ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σαπούνια από τη Γλώσσα στην Κίνα

σαπούνια-από-τη-γλώσσα-στην-κίνα-798793

Εξαγωγικές δραστηριότητες αναπτύσσει σε πείσμα της κρίσης, ο Στέλιος Γρυπιώτης από την Γλώσσα Σκοπέλου, ο οποίος προωθεί τα προϊόντα του στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, σε Αμερική, Αυστραλία, Κίνα, Ρωσία, Βέλγιο και αλλού. Τα παραδοσιακά σαπούνια, οι κηραλοιφές και τα προϊόντα που παράγονται με πολύ μεράκι στο οικογενειακό εργαστήριο, «ταξιδεύουν» στην εγχώρια αγορά, ενώ κατακτούν σταδιακά και τις αγορές του εξωτερικού, με βήματα σταθερά, μεράκι, υπομονή και επιμονή.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η παράδοση της οικογένειας Γρυπιώτη άρχισε όταν ο Στέλιος Γρυπιώτης, παππούς του σημερινού, εκπροσώπου της τρίτης γενιάς της οικογένειας, έχοντας ως βάση τη Σκόπελο, επισκεπτόταν μαζί με τον γιο του, τα υπόλοιπα νησιά, Σκιάθο και Αλόννησο, παράγοντας επί τόπου χειροποίητο σαπούνι, από 100% ελαιόλαδο, με την μέθοδο του βρασμού.

«Τα μυστικά της παραγωγής ενός χειροποίητου, παραδοσιακού και φυσικού σαπουνιού κρύβονται στις ρίζες του τόπου και των ανθρώπων που δημιούργησαν και είδαν το αποτέλεσμα και την ομορφιά πάνω σε ένα τέτοιο ξεχωριστό προϊόν. Στις μέρες μας, το παραδοσιακό σαπούνι «Σποράδες» συνεχίζει να παράγεται χειροποίητα με την ίδια φροντίδα και το ίδιο μεράκι, σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γρυπιώτης.

Στο οικογενειακό, πιστοποιημένο εργαστήριο, που βρίσκεται στη Γλώσσα, παράγονται προϊόντα που «παντρεύουν» το σκοπελίτικο ελαιόλαδο με βότανα και αρωματικά του νησιού και προσελκύουν το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών. Το λευκό σαπούνι, το σαπούνι με μέντα, με λεβάντα, αλλά και βάλσαμο, οι κεραλοιφές, το βαλσαμέλαιο, το ριγανέλαιο, το δαφνέλαιο, όλα βασίζονται στον πλούτο της φύσης και το αγνό λάδι της ελιάς, που παράγεται επί αιώνες στη Σκόπελο.

Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση, που για άλλους είναι ανασταλτικός παράγοντας, δεν πτοεί τον Στέλιο Γρυπιώτη και τη σύζυγό του Μαργαρίτα, Πολωνέζα χημικό, οι οποίοι δεν σταματούν να προσπαθούν, να οραματίζονται και να εξελίσσουν την οικογενειακή παράδοση, που μετρά τρεις γενιές.

Όπως αναφέρει ο Γλωσσιώτης επαγγελματίας, «οι εποχές είναι δύσκολες, ο ανταγωνισμός μεγάλος, ενώ η βαριά φορολογία και η αύξηση του ΦΠΑ, αποτελούν εμπόδιο για τις προσπάθειες των επαγγελματιών, οι οποίοι προσπαθούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά». Παρόλα ταύτα, τα ντόπια, παραδοσιακά σαπούνια και οι κηραλοιφές, προσώπου και σώματος, που αποδεικνύονται ευεργετικές για δερματικές ή άλλες παθήσεις, φτάνουν μέχρι τον τελικό αποδέκτη, τον καταναλωτή.

Παράλληλα, αρκετοί επισκέπτες του νησιού, προμηθεύονται, στην διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών, τα παραδοσιακά σαπούνια και τα υπόλοιπα προϊόντα που παράγονται.

Στόχος της οικογένειας Γρυπιώτη είναι η δημιουργία νέου εργαστηρίου, προκειμένου να διευρυνθεί η προσπάθεια, που έχει θετική ανταπόκριση από το κοινό, καθώς συνδυάζει την σοφία των προγενέστερων και την οικογενειακή παράδοση, με τα τοπικά προϊόντα, που έχουν ως πρώτη ύλη τα δώρα της φύσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου