ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Σκιαθίτη λόγιο Επιφάνιο Δημητριάδη

εκδήλωση-αφιερωμένη-στον-σκιαθίτη-λό-754405

Το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στο σπουδαίο Σκιαθίτη λόγιο Επιφάνιο Στεφάνου Δημητριάδη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Μπούρτζι, του Δήμου Σκιάθου. Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Μάρκος Ξυδάκης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τίτλος ομιλίας: Συνθέτοντας το παζλ της ζωής και του έργου του Σκιαθίτη διανοούμενου Επιφάνιου-Στέφανου Δημητριάδη (1760-1827) μέσα από νέα κείμενα και πηγές

Αντικείμενο της ομιλίας αποτελεί η περιδιάβαση στη ζωή και το έργο του Σκιαθίτη συγγραφέα της περιόδου του νεοελληνικού Διαφωτισμού Επιφάνιου-Στέφανου Δημητριάδη (1760-1827). Αν και θεωρείται ο πρώτος κωμωδιογράφος των νεότερων χρόνων και ο εισηγητής της επιστημονικής φαντασίας στα καθ’ ημάς, αποτελεί βασικό ερευνητικό κενό της ιστορίας της λογοτεχνίας, του θεάτρου και, ευρύτερα, της γραμματείας της νεωτερικότητας.

Παραμένει άγνωστος παρά το εντυπωσιακό σε μέγεθος και ειδολογική ποικιλία χειρόγραφο και δημοσιευμένο έργο του: κωμωδία, τραγωδία, διήγημα, φιλοσοφικοί διάλογοι, ουτοπία και επιστημονική φαντασία, στιχουργήματα, λογοτεχνική κριτική. Από τη μία πλευρά, είναι μεταφραστής τριών εκ των σημαντικότερων συγγραφέων της νεωτερικότητας, των Γάλλων Louis Sébastien Mercier και Delisle de Sales, καθώς και του Ισπανού Baltasar Gracian, από την άλλη είναι συγγραφέας πρωτότυπων λογοτεχνικών και θεατρικών έργων που παραμένουν αδημοσίευτα.

Σύμφωνα με το έως τώρα συγκεντρωθέν υλικό, ο Σκιαθίτης συγγραφέας αναδεικνύεται σε βασικό μέλος – παράγοντα του κινήματος του Διαφωτισμού με έντονες επιδράσεις από την πρωτοπόρα δυτική σκέψη και τον Ρήγα Βελεστινλή, αλλά και της Επανάστασης του 1821 δίπλα στον Κολοκοτρώνη.

Το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς της εκδήλωσης, το τουριστικό γραφείο Dolphin of Skiathos/Αλέξανδρος Ευσταθίου, την εταιρεία ΑΝΕΣ-ΠΡΩΤΕΑΣ/Γιώργος Αντωνίου και την εταιρεία Hellenic Seaways.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου