ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πρωτοπόροι οι Σκιαθίτες ναυτικοί

πρωτοπόροι-οι-σκιαθίτες-ναυτικοί-709927

Συμμετοχή του νησιού σε μεγάλο συνέδριο – Σκιαθίτικο το πρώτο σκαρί που ταξίδεψε τον 19ο αιώνα στην Αμερική

Σημαντικά τεκμήρια για τη μακραίωνη ναυτική ιστορία της Σκιάθου, που συνδέθηκε με το πρώτο ιστιοφόρο που ταξίδεψε στην Αμερική και ήταν γνωστή από την εποχή του Ηρόδοτου, θα παρατεθούν σε μεγάλο συνέδριο που ξεκινά αύριο Πέμπτη 22 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Θαλάσσιοι δρόμοι και πόλεις – λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας» είναι το αντικείμενο του μεγάλου διεθνούς συνεδρίου, που διοργανώνεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».

Σημαντικά στοιχεία από τη μακραίωνη ναυτική παράδοση της Σκιάθου θα αναπτύξει στη διάρκεια της εισήγησης που θα πραγματοποιήσει στο Χαροκόπειο ο πρόεδρος του Συλλόγου Θοδωρής Τζούμας.

Οπως ανέφερε ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, το πρώτο ιστιοφόρο που έφτασε μέχρι την Αμερική το 1903, και συγκεκριμένα τη Νέα Ορλεάνη, ήταν το «Σκιάθος», που είχε ναυπηγηθεί στο νησί και ανήκε σε Σκιαθίτες. Παράλληλα, η ναυπηγική ιστορία της Σκιάθου είναι καταγεγραμμένη στις σελίδες της πρώτης Αθηναϊκής Συμμαχίας, το 478 π.Χ. «Σκιαθίτες συμμετείχαν στην πρώτη Αθηναϊκή Ναυτική Συμμαχία, αλλά και στη δεύτερη. Αρα είχαν στόλο και ναυτική παιδεία από αρχαιοτάτων χρόνων» υπογραμμίζει ο κ. Τζούμας.

Η Σκιάθος και οι Βόρειες Σποράδες γενικότερα αποτελούσαν πάντα θαλασσινό πέρασμα, γεγονός που αποδεικνύεται από το πλήθος των ναυαγίων που έχουν εντοπιστεί, με τον πρόεδρο του Συλλόγου «Η Σκιάθος» να επισημαίνει ότι: «Οι Σκιαθίτες ναυτικοί ήταν πρωτοπόροι στην ποντοπόρο ναυτιλία, αλλά και τη ναυπηγική, με μεγάλη ναυτική ιστορία».

Πάνω από εκατό επιστήμονες έχουν υποβάλει εισηγήσεις και πρόκειται να συμμετάσχουν στις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου, το αντικείμενο του οποίου καλύπτει ευρύτατο φάσμα διεθνών οικονομικών και πολιτισμικών σχέσεων.

Αντικείμενο μελέτης του συνεδρίου αποτελούν επίσης νησιωτικές διαδρομές, δρομολόγια, το λαθρεμπόριο, η χαρτογραφία, οι δυνατότητες προσέγγισης των νησιωτικών λιμένων, το «παράλληλο» και «εγκάρσιο» εμπόριο στα νησιά, η σχέση με το χερσαίο δίκτυο, οι ιδεολογικές και σημειωτικές προσεγγίσεις όσον αφορά στις πόλεις -λιμάνια και τις θαλάσσιες διαδρομές, το οικιστικό απόθεμα και η πολιτιστική κληρονομιά στα θαλάσσια αυτά εμπορικά κέντρα, τα παραδοσιακά επαγγέλματα που σχετίζονται με τη θάλασσα, ορισμένα οικονομικοκοινωνικά χαρακτηριστικά, καθώς και οι αναπτυξιακές δυνατότητες και οι χρήσεις γης των πόλεων – λιμανιών και των θαλάσσιων δρόμων της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας (18ος – 21ος αιώνας).

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα φόρουμ συζήτησης μεταξύ διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων, όπως αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, γεωγράφοι, οικονομολόγοι, ιστορικοί, φιλόλογοι, ανθρωπολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, ειδικοί σε θέματα γεωπολιτικών σπουδών κ.ά. με επίκεντρο τη μακραίωνη ναυτική ιστορία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου