ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Επιστροφή ήρωα στη γενέτειρά του τη Γλώσσα

επιστροφή-ήρωα-στη-γενέτειρά-του-τη-γλ-752134

Ιστορική στιγμή αποτελεί η σημερινή μέρα για τη Γλώσσα της Σκοπέλου, διότι υποδέχεται μετά από 54 χρόνια τη λάρνακα με τα οστά ενός σύγχρονου ήρωα του Νικόλαου Καπαδούκα, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην Κύπρο, υπερασπιζόμενος την πατρίδα του.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η εκδήλωση μνήμης για τον ανθυπασπιστή Νικόλαο Καπαδούκα, που έπεσε υπέρ πατρίδος σε νεαρή ηλικία, την 8η Αυγούστου 1964 στην Κύπρο, πραγματοποιείται σήμερα στη Γλώσσα με τη δέουσα επισημότητα. Η λάρνακα θα μεταφερθεί στο νησί με τιμές ήρωα, πάνω σε τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού, συνοδεία τιμητικού αγήματος 35 ανδρών, με επικεφαλής τον υποναύαρχο Γεώργιο Μπαμπλένη, γενικό επιθεωρητή του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα οστά θα εναποτεθούν στον ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας της Γλώσσας, καθώς στο προαύλιο του ναού βρίσκεται η προτομή του «πεσόντα στις ναυτικές επιχειρήσεις της Κύπρου τον Αύγουστο το 1964, ως σύμβολο της θέλησης των Ελλήνων να θυσιάζονται πάντα για μια αδούλωτη Κύπρο» όπως αναγράφεται στην εγχάρακτη επιγραφή.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αδελφό του σύγχρονου ήρωα, Δημήτρη Καπαδούκα, ο οποίος ανέφερε ότι διακατέχεται από ανάμεικτα συναισθήματα. «Νιώθω μεγάλη συγκίνηση, που δεν μπορώ να την περιγράψω. Νιώθω ότι 54 χρόνια μετά, γίνεται η κηδεία του 20χρονου αδελφού μου, που έπεσε υπέρ πατρίδος» δήλωσε ο κ. Καπαδούκας, ενώ επισήμανε ότι εκπληρώθηκε η επιθυμία του, να μεταφερθούν τα οστά του αδελφού του στη γενέτειρά του τη Γλώσσα.

Εκδήλωση μνήμης

Ο ηρωικός ναύτης έχασε τη ζωή του το 1964 στην Κύπρο, όπου έμεινε θαμμένος μέχρι πρότινος, μαζί με δεκάδες αγωνιστές. Σε αναγνώριση της μεγάλης του θυσίας στον βωμό της προάσπισης της ελευθερίας, έγινε ταυτοποίηση των οστών με τη μέθοδο του DNA, μετά την εκταφή, προκειμένου να παραδοθούν στους οικείους του και να μεταφερθούν στη γενέτειρά του τη Γλώσσα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Γέννησης της Θεοτόκου (Ελευθερώτρια) και στις 10.45 επιμνημόσυνη δέηση, τελετή εναπόθεσης λειψάνων του ανθυπασπιστή Νικολάου Καπαδούκα, ανάγνωση βιογραφικού σημειώματος του ανθυπασπιστή Νικολάου Καπαδούκα από τον υποπλοίαρχο Σ. Τζαβάρα Π/Ν και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων.

Συγκεκριμένα, στεφάνια θα καταθέσουν ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, εκπροσωπώντας τη Βουλή, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Α/ΓΕΝ, ο προϊστάμενος του Α’ Λιμενικού Τμήματος Σκοπέλου, ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γλώσσης Δημήτριος Τσουκαλάς.

Θα ακολουθήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ανθυπασπιστή Νικόλαου Καπαδούκα και απαγγελία του Εθνικού Υμνου από τα παιδιά των σχολείων.

Στις 11.00 το πρωί, εξάλλου, θα ακολουθήσει χαιρετισμός από τον δήμαρχο Σκοπέλου Χρήστο Βασιλούδη και ομιλία της Ελενας Αντωνοπούλου. Η εκδήλωση θα κλείσει στις 11.20 με την παράθεση μικρής δεξίωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου