Τεκμήρια μνήμης στη Σκιάθο

Τελευταία ενημέρωση: 2018-05-14, 18:26:29
Τεκμήρια μνήμης στη Σκιάθο

Παρουσία πλήθους κόσμου εγκαινιάστηκε η έκθεση «Πρόσφυγες του ’22 στην Αττική και τη Σκιάθο», από τo Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» και την Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» με εμβληματικούς φορείς της χώρας (όπως το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Μουσείο της Πόλης του Βόλου), ο σύλλογος το 2018 συνεργάστηκε με το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για την παρουσίαση της έκθεσης «Πρόσφυγες του ’22 στην Αττική και τη Σκιάθο» η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Την εκδήλωση άνοιξε με την τέλεση αγιασμού ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής, π. Ιωσήφ. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», Θοδωρής Τζούμας, τόνισε στο χαιρετισμό του πως: «Η έκθεση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Σκιάθο και τους Σκιαθίτες, μιας και υπάρχει ειδική ενότητα για τους Μικρασιάτες του νησιού, στους οποίους η Σκιάθος οφείλει πολλά για την πολιτιστική και οικονομική της άνοδο».

Τα εγκαίνια της έκθεσης χαιρέτισε ο βουλευτής Μαγνησίας του Σύριζα Μάκης Μπαλλής, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση, ο οποίος συνεχάρη τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» για την πρωτοβουλία και αναφέρθηκε στο έργο του Ιδρύματος, που κύριο στόχο έχει μέσα από αντίστοιχες δράσεις την καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης του λαού, και ιδίως των νέων.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη, στον χαιρετισμό που απέστειλε ανέφερε εκτός των άλλων: «Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας και ως συνδιοργανωτές της εκδήλωσης συγχαίρουμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» για αυτή την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει αυτή την έκθεση φωτογραφίας, μέσω της οποίας αποτυπώνονται μνήμες του παρελθόντος σε μια πολύ δύσκολη χρονικά περίοδο για τη χώρα».

 Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του Γιάννη Παρίση, προέδρου του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, όπου ως Σκιαθίτης με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε, τη σχέση των Σκιαθιτών με τους πρόσφυγες τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους στη Σκιάθο, υπογραμμίζοντας πως: «Θα πρέπει να παραδεχτούν οι ντόπιοι, πως αυτοί οι πονεμένοι άνθρωποι, δεν έτυχαν της υποδοχής και της συμπαράστασης που τους άξιζε».

Τις ιστορίες που συνήθιζε να του διηγείται η γιαγιά του, μοιράστηκε με τους παρευρισκομένους, ο εικαστικός και Μικρασιάτης στην καταγωγή Νίκος Ακρίβος, ιστορίες τις οποίες θυμάται σαν παραμύθι για έναν τόπο βγαλμένο από τον παράδεισο, έναν τόπο που συνειδητά δεν επισκέφθηκε ποτέ, μιας και έχει χαθεί για πάντα, και δεν θυμίζει σε τίποτα πια, τον τόπο των προγόνων.

Η εκδήλωση έκλεισε με την Πόπη Τζωρτζάτου, μουσειολόγο του Ιδρύματος της Βουλής, η οποία αναφέρθηκε στη δομή της έκθεσης και στους φορείς από τους οποίους έχει αντληθεί το υλικό. Σύμφωνα με την κυρία Τζωρτζάτου «η έκθεση ξεκινά με φωτογραφίες από τα πρώτα πρόχειρα καταλύματα και τη διαμονή των προσφύγων σε σκηνές και βαγόνια τρένων, συνεχίζει με τη διανομή συσσιτίων και τη δράση ελληνικών και ξένων φιλανθρωπικών οργανώσεων και καταλήγει στην ανέγερση προσφυγικών συνοικισμών, την ανεύρεση νερού και τις προσπάθειες για ένταξη των προσφύγων στον εργασιακό και κοινωνικό βίο». Το ωράριο λειτουργίας είναι 9.00 – 20.00 καθημερινά, ενώ πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα: 2427022012, 6938246755.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
5
=