα είναι η σειρά της Γλώσσας να κάνει το δικό της χρέος προς τον Αλέξανδρο Σιδέρη. Μια πινακοθήκη κατάλληλη για να φιλοξενεί την πλούσια και ανεκτίμητη συλλογή του ζωγράφου. Μετά σαράντα ολόκληρα χρόνια, η εκπλήρωση του χρέους αυτού γίνεται επιτακτική» υπογραμμίζει ο κ. Παπαγγελλής.

Αναζήτηση στέγης

Ο δικηγόρος Σταμάτης Αγ. Παπαγγελλής μετέχει στην προσπάθεια ανάδειξης της δωρεάς

Η συλλογή ανήκει κατά κυριότητα, λόγω δωρεάς, στην εκκλησία της Γλώσσας, με τον σαφή όρο του δωρητή να βλέπουν τους πίνακες οι κάτοικοι και οι επισκέπτες. «Με αυτό τον στόχο ξεκινήσαμε την προσπάθεια, προκειμένου να βγει η μεγάλη δωρεά στο φως, με απόλυτο σεβασμό στη βούληση του δωρητή» επισημαίνει ο διαχειριστής και εκπρόσωπος της μη αστικής εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος με την εκκλησία και τη Μητρόπολη Χαλκίδος, προκειμένου να υλοποιηθεί ο μεγάλος στόχος. «Στόχος της κινήσεώς μας είναι να βρούμε τους πόρους, ούτως ώστε να συντηρηθούν οι πίνακες και να μεταφερθούν, στη συνέχεια σε κατάλληλο χώρο» τονίζει ο κ. Παπαγγελλής. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να εξετασθεί και η μετατροπή του Πνευματικού κέντρου του ναού σε λειτουργικό χώρο – εκθετήριο, προκειμένου να εκτεθεί η μεγάλη δωρεά του Αλέξανδρου Σιδέρη και να λάβει τη θέση που της αρμόζει πραγματικά.

«Ο δωρητής είχε πάντα βασανιστικά και εμμονικά την πατρίδα του στο μυαλό του, όπως αποδεικνύεται από τη μεγάλη δωρεά του», αναφέρει ο ίδιος. «Η κίνησή μας στηρίζεται σε όλους τους Γλωσσιώτες και στους πολυάριθμους φίλους και επισκέπτες της. Υπάρχουν πάρα πολύ Γλωσσιώτες οι οποίοι πιστεύω πως όταν ενημερωθούν για τη συλλογή και τους στόχους που έχει η μη αστική εταιρεία, έχουν την ευαισθησία και την ποιότητα να καταλάβουν τους στόχους και να στηρίξουν την ευόδωσή τους» τονίζει ο εκπρόσωπος της μη αστικής εταιρείας.

Ο Αλέξανδρος Σιδέρης

Ο διακεκριμένος ζωγράφος Αλέξανδρος Σιδέρης

Ο Αλέξανδρος Σιδέρης γεννήθηκε στη Γλώσσα το 1895 και ήταν γιος του ιερέα Δημητρίου Σιδέρη και της Ανδρομάχης Ρέκα. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ με την οικογένειά του γύρω στα 1910. Σπούδασε ζωγραφική στην Αμερική και συνέχισε τις σπουδές του και στο Παρίσι.

Εζησε κυρίως στις ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, ενώ έγινε από νωρίς μέλος της American League of Artists. Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης και συμμετείχε σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις. Παράλληλα αγιογράφησε αρκετούς ναούς στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας την καθαρή πατροπαράδοτη βυζαντινή τεχνοτροπία.

Οταν του δινόταν η ευκαιρία επισκεπτόταν την Ελλάδα και τη Γλώσσα. «Τη γενέτειρά του Γλώσσα, όμως, την είχε εμμονικά και βασανιστικά μέσα του, δεν την ξέχασε, αλλά την τίμησε με την προσφορά 42 αριστουργημάτων, ζωγραφικών έργων του. Τους πίνακες δώρισε στην εκκλησία της Γλώσσας και απαρτίζουν τη γνωστή και ως συλλογή ή πινακοθήκη Αλεξάνδρου Σιδέρη» αναφέρει εκ μέρους του ΔΣ της μη αστικής εταιρείας, κ. Παπαγγελλής.

Κλείνοντας, υπογραμμίζει ότι «τους όρους του δωρητή ανέλαβε να τηρήσει η εκκλησία της Γλώσσας και στον στόχο αυτό έχει τη συνδρομή της μη αστικής εταιρείας «Αλέξανδρος Σιδέρης, ένας μεγάλος ζωγράφος της Γλώσσας Σκοπέλου»».

Οι πρωτεργάτες της παραπάνω προσπάθειας έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους γι’ αυτό τον σκοπό και έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου, με την επισήμανση ότι «η μη αστική εταιρεία δεν έχει εμπορικό σκοπό και δεν διαθέτει περιουσία. Η προσπάθεια των μελών της είναι αφιλοκερδής. Όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση, η δύναμή της στηρίζεται στην ανταπόκριση του κοινού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου