ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Συγκέντρωσαν 8 τόνους σκουπίδια από τις ακτές της Σκιάθου

συγκέντρωσαν-8-τόνους-σκουπίδια-από-τι-59522

Πάνω από το 10% του πληθυσμού της Σκιάθου συμμετείχε στο πρόγραμμα «Ολοι Μαζί Σκιάθος καθαρή» που πραγματοποιήθηκε για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά, στο νησί, με απολογισμό δράσης τη συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας απορριμμάτων, που υπερέβαιναν τους 8 τόνους.

Δυσάρεστη έκπληξη ήταν για τους εθελοντές ο εντοπισμός τεσσάρων νεκρών θαλάσσιων χελωνών, οι οποίες βρέθηκαν σε κατάσταση αποσύνθεσης στις παραλίες Ελίας, Άγκιστρος, Άγιος Παντελεήμονας και Μέγας Γιαλός. Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, η μεγάλη ποσότητα φελιζόλ, απομεινάρια των κουτιών που χρησιμοποιούν τα αλιευτικά σκάφη για την αποθήκευση των αλιευμάτων. Το υλικό αυτό εκτός του ότι δεν ανακυκλώνεται, θρυμματίζεται σε μικρά κομμάτια και μολύνει τις ακτές, καθιστώντας αδύνατη την απομάκρυνσή του. Ακόμη πολλά μπλε βαρέλια, τα οποία προέρχονται από μυδοκαλλιέργειες, με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου «Η Σκιάθος» τα τελευταία πέντε χρόνια συλλέγονται και τοποθετούνται στη δασική περιοχή Μαντράκι, ως αποθήκη νερού σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Η δράση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» την εβδομάδα 24 Μαρτίου – 1 Απριλίου, με την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου και τη συμμετοχή της Λιμενικής Αρχής, των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συλλόγων, εθελοντών και επιχειρηματιών. Στο διάστημα της δράσης πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός 23 παραλιών και περιοχών.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν, εξάλλου, οι εργασίες καθαρισμού στις παραλίες Μέγας Γιαλός, Λεχούνι, Κάστρο, Αγιος Παντελεήμονας, Λυγαριές, Ασέληνος, Αγκιστρος, Ελίας, Μαντράκι, Κρυφή Άμμος, Αγία Ελένη, Σίφερι, Ταρσανάς, η παραλία στο νησί Αρκος, και οι παραλίες Αγιος Φλώρος και Λαλαριάς στο νησί Τσουγκριάς.

Επίσης καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν στα ρέματα Λεχούνι και Μονής Ευαγγελισμού, στις περιοχές περιμετρικά της λίμνης του Αγίου Γεωργίου, γύρω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο, Πλάκες και πάρκο Ηρώου έως Πούντα. Τέλος πραγματοποιήθηκε και υποβρύχιος καθαρισμός στο λιμάνι της Σκιάθου.

Στη διάρκεια των καθαρισμών χρειάστηκε να κινητοποιηθούν δύο καΐκια, μια βάρκα, τέσσερα λεωφορεία, οχήματα βαρέως τύπου, με μεγάλη διάθεση εθελοντισμού και προσφοράς.

Δεκάδες εθελοντές

Στη δράση συμμετείχαν 154 εθελοντές και 641 μαθητές, για τον καθαρισμό παραλιών και περιοχών στη Σκιάθο και σε γειτονικά νησιά, συγκεντρώνοντας μεγάλο όγκο απορριμμάτων.

Τα σχολεία και οι σύλλογοι – φορείς, που συμμετείχαν στη δράση ήταν οι εξής 1ο Δημοτικό Σχολείο, 2ο Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο Σκιάθου, Λύκειο Σκιάθου, Σύλλογοι Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού – Τοπικό Τμήμα Σκιάθου, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Βάση Ετοιμότητας Σκιάθου, Οικολογικός Σύλλογος Σκιάθου «EcoΖην», Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου, Φυσιολάτρες Οδοιπόρους Σκιάθου, Ναυτικός Ομιλος Σκιάθου, ομάδα εθελοντών του Skiathos Life, Σύλλογος Επαγγελματιών Θαλασσίων Σπορ Σκιάθου και Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος». Στους καθαρισμούς συμμετείχαν επίσης οι επιχειρήσεις Skiathos Diving Center και η Κοιν. Σ. Επ. «joyce ’n fun». Τη δράση υποστήριξε η Ενωση Ξενοδόχων Σκιάθου.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά όλους τους εθελοντές, συλλόγους, φορείς για τη συμμετοχή τους, ειδικότερα τους διευθυντές των σχολείων, Δήμητρα Συκιώτη, διευθύντρια 1ου Δημοτικού, Παρασκευά Τελίδη, διευθυντή 2ου Δημοτικού Σχολείου, Μαρία Καραγιανοπούλου, διευθύντρια Γυμνασίου, και Λεωνίδα Τζαβαλία, διευθυντή Λυκείου, όπως και τους εκπαιδευτικούς, Άννα Αρμαμέντου, Κωνσταντίνο Μπαράκο και Αναστασία Μπουκουβάλα, χάρη στις ενέργειες των οποίων, στη δράση συμμετείχε μεγάλος αριθμός μαθητών.

Ακόμη ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Κωστή Γιαννίτση, για την αποτελεσματική συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση. Για τη σημαντική βοήθειά τους ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον Λάμπρο Χούμα, ο οποίος διέθεσε για ακόμα μία φορά το καΐκι του «Καλυψώ», για τον καθαρισμό των έξι παραλιών, την ομάδα Άγγλων εθελοντών, οι οποίοι συμμετείχαν συστηματικά τη δράση, τον Ηλία Αντωνίτσα, που για ακόμα μια φορά συμμετείχε ενεργά στους καθαρισμούς διαθέτοντας ειδικό όχημα μεταφοράς των απορριμμάτων.

«Tόσο η συμμετοχή όσο και το αποτέλεσμα της δράσης, δεν μπορούν παρά να κάνουν υπερήφανη την τοπική κοινωνία της Σκιάθου, ως μια ευαισθητοποιημένη κοινωνία που ανταποκρίνεται σε οργανωμένες περιβαλλοντικές δράσεις, συμπράττοντας μ’ αυτό τον τρόπο σε μία κοινή προσπάθεια προστασίας της μοναδικής φύσης της Σκιάθου» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου