ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Χιλιάδες επισκέπτες στη Σκόπελο

χιλιάδες-επισκέπτες-στη-σκόπελο-769034

Πόλο έλξης για Ελληνες και ξένους επισκέπτες αποτελεί το 6ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος», που αρχίζει αύριο στο νησί και θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, με τη συμμετοχή 600 χορευτών και 7.500 θεατών. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ, που έχει λάβει τα εύσημα κορυφαίων θεσμικών παραγόντων, εξελίσσεται σε δρώμενο με διεθνή ακτινοβολία, ενώ, όπως εκτιμούν επαγγελματίες του νησιού, έχει τη δυνατότητα και τις προοπτικές να καταστεί ευρύτερα γνωστό στο εξωτερικό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η φετινή διοργάνωση εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για το Ευρωπαϊκό Ετος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Δήμου Σκοπέλου.

Το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «ΔιαμαντήςΠαλαιολόγος», που διοργανώνει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Πλέγμα»σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι μέλος του European και του Word Folklore Festival Association και πιστοποιημένο με το σήμα ποιότητας EFFE LABEL 2017-2018 από το European Festivals Association. Εχει διακριθεί στον διαγωνισμό Τourism Awards 2017, με βραβείο SILVER στην κατηγορία «φεστιβάλ» και στον διαγωνισμό Best City Awards 2016, αποσπώντας βραβείο SILVER στην κατηγορία «πολιτισμός». Εχει αποτελέσει αντικείμενο ακαδημαϊκών ερευνών και μελετών ελληνικών και ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και έχει παρουσιασθεί ως μελέτη περίπτωσης σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια.

Η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Κωνσταντίνα Αγγελέτου, με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών , στο φεστιβάλ που ενώνει λαούς και πολιτισμούς, με συνδετικό ιστό την ελληνική παράδοση. «Υπάρχουν επισκέπτες που συνδυάζουν τις διακοπές τους με το φεστιβάλ, οικογένειες, ζευγάρια, μέλη συλλόγων, αλλά και μεμονωμένοι, κυρίως Ελληνες, οι οποίοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και να συμμετάσχουν στις παράλληλες δράσεις» υπογραμμίζει η κ. Αγγελέτου. Παράλληλα επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος θεσμός ενισχύει τουριστικά το νησί.

Η κινητικότητα που σημειώνεται εν αναμονή της έναρξης του φεστιβάλ, είναι εμφανής στα καταλύματα του νησιού, με την πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Μαίρη Διαμάντη, να αναφέρει από την πλευρά της ότι το συγκεκριμένο φεστιβάλ μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό, με τη συνδρομή των τουριστικών πρακτόρων. «Η πολύ καλή, συντονισμένη και αξιέπαινη προσπάθεια των διοργανωτών, αξίζει να προβληθεί ευρύτερα σε όλες τις χώρες του εξωτερικού, διότι οι ξένοι αγαπούν την ελληνική παράδοση και το φολκλορικό χρώμα», είπε η κ. Διαμάντη.

Το πρόγραμμα

Η γιορτή υποδοχής των χορευτικών συγκροτημάτων θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 25 Αυγούστου στις 23.30 στον λιμενοβραχίονα (πράσινος φάρος).

Μεθαύριο Κυριακή 26 Αυγούστου διοργανώνεται ξενάγηση στην Χώρα του νησιού στις 10.00 στο γραφείο φεστιβάλ, στο αρχοντικό Βακράτσα – Μουσείο Νιρβάνα και τον βυζαντινό παραδοσιακό οικισμό, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου. Δηλώσεις συμμετοχής έως σήμερα Παρασκευή 24 Αυγούστου στο www.dancefestival.gr.

Επίσης διοργανώνεται Dance festival GRQuiz στις 12.00 στο Cocktail Bar «Βράχος» και σεμινάριο παραδοσιακών χορών στις 18.00 στον «Ορφέα» με χορούς από την Πολωνία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουκρανία και τη Λιθουανία. Εισηγητές Danuta Stogidis και Panagiotis Stogiids.

Στις 19.30 στο γραφείο του φεστιβάλ διοργανώνονται αγγλόφωνα μαθήματα παραδοσιακών χορών.

Το πρόγραμμα παραστάσεων στις 21.00 στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου, περιλαμβάνει τα εξής σχήματα: Χορευτικό Τμήμα Μπεγουλακίου Πάτρας «Οι Αγιοι Απόστολοι Πέτρος & Παύλος» με χορούς Πελοποννήσου, Σύλλογος Πολιτιστικός -Επιμορφωτικός «Απάμεια», Νέα Μουδανιά, με χορούς Βορειοανατολικού Αιγαίου, Χορευτικός Σύλλογος «Τεγέα» με χορούς Βόλακα και Δράμας, Σύλλογος «Διγενής Οροκλινής» Κύπρου, με χορούς Κύπρου, Όμιλος Λαϊκής Παράδοσης Μεγάρων «Αλκάθους & Καρία» με έθιμο Μεγάρων, ο Φιλανθρωπικός-Πολιτιστικός-Λαογραφικός Σύλλογος Μακρυγιαλού «Η Στέγη της Αγάπης» με χορούς Κρήτης και Πόντου.

Τη Δευτέρα 27 Αυγούστου προγραμματίζεται εκδρομή στη Γλώσσα. Στις 09.30 αναχώρηση χορευτικών συγκροτημάτων από το λιμάνι, στις 11.00 παρουσίαση παραδοσιακής φορεσιάς Σκοπέλου, στην πλατεία Λούκι Γλώσσας. Εισηγητές είναι οι Ουρανία Ορφανού, Χρήστος Παλαιολόγος, ενώ την μουσική επένδυση ανέλαβε η Μαριλένα Χρυσοχοϊδή.

Στις 14.30 σειρά έχει Beach Party στο Kastani Beach Bar.

Στις 21.00 στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου εμφανίζονται Θρακική Εστία Κιλκίς με χορούς από το Μ. Μοναστήρι και το έθιμο καμήλας, Λύκειο Ελληνίδων Σπάτων, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελευθερούπολης (Ν. Καβάλας) με χορούς Μακεδονίας, Χορευτικός Όμιλος Κόνιτσας με χορούς από το Μίστι και τα Φάρασα, Πολιτιστικός Σύλλογος Πολύγυρου με χορούς από τη Χαλκιδική και το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Πετρούπολης με χορούς Κρήτης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με παραδοσιακό γλέντι στις 23.30 στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.dancefestival.gr και στο τηλέφωνο 6951004630. Τη διοργάνωση ανέλαβε το www.plegma.gr και χορηγός επικοινωνίας είναι ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου