Συνεργασία με κοινωνικές διαστάσεις στην Σκιάθο

Τελευταία ενημέρωση: 2018-05-07, 18:40:15
Συνεργασία με κοινωνικές διαστάσεις στην Σκιάθο

Περισσότεροι από 400 μαθητές παρακολούθησαν τις ομιλίες που πραγματοποίησε το «Χαμόγελο του παιδιού» στο νησί του Παπαδιαμάντη, μετά από πρόταση του πολιτιστικού συλλόγου «Η Σκιάθος» προς τον οργανισμό. Οι ομιλίες με θέματα: «Ασφάλεια στο διαδίκτυο», «Κακοποίηση - παραμέληση παιδιού» και «Ο σχολικός εκφοβισμός», πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των διδακτικών ωρών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Η πρόταση συνεργασίας με τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του παιδιού», προέκυψε από τις σοβαρές ανάγκες σε θέματα υποστήριξης που έχει εντοπίσει ο σύλλογος μέσα από την πολύχρονη δράση του, ο οποίος υποστηρίζεται από την Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου Υγείας Σκιάθου, Αρια Σεβλιανού, η οποία βρίσκεται στο Κ.Υ. με απόσπαση από το Νοσοκομείο του Βόλου για δύο χρόνια και επιτελεί σημαντικό έργο από τη θέση της.

 Η τουριστική δραστηριότητα, λόγω της εποχικότητας και των μεγάλων πληθυσμιακών αλλαγών, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό οικονομικών μεταναστών, είτε εποχικών και μόνιμων, είτε εσωτερικής ή εξωτερικής μετανάστευσης, διαταράσσουν τις ισορροπίες της τοπικής κοινωνίας και κατ’ επέκταση το οικογενειακό περιβάλλον, με παραβατικές συμπεριφορές σε πολλές περιπτώσεις, για ορισμένες από τις οποίες έχει ενεργήσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη Βάσω Χατζή, ψυχολόγο του Τμήματος Πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών, του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνεργασία με τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Σκιάθου.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ομιλία ανοιχτή στο κοινό, με θέμα τον ρόλο των γονέων στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης-παραμέλησης παιδιού, την Πέμπτη 19 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν: η Βάσω Χατζή, η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις και στους στόχους του οργανισμού, καθώς και στο φαινόμενο της παραμέλησης και κακοποίησης του παιδιού, η Αρια Σεβλιανού, κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Υγείας Σκιάθου και οικογενειακή θεραπεύτρια-MSc ψυχικής υγείας, η οποία τόνισε πως τα προγράμματα πρόληψης θα πρέπει να απευθύνονται στην οικογένεια, στην κοινότητα και στο σχολείο, και πως το σίγουρο είναι ότι η ουδετερότητα στο πρόσωπο της βίας δεν βοηθάει καμία πλευρά. Η Στεφανία Ξυδιά, κοινωνιολόγος ειδική σε θέματα διαχείρισης παιδιών ΑΜΕΑ, η οποία μίλησε για το σπουδαίο έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και άλλων οργανισμών στο θέμα αυτό, και τόνισε την ανάγκη κοινωνικοποίησης των γονέων και την ύπαρξη δυναμικών συλλόγων γονέων στα σχολεία ως μέτρο προστασίας των παιδιών, για τη σωστή χρήση του ίντερνετ, τόσο από τους γονείς όσο και από τα παιδιά.

Ακολούθησε συζήτηση με τους γονείς γύρω από τα ζητήματα που τέθηκαν από τις τρεις ομιλήτριες και τονίστηκε η αναγκαιότητα του ρόλου της κοινωνικής λειτουργού στις επαρχίες ως ασπίδα προστασίας πριν μια κατάσταση καταλήξει σε ανώνυμη καταγγελία.

Οι γονείς με απαράμιλλο ενδιαφέρον άκουσαν τις εισηγήσεις και συμμετείχαν θερμά σε ένα ζήτημα που μας αφορά όλους τους γονείς. Οπως εκείνοι υπήρξαν οι δέκτες πληροφοριών στην εκδήλωση, έτσι ακριβώς θα γίνουν οι πομποί μεταφέροντας το μήνυμα και στους υπόλοιπους γονείς που απουσίαζαν.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
3
=