ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Ανοίγουν» τέσσερα ναυάγια στην Αλόννησο

ανοίγουν-τέσσερα-ναυάγια-στην-αλόν-758290

Επισκέψιμα για τους λάτρεις των καταδύσεων καθίστανται τέσσερα ναυάγια στην περιοχή της Αλοννήσου. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο άναψε πράσινο φως για τον αποχαρακτηρισμό τους, ανοίγοντας τον δρόμο για την τουριστική αξιοποίηση των τεσσάρων ναυαγίων. Συνολικά πλέον στις Βόρειες Σποράδες πέντε ναυάγια, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται στην περιοχή της Σκοπέλου, μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας ως δίκτυο υποβρύχιων μουσείων που θα προσελκύσουν παγκόσμιο τουριστικό ενδιαφέρον και θα αναδείξουν την περιοχή των Βορείων Σποράδων ως «πρωταγωνίστρια» στον τομέα του καταδυτικού τουρισμού.

Την απόφαση αποχαρακτηρισμού των τεσσάρων ναυαγίων που έλαβε το ΚΑΣ την περασμένη Παρασκευή οπότε και συνεδρίασε, έκανε γνωστή ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς δίνει τη δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησης του ενάλιου θησαυρού των Σποράδων και της ανάπτυξης υποβρυχίων μουσείων και καταδυτικών πάρκων που προσελκύουν παγκόσμιο ενδιαφέρον.

«Η δυνατότητα συνδυασμένης λειτουργίας Υποβρύχιων Μουσείων και Καταδυτικών Πάρκων στην περιοχή των Βορείων Σποράδων αλλά και του Δυτικού Παγασητικού, αποτελεί εθνικό πλούτο και κλειδί ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Αγοραστός. Το έργο είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας το οποίο υλοποιείται υπό την παρακολούθηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε στενή συνεργασία με τους Δήμους των περιοχών, τοπικούς και σε κεντρικό επίπεδο εμπλεκόμενους φορείς. Η παράμετρος αυτή, δηλαδή της εξ αρχής εμπλοκής των δύο συναρμόδιων Υπουργείων, ήταν πολύ σημαντική, καθόσον σημαντικά θέματα σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου αντιμετωπίζονταν εξ αρχής από τους καθ’ ύλη αρμόδιους φορείς», σημείωσε ο κ. Αγοραστός.

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, η δημιουργία και λειτουργία υποβρύχιων μουσείων και καταδυτικών πάρκων για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος των Βορείων Σποράδων και του Δυτικού Παγασητικού, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνολικά αποτελεί έργο «εθνικής σημασίας» για τη χώρα μας, πρωτοπόρο και καινοτόμο, που θα προσελκύσει ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές ενδιαφέρον και ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με πολλαπλά οφέλη.

«Η ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος των περιοχών και της καθιέρωσής τους ως ειδικών- θεματικών τουριστικών προορισμών, αποτελεί έναν από τους στόχους της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ανάπτυξη των περιοχών των Βορείων Σποράδων και του Δυτικού Παγασητικού.

Με την υλοποίηση του έργου αυτού, θα επιτευχθεί δραστική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αύξηση των αφίξεων των τουριστών, προστασία του περιβάλλοντος, ανάδειξη και ταυτόχρονα προστασία της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αύξηση της απασχόλησης και γενικότερα τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής των Βορείων Σποράδων και του Δυτικού Παγασητικού, αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα. Η ανάδειξη και προβολή των ενάλιων πολιτιστικών θησαυρών των περιοχών αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί στοίχημα για όλους τους εμπλεκόμενους με το σχέδιο αυτό. Η υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής καθώς και του Πολιτισμού και Αθλητισμού, αποτελεί κομβικό σημείο στην όλη προσπάθεια. Άλλωστε, είναι βασική παράμετρος στο εγχείρημα, η θέληση και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων αρμόδιων φορέων ώστε να παραδοθεί και λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αλλά και της χώρας.

Παράλληλα, το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος των υποθαλάσσιων αυτών περιοχών σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που προσφέρουν για καταδύσεις, πρέπει να αξιοποιηθεί και προβληθεί στο διεθνή χώρο, προς ωφελεία τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.

Ποια είναι τα τέσσερα ναυάγια

Τα τέσσερα ναυάγια για τα οποία ανοίγει ο δρόμος της αξιοποίησης είναι τα εξής:

Ναυάγιο Ακρωτηρίου «Τσέλιος»

Πρόκειται για κλασικό ναυάγιο το οποίο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Νήσου Περιστέρας σε βάθος 32μ. -36μ. με χιακούς αμφορείς οι οποίοι χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ. Η θέση του ναυαγίου σε επικλινή βυθό το διαφοροποιεί από άλλα ναυάγια ενώ το ασταθές βραχώδες περιβάλλον στο οποίο έχει βρεθεί το φορτίο μετά από 2.500 χρόνια αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο ενδιαφέροντος για την ιστορία του ναυαγίου.

Ναυάγιο Σκάντζουρας

Στην νοτιοανατολική πλευρά της Νήσου Σκάντζουρα σημειώνεται η θέση ενός αρκετά σημαντικού κλασικού ναυαγίου το οποίο ερευνήθηκε από την Ε.Ε.Α. κατά τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για το ναυάγιο το οποίο βρίσκεται σε έναν επικλινή σχετικά βυθό από τα 32 μέχρι τα 38 μέτρα και έχει έκταση 38.50μ. Χ 18.00μ. περίπου. Στο ρηχότερο τμήμα του ναυαγίου όπου υπάρχει μεγαλύτερη πυκνότητα του φορτίου διακρίνονται τρεις διαφορετικοί τύποι αμφορέων, Θάσου, Μένδης και τύπου Σολόχα Ι. Διάσπαρτα ανάμεσα στους αμφορείς σε όλη την έκταση του ναυαγίου βρίσκονται αττικά αγγεία, αποθηκευτικά και επιτραπέζια κυρίως, όπως σκύφοι τύπου Α’, ενώ αριθμητικά λιγότερα είναι αγγεία, όπως ασκοί τύπου Guttous, φιαλίδια, πινάκια, λήκυθοι, λύχνοι, κανθαροκύλικες και άλλα.

Κλασικό ναυάγιο νήσου Φαγκρούς

Στο νότιο άκρο της Νήσου Φαγκρούς σημαίνεται η θέση κλασσικού ναυαγίου σε βάθος 37 μέτρων.
Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 37μ. και φέρει φορτίο αμφορέων Μένδης Χαλκιδικής οι οποίοι έχουν χρονολογηθεί στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. Τμήμα του έχει ανασκαφεί σε δύο ανασκαφικές περιόδους (1995-1996).Το ναυάγιο εκτείνεται σε μια περιοχή 80μ². Ξεκινάει από βραχώδη πυθμένα βάθους 28μ. και καταλήγει σε αμμώδη περιοχή σε βάθος 36μ. Οι περισσότεροι αμφορείς είναι συγκεντρωμένοι στο βαθύτερο σημείο όπου φαίνεται να διατηρείται ένα άρτιο τμήμα του ναυαγίου διαστάσεων 15Χ11μ σε βάθος 35μ.

Βυζαντινό ναυάγιο στη νησάκι Αγίου Πέτρου

Κοντά στο νησάκι του Αγίου Πέτρου και σε βάθος 40 περίπου μέτρων ανακαλύφθηκε πριν μερικά χρόνια βυζαντινό ναυάγιο του 11ου αιώνα, που μετέφερε χιλιάδες πολύχρωμα πιάτα. Στο νησάκι Άγιος Πέτρος, που βρίσκεται στο μυχό του ομώνυμου όρμου στα νοτιοδυτικά του νησιού, βρέθηκαν λείψανα πολιτισμού της αρχαιότερης νεολιθικής (6.000-5.000 π.Χ.).
Η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για τις υποβρύχιες ανασκαφές αλλά συμμετέχει και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα MED. Το ελληνικό φορτηγό «Χριστόφορος» είχε βυθιστεί στο συγκεκριμένο σημείο το 1983 κενό φορτίου λόγω θαλασσοταραχής. Οπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός, «πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ναυάγιο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου