ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ξεσηκωμός στη Σκιάθο για την εξαίρεση από τα δυσπρόσιτα

ξεσηκωμός-στη-σκιάθο-για-την-εξαίρεση-51323

Ξεσηκωμός στον Δήμο Σκιάθου με αφορμή την αρχική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας που είδε το φως της δημοσιότητας, και η οποία «εξαιρεί» το νησί από τη λίστα των δυσπρόσιτων περιοχών στις οποίες οι σχολικές μονάδες μοριοδοτούνται υψηλότερα. Ο πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής παιδείας Σκιάθου, Απόστολος Πασχάλης, αντέδρασε έντονα στην εξαίρεση του νησιού από τη λίστα των δυσπρόσιτων, εκτιμώντας ότι αν δεν διορθωθεί η πρόταση, το νέο σχολικό έτος το νησί θα ξαναζήσει τον «εφιάλτη» των κενών θέσεων εκπαιδευτικών, των κλειστών σχολείων και της έναρξης μαθημάτων με δύο και πλέον μήνες καθυστέρηση.

Σήμερα, ο κ. Πασχάλης θα έχει συνάντηση για το θέμα αυτό με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων του νησιού, που ετοιμάζουν δυναμική παρέμβαση προκειμένου τα σχολεία στη Σκιάθο να χαρακτηριστούν δυσπρόσιτα και να μοριοδοτηθούν αναλόγως. Όπως εκτιμάται, η επιπλέον μοριοδότηση θα αποτελέσει κίνητρο για την αποδοχή, κυρίως από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, των θέσεων διδασκαλίας στις νησιωτικές περιοχές.

«Είναι πολύ λυπηρό, αν μείνει η Σκιάθος έξω από τον ορισμό των δυσπρόσιτων περιοχών και της ανάλογης μοριοδότησης των Εκπαιδευτικών της. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο ψήφισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, μετά από εισήγησή μου και κοινή πρόταση εκπαιδευτικών και γονέων του νησιού μας. Τελικά το Κράτος θεωρεί ότι η Σκιάθος είναι νησιωτικός δήμος, ναι ή όχι;», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Πασχάλης.

Ο ίδιος παραπέμπει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, όταν ακόμη τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία δεν είχαν καλυφθεί, με αποτέλεσμα σε ένα δημοτικό σχολείο ένα ολόκληρο τμήμα να μην ξεκινήσει τελικά τα μαθήματα παρά δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, και στο γυμνάσιο και το λύκειο το πρόγραμμα μαθημάτων να εξαντλείται σε λίγες ώρες καθημερινά, ακόμη και σε μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα.

Τότε είχε εγκριθεί ψήφισμα των συλλόγων γονέων από το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το οποίο η Σκιάθος ζητά:

– να χαρακτηριστούν δυσπρόσιτα τα σχολεία του νησιού και να λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας τη διπλή μοριοδότηση, ώστε αυτό να αποτελέσει κίνητρο αποδοχής της θέσης εργασίας στο νησί

-να εφαρμοστεί στο θέμα των αποσπάσεων ίδια τακτική με αυτή που ακολουθείται στις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, για να δηλώνεται εξαρχής η περιοχή της Β’ Μαγνησίας από τους ενδιαφερόμενους.

-να μην υπογράφονται οι αποσπάσεις χωρίς αντικατάσταση.

-στα νησιωτικά σχολεία να δίνεται προτεραιότητα στην κάλυψη των κενών και να μην μπαίνουμε στη μακροχρόνια αναμονή κλήσης των εκπαιδευτικών από τους πίνακες αναπληρωτών που αργούν χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα τη δυσαναπλήρωτη απώλεια εκατοντάδων ωρών διδασκαλίας.

Το ψήφισμα αυτό είχε σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας, στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, στην Περιφέρεια και στα πολιτικά γραφεία βουλευτών του νομού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου