ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ισχυρό «ναι» για ΕΠΑΛ στη Σκιάθο από μαθητές και γονείς του νησιού

ισχυρό-ναι-για-επαλ-στη-σκιάθο-από-μα-137303

Ισχυρό «ναι» από γονείς και μαθητές της Σκιάθου για την ίδρυση και λειτουργία Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) από το νέο σχολικό έτος στο νησί. Η επεξεργασία των ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας δείχνει τη βούληση των μαθητών, αλλά και των γονιών τους, να ακολουθήσουν την επαγγελματική εκπαίδευση και μάλιστα σε τομείς που συνδέονται και με την τουριστική φυσιογνωμία του νησιού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την ερχόμενη Παρασκευή, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, στον 8ο όροφο του πύργου του Μουρτζούκου, πρόκειται να διεξαχθεί το συμβούλιο στο οποίο θα ληφθεί η απόφαση για την ίδρυση ΕΠΑΛ στη Σκιάθο. Το παρών θα δώσουν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Σκιάθου, μαθητές, γονείς και στελέχη της Δ.Δ.Ε.

Δεδομένου μάλιστα ότι η προθεσμία για την κατάθεση προτάσεων στο Υπουργείο Παιδείας για τις αλλαγές στον εκπαιδευτικό χάρτη έχει εκπνεύσει από τα τέλη Νοεμβρίου, ο κ. Σαβελίδης φρόντισε και πήρε παράταση μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση ίδρυσης νέου σχολείου.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της δυνατότητας ίδρυσης ΕΠΑΛ στη Σκιάθο, γονείς και μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια. Συγκεκριμένα, στους γονείς διανεμήθηκαν 50 ερωτηματολόγια με το 72% (οι 36 γονείς) των ερωτηθέντων να απαντά ότι «θα ήθελαν πολύ το παιδί τους να φοιτήσει σε ΕΠΑΛ». Μάλιστα πρώτη επιλογή των γονέων ως προς τη λειτουργία τομέων είναι οι τομείς οικονομίας – διοίκησης και υγείας – πρόνοιας ευεξίας, και δημοφιλέστερες ειδικότητες για τους γονείς οι «υπάλληλος τουριστικών επιχειρήσεων», «πληροφορικής» και «κομμωτικής».

Αντίστοιχα από τους 193 μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου, το 44%, οι 85 δηλαδή μαθητές απάντησαν ότι θα ήθελαν πολύ να φοιτήσουν σε ΕΠΑΛ, και 59 ακόμη δεν αποκλείουν το ΕΠΑΛ ως επιλογή.

Και οι μαθητές επιλέγουν τους ίδιους τομείς με τους γονείς τους, μόνο που βάζουν άλλες προτεραιότητες στις ειδικότητες. Ζητούν να λειτουργήσουν τομείς οικονομίας – διοίκησης και υγείας – πρόνοιας -ευεξίας, οι δημοφιλέστερες όμως ειδικότητες είναι οι «αισθητική», «τουριστικών επιχειρήσεων» και η κομμωτική.

Τα ναυτιλιακά επαγγέλματα, που θεωρούνταν ότι θα είναι από τις πρώτες επιλογές μαθητών και γονέων, είναι μόλις έκτη επιλογή για τους μαθητές και έβδομη για τους γονείς.

Στη σύσκεψη της Παρασκευής θα ολοκληρωθεί η πρόταση που θα κατατεθεί στο υπουργείο, και όπως υποστηρίζει ο κ. Σαβελίδης, το λύκειο θα μπορούσε να λειτουργήσει από το νέο σχολικό έτος, δεδομένου ότι και τα εργαστήρια των συγκεκριμένων τομέων που επιλέγουν οι μαθητές και οι γονείς τους δεν είναι ακριβά και ούτε δαπανηρά στη συντήρησή τους.

Σημειώνεται ότι από τον δήμο, μαζί με το αίτημα για την ίδρυση του ΕΠΑΛ, έχουν προταθεί χώροι για τη στέγασή του: Προσωρινά να λειτουργήσει ως εσπερινό και να φιλοξενηθεί στο κτιριακό συγκρότημα του Γυμνασίου – Λυκείου Σκιάθου, και ταυτόχρονα να αναζητηθεί χρηματοδότηση για την ανέγερση νέου διδακτηρίου σε ένα από τα οικόπεδα που διαθέτει ο δήμος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου