ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στάχτη έγιναν 20 στρέμματα δασικής έκτασης στην Αλόννησο

στάχτη-έγιναν-20-στρέμματα-δασικής-έκτα-2745

Συναγερμός σήμανε χθες τα ξημερώματα στην Αλόννησο. Φωτιά που εκδηλώθηκε σε περίεργη ώρα, στη 1:30 μετά τα μεσάνυκτα, σε πευκοδάσος, έθεσε επί ποδός τις πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού, που ενήργησαν γρήγορα και κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Το σήμα κινδύνου ήχησε στη 1:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Η φωτιά εκδηλώθηκε στη θέση Μαρπούντα, σε πευκοδάσος, στο ύψος της διασταύρωσης που οδηγεί είτε προς την παραλία Βύθισμα είτε προς μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα.

Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις στο πευκοδάσος. Δεν απείλησε όμως την ξενοδοχειακή μονάδα που βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Επί τόπου έσπευσαν 4 πυροσβεστικά οχήματα και 16 άνδρες. Στη μάχη για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέβαλλε τόσο ο δήμος με τη διάθεση δύο υδροφόρων όσο και ιδιώτες που επίσης διέθεσαν τρεις υδροφόρες.

Περίπου στις 6 το πρωί η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις όμως συνέχιζαν να βρίσκονται επί ποδός. Συνολικά κάηκαν περί τα 20 στρέμματα πευκοδάσους.

Τόσο η ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά όσο και το σημείο, έχουν δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά στις αρχές για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεπήδησαν οι πρώτες φλόγες. Στην περιοχή δεν υπάρχουν κατοικίες ούτε κτήματα στα οποία θα μπορούσε κάποιος αγρότης να βάλει φωτιά για να κάψει υπολείμματα καλλιεργειών. Αλλά και η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς εγείρει ερωτηματικά, καθώς στο νησί δεν υπάρχει τόσος τουρισμός που να δικαιολογεί αυξημένη κίνηση στους δρόμους.

Οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα για τις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς, χωρίς να αποκλείουν εμπρησμό ή πιθανή αμέλεια από κάποιον που προφανώς δεν πρόσεξε και πέταξε αναμμένο τσιγάρο. Αλλωστε οι πευκοβελόνες χαρακτηρίζονται ως… «άριστο προσάναμμα» και δεν χρειάζονται παρά μόνο μια σπίθα για να δώσουν φωτιά που λαμβάνει γρήγορα διαστάσεις.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου