ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Αγκάθι» κτιριακό και στελέχωση για το υπό ίδρυση ΕΠΑΛ Σκιάθου

αγκάθι-κτιριακό-και-στελέχωση-για-τ-131549

Σοβαρότατες ενστάσεις για την ίδρυση και λειτουργία στη Σκιάθο, επαγγελματικού λυκείου, και μάλιστα από τη νέα σχολική χρονιά, εκφράστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας από εκπαιδευτικούς του νησιού. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι το κτιριακό πρόβλημα, με τον εκπαιδευτικό κόσμο του νησιού να διαμηνύει ότι το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου-Γενικού Λυκείου Σκιάθου είναι υπερκορεσμένο και δεν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας νέας εκπαιδευτικής δομής. Ζήτημα τέθηκε και για τη στελέχωση του νέου σχολείου, δεδομένης της άρνησης από εκπαιδευτικούς να υπηρετήσουν στο νησί, πρόβλημα με το οποίο η τοπική κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη κάθε Σεπτέμβριο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την ίδια ώρα που μαθητές και γονείς δήλωσαν μέσω στατιστικής έρευνας που έγινε με ερωτηματολόγια ότι «επιθυμούν πολύ» τη λειτουργία επαγγελματικού λυκείου στη Σκιάθο, προκρίνοντας μάλιστα και συγκεκριμένους τομείς (όπως οικονομίας-διοίκησης και υγείας-πρόνοιας, ευεξίας), πρακτικά ζητήματα έθεσαν τόσο η διευθύντρια του Γυμνασίου Μαρία Καραγιαννοπούλου όσο και ο διευθυντής του γενικού Λυκείου Λεωνίδας Τζαβαλιάς. Όπως υποστήριξαν οι δύο διευθυντές, το σχολικό συγκρότημα είναι υπερκορεσμένο.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Σκιάθου, Απ. Πασχάλης, υποστήριξε ότι οι μαθητές του νησιού δικαιούνται μιας δεύτερης επιλογής στον τόπο τους και της δυνατότητας να αποφοιτήσουν και να απασχοληθούν επαγγελματικά στο νησί. «Κάθε σεζόν στο νησί προσλαμβάνονται εργαζόμενοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Γιατί να μην είναι παιδιά από τη Σκιάθο;», διερωτήθηκε και ανέφερε ότι προσωρινά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως απογευματινό ΕΠΑΛ στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου-Γενικού Λυκείου.

Οι δύο διευθυντές εκφράστηκαν μεν θετικά στη δημιουργία μιας νέας δομής έθεσαν όμως προϋπόθεση εξεύρεσης στέγης. «Το ΕΠΑΛ είναι αναγκαίο για τον περιορισμό και της μαθητικής διαρροής από το Γυμνάσιο προς το Λύκειο, προκειμένου οι μαθητές που δεν επιθυμούν να φοιτήσουν σε ΕΠΑΛ να έχουν εναλλακτική και να μπορέσουν να απορροφηθούν άμεσα από την αγορά εργασίας. Ωστόσο για το ΕΠΑΛ θα πρέπει να βρεθεί στέγη. Στο συγκρότημα δεν υπάρχει περιθώριο για τη λειτουργία νέας δομής. Επιπλέον ο χώρος χρησιμοποιείται τα απογεύματα κατά κόρον για εκδηλώσεις, αρχαιρεσίες και μια σειρά δραστηριοτήτων», σημείωσε η κ. Καραγιαννοπούλου.

«Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», απάντησε ο λυκειάρχης Σκιάθου Λεωνίδας Τζαβαλιάς υποστηρίζοντας ότι στο συγκρότημα δεν υπάρχει χώρος που να μπορεί να αποδεσμευτεί. Εθεσε επίσης και ζήτημα στελέχωσης του ΕΠΑΛ, επικαλούμενος το πρόβλημα που υφίσταται κάθε χρόνο με εκπαιδευτικούς που αρνούνται να υπηρετήσουν στη Σκιάθο.

Ο κ. Πασχάλης απέρριψε «λύση» που προτάθηκε για αξιοποίηση του χώρου που στεγάζεται σήμερα το Κέντρο Υγείας του νησιού, καθώς «το νέο κτίριο ακόμη δεν λειτουργεί». «Δεν θα πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα και να δημιουργήσουμε άλλο», είπε ενώ υποστήριξε ότι ήδη ο Δήμος Σκιάθου έχει κινηθεί στην κατεύθυνση εξασφάλισης οικοπέδου, προκειμένου να γίνει νέο σχολικό συγκρότημα.

«Αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί τουλάχιστον δέκα χρόνια», ανέφερε ο κ. Τζαβαλιάς.

Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας η πρόταση θα κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Δ.Ε. Σωκράτη Σαβελίδη, η απόφαση ίδρυσης του σχολείου ή απόρριψης της πρότασης αναμένεται να γίνει γνωστή στα τέλη Μαρτίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου