ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Αγώνας δρόμου» στις Β. Σποράδες με ελάχιστους μόνιμους υπαλλήλους

αγώνας-δρόμου-στις-β-σποράδες-με-ελά-771226

Μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού σημειώνονται στους νησιωτικούς Δήμους, με τα κενά και τις πολλαπλές ανάγκες της θερινής περιόδου να καλύπτονται από τους εποχικούς. Στην αιχμή της τουριστικής σεζόν, συνεχίζεται ο «αγώνας δρόμου», προκειμένου να καλυφθεί ο νευραλγικός τομέας της καθαριότητας, με τους επικεφαλής των νησιών και το διαθέσιμο προσωπικό να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους τους τουριστικούς Δήμους, που καλούνται να λειτουργήσουν με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό και την συνδρομή εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Στον Δήμο Σκιάθου, ειδικότερα, το μόνιμο προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας δεν επαρκεί, καθώς διαθέτει 3 μόνιμους εργάτες και 6 οδηγούς. Οι δυνάμεις των εποχιακών υπαλλήλων απαρτίζονται από 7 διμηνίτες και 13 οκταμηνίτες αντίστοιχα, οι οποίοι εργάζονται στους ρυθμούς των αναγκών της θερινής περιόδου. Όταν αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες των μόνιμων θέσεων, το νησί θα ενισχυθεί με 30 άτομα, τα 21 εκ των οποίων θα απασχοληθούν ως εργάτες καθαριότητας.

Ενας μεγάλος νησιωτικός Δήμος, όπως το νησί του Παπαδιαμάντη, καλύπτει τις ανάγκες του με το εποχιακό προσωπικό, ενώ όπως υπογραμμίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Γιαννίτσης «εκτιμούμε ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση την επόμενη χρονιά με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, ενώ φέτος, στην έναρξη της σεζόν ειδικότερα, αντιμετωπίσαμε δυσκολίες λόγω της έλλειψης προσωπικού».

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στον Δήμο Σκοπέλου, με τον δήμαρχο του νησιού Χρήστο Βασιλούδη να υπογραμμίζει ότι «το προσωπικό, οι υποδομές και οι χρηματοδοτήσεις αντιστοιχούν σε μικρό πληθυσμό, όπως είμαστε εμείς. Οι υποδομές και το προσωπικό μας για το καλοκαίρι, ωστόσο, πρέπει να καλύπτουν πολλαπλάσια άτομα». Ο ίδιος καθιστά σαφές ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να καλύπτονται οι καθημερινές ανάγκες του νησιού στην αιχμή της σεζόν.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας του νησιού διαθέτει 18 άτομα, μονίμους και συμβασιούχους, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι ήταν 24 άτομα. Στο μεταξύ, ο Δήμος είχε ενισχυθεί με 6 διμηνίτες στην περίοδο του Πάσχα, ενώ αναμένεται να προστεθούν 11 ακόμη οκταμηνίτες μόλις ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, ενώ μέσω της κοινωφελούς εργασίας, προβλέπεται η κάλυψη 30 θέσεων, διαφόρων ειδικοτήτων.

«Αποδεκατισμένη» είναι, στο μεταξύ, η Υπηρεσία Καθαριότητας και στον Δήμο Αλοννήσου, καθώς διαθέτει τέσσερα μόνο άτομα προσωπικό, ενώ τον καθημερινό αγώνα της κάλυψης των αναγκών του νησιού, συνδράμουν 5 επιπλέον άτομα, διμηνίτες, των οποίων η σύμβαση παρατάθηκε έναν επιπλέον μήνα. «Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση, για ένα νησί με τέσσερις οικισμούς και επτά άτομα προσωπικό. Είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται, υπάρχουν παράπονα» υπογραμμίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Καλογιάννης. Στο μεταξύ, έχουν εγκριθεί 10 θέσεις για τον τομέα της καθαριότητας στον Δήμο Αλοννήσου μέσω της κοινωφελούς εργασίας, οι οποίες θα καλυφθούν όταν ανοίξει το σχετικό πρόγραμμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου