ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αναδεικνύει το παπαδιαμαντικό έργο

αναδεικνύει-το-παπαδιαμαντικό-έργο-742854

Παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο Χαλκιδέος φιλόλογος Νίκος Τριανταφυλλόπουλος, που αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη του παπαδιαμαντικού έργου.

Το παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής απονεμήθηκε σε ειδική τελετή, την περασμένη Τετάρτη, στο Προεδρικό Μέγαρο στον φιλόλογο Νίκο Τριανταφυλλόπουλο, στον ζωγράφο Σωτήρη Σόρογκα και στον επίσης φιλόλογο και μελετητή της εκκλησιαστικής μουσικής Μανώλη Χατζηγιακουμή.

Ο «πατριάρχης των παπαδιαμαντικών σπουδών», όπως έχει χαρακτηριστεί σύμφωνα με ψήφισμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που του έχει αποδοθεί ο τίτλος του επίτιμου καθηγητή, μεγάλωσε και ζει στην πόλη της Χαλκίδας. Γεννημένος στο Διδυμότειχο το 1933, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως φιλόλογος, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε από το 1959 ώς το 1990 στη Μέση Εκπαίδευση (τα τρία πρώτα χρόνια στην Κύπρο). Το κύριο πεδίο μελέτης του είναι το έργο του κορυφαίου Σκιαθίτη διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στον οποίο έχει αφιερώσει πλήθος μελετών και ερμηνευτικών δοκιμίων.

Πλήθος δοκιμίων χαρακτηρίζουν το έργο του και δίνουν μία νέα διάσταση στα έργα του Παπαδιαμάντη. Εκτός από την κριτική έκδοση και μελέτη του έργου του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη ασχολείται µε την ποίηση, το διήγημα και το δοκίµιο.

Τα τελευταία 30 χρόνια μελετά συστηματικά το έργο του Παπαδιαμάντη, πρωτότυπο και μεταφραστικό, και με συνεπιμελήτρια την κόρη του Λαμπρινή έχει εκδώσει 11 παπαδιαμαντικές μεταφράσεις (Τσέχοφ, Μοπασσάν, Μπρετ Χαρτ, Τζέρομ Κ. Τζέρομ, Χολλ Κέιν, Ε. Γ. Ουέλλς κ.λπ.). Εκδίδει από το 1992 το περιοδικό «Παπαδιαμαντικά Τετράδια», ενώ έχει καταρτίσει ανθολογίες κειμένων για τον Παπαδιαμάντη και τον, επίσης Σκιαθίτη, Αλέξανδρο Μωραϊτίδη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου