ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ενστάσεις για τους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους

ενστάσεις-για-τους-ενάλιους-αρχαιολο-180201

Ενστάσεις πάνω στο θέμα της δημιουργίας επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στην Αλόννησο και το Δυτικό Παγασητικό εκφράζει η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αριστερή παρέμβαση, κάνει λόγο για «τα πρώτα βήματα, μιας μεθόδευσης που προωθεί το μοίρασμα της θάλασσας και του αιγιαλού σε επενδυτικά κτήματα», ενώ τονίζει ότι το βασικό νομοθετικό πλαίσιο «ανοίγει διάπλατα η πόρτα για παραχωρήσεις θαλάσσιων κτημάτων, επιβολή νέων απαγορεύσεων στην πρόσβαση τόσο στη θάλασσα όσο και στον πλούτο της από επαγγελματίες αλιείς και από την κοινωνική πλειοψηφία».

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση εκφράζονται φόβοι ότι «το σχέδιο που προωθούν από κοινού η περιφερειακή αρχή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τοπικοί φορείς επιχειρεί να μετατρέψει τη θάλασσα από πεδίο ελεύθερο και προσβάσιμο σε όλους, σε είδος πολυτελείας για μια ελίτ που θα μπορεί αν πληρώνει», ενώ γίνεται λόγος για «δημιουργία ιδιωτικού τύπου ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τη θάλασσα».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι: « Δεν είμαστε ενάντια στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομίας και της ιστορίας του τόπου μας. Είμαστε όμως αταλάντευτα πολέμιοι στη χυδαία χρήση αυτών για την υλοποίηση σχεδίων εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της θάλασσας που θα συντρίψουν τόσο μια σειρά ανθρώπων του μόχθου που βγάζουν το ψωμί τους από αυτή, όσο και το καθολικό δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση όλου του λαού σε αυτή. Οι «αναπτυξιακές» περγαμηνές που ντύνουν τα σχέδιά τους δεν αναφέρονται στον κόσμο της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά στην καταστροφή των δυνατοτήτων του να ζει από τη δουλεία του και την παράδοση κάθε πηγής πλούτου στα χέρια του κεφαλαίου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου