Διεθνής διάκριση της Σκιάθου

Τελευταία ενημέρωση: 2018-05-11, 18:49:14
Διεθνής διάκριση της Σκιάθου

Την Τρίτη 15 Μαΐου ξεκινούν στη Σκιάθο οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της δράσης «Εβδομάδα Ανακάλυψης Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων», της Eνωσης Σημαντικών Κοιμητηρίων, του φορέα διαχείρισης της Πολιτιστικής Διαδρομής Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η δράση, η οποία φέρει τον τίτλο «Οι Υπαίθριες Γλυπτοθήκες της Μνήμης», έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Eτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, και με την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου. Η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά, με μια σειρά εκδηλώσεων (15-22 Μαΐου 2018) που συνδιοργανώνονται από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος».

 Στην εναρκτήρια εκδήλωση, στις 15 Μαΐου, στο Πολιτιστικό Κεντρο Σκιάθου παρόντες θα είναι η γενική γραμματέας κα Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο δήμαρχος Σκιάθου κος Δ. Πρεβεζάνος και η πρόεδρος της Ένωσης Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης L. Plibersek. Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος με ομιλίες στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και η μελετήτρια του Κοιμητηρίου Σκιάθου, ιστορικός - αρχαιολόγος κ. Συραϊνώ Κορωνιού - Διονυσίου.

 Επισημαίνεται ότι στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις ανάδειξης και προβολής για το ευρύ κοινό, καθώς και προωθητικό υλικό, που αφορά στα κοιμητήρια και στην εκπαιδευτική και τοπική κοινότητα. Το πρόγραμμα της εβδομάδας περιλαμβάνει επίσης έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής με θέμα «Τα μνημεία της μνήμης» από τους μαθητές του Γυμνασίου, καθώς και επισκέψεις στο Κοιμητήριο της Σκιάθου, στο Σπίτι-Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

 Η Πολιτιστική Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων πιστοποιήθηκε από το ΣτΕ το 2010, σε αυτή μετέχουν 21 ευρωπαϊκές χώρες, και αποτελεί μέρος του Προγράμματος των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Ελλάδα εντάχθηκε στην παραπάνω διαδρομή το 2011 μέσω του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών, ενώ το 2014 εντάχθηκε στην Ένωση το Κοιμητήριο Σκιάθου, μέσω των αποτελεσματικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος». Ο πρόεδρος του ως άνω Συλλόγου, κ. Θεόδωρος Τζούμας, έχει εκλεγεί μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης και ορίστηκε εκπρόσωπός της στη χώρα μας. Εκτοτε ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών κοιμητηρίων, μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, είτε έχουν ενταχθεί στην Ενωση είτε βρίσκονται σε πορεία ένταξης.

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη και προστασία του κοιμητηρίου, όπου βρίσκονται τα σημαντικότερα γλυπτά της Σκιάθου. Με αίτημά του προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, υπέβαλε άρτια και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη της ιστορικού - αρχαιολόγου και επίτιμου μέλους του Συλλόγου, Συραϊνώς Κορωνιού - Διονυσίου και ακολούθησε ο χαρακτηρισμός του νοτίου τμήματος ως «Ιστορικού Τόπου».

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
6
=