ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Τιμή σε έναν σύγχρονο ήρωα

τιμή-σε-έναν-σύγχρονο-ήρωα-755253

Συγκινητικό κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας έχει γράψει ο ήρωας Νίκος Καπαδούκας από τη Γλώσσα, ο ανδριάντας του οποίου κοσμεί την πλατεία της γενέτειράς του. Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά τη θυσία του, τα οστά του θα ενταφιαστούν στην πατρίδα του, σε μια συγκινητική τελετή.

Η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης για τον ανθυπασπιστή Νικόλαο Καπαδούκα, που έπεσε υπέρ πατρίδος την 8η Αυγούστου 1964 στην Κύπρο από τουρκικά πυρά, θα γίνει στη Γλώσσα το ερχόμενο Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου με τη δέουσα επισημότητα.

Σύμφωνα με την εγχάρακτη επιγραφή που υπάρχει στον ανδριάντα του ήρωα στη Γλώσσα, είναι αφιέρωμα τιμής στον «Ναύτη Νικόλαο Καπαδούκα, πεσόντα στις ναυτικές επιχειρήσεις της Κύπρου τον Αύγουστο το 1964, ως σύμβολο της θέλησης των Ελλήνων να θυσιάζονται πάντα για μια αδούλωτη Κύπρο».

Ο ηρωικός ναύτης έχασε τη ζωή του το 1964, σε ηλικία 22 ετών στην Κύπρο, όπου έμεινε θαμμένος μέχρι πρότινος, μαζί με δεκάδες αγωνιστές. Σε αναγνώριση της μεγάλης του θυσίας στον βωμό της προάσπισης της ελευθερίας, έγινε ταυτοποίηση των οστών με την μέθοδο του DNA, μετά την εκταφή, προκειμένου να παραδοθούν στους οικείους του και να μεταφερθούν στη γενέτειρά του, τη Γλώσσα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Γέννησης της Θεοτόκου (Ελευθερώτρια) και στις 10.45 επιμνημόσυνη δέηση, τελετή εναπόθεσης λειψάνων του ανθυπασπιστή Νικολάου Καπαδούκα, ανάγνωση βιογραφικού σημειώματος του ανθυπασπιστή Νικολάου Καπαδούκα από τον υποπλοίαρχο Σ. Τζαβάρα Π/Ν και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων.

Συγκεκριμένα, στεφάνια θα καταθέσουν εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Α/ΓΕΝ, ο προϊστάμενος του Α’ Λιμενικού Τμήματος Σκοπέλου, ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γλώσσης Δημήτριος Τσουκαλάς.

Θα ακολουθήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ανθυπασπιστή Νικόλαου Καπαδούκα και απαγγελία του Εθνικού Υμνου από τα παιδιά των σχολείων.

Στις 11.00 το πρωί θα ακολουθήσει χαιρετισμός από τον δήμαρχο Σκοπέλου Χρήστο Βασιλούδη και ομιλία της Ελενας Αντωνοπούλου. Η εκδήλωση θα κλείσει στις 11.20 με την παράθεση μικρής δεξίωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου