ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δαμάσκηνο Σκοπέλου στην Αμερική

δαμάσκηνο-σκοπέλου-στην-αμερική-277052

Σημαντικές προοπτικές για εξαγωγές του δαμάσκηνου Σκοπέλου σε Ευρώπη και Αμερική δημιουργούνται μέσα από τοπικές πρωτοβουλίες, που έχουν στόχο την ανάπτυξη με φόντο τον πρωτογενή τομέα. Στην κατεύθυνση της υλοποίησης του μεγάλου εξαγωγικού στόχου δραστηριοποιείται ο Σκοπελίτης δαμασκηνοπαραγωγός Θανάσης Γρυπιώτης, ο οποίος έγινε αποδέκτης σημαντικών εξαγωγικών προτάσεων στη διάρκεια της συμμετοχής του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η προσπάθεια που γίνεται και οι προοπτικές που ανοίγονται αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τη Σκόπελο, σε μια εποχή κατά την οποία εντείνονται οι πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και κυρίως των τοπικών προϊόντων.

Ο Σκοπελίτης παραγωγός έχει ήδη προμηθευτεί τα μηχανήματα που θα του εξασφαλίσουν τη δυνατότητα μεταποίησης και πιστοποίησης του προϊόντος, προκειμένου να ανοίξει ο κύκλος των εξαγωγών, συνδυάζοντας την παράδοση με τα νέα τεχνολογικά μέσα. Τα σύγχρονα μηχανήματα που εξασφάλισε μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος, περιλαμβάνουν συσκευαστήριο, ξηραντήριο που λειτουργεί με τη βοήθεια κομπιούτερ, ενώ το τελικό στάδιο είναι η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Στο μεταξύ, τα δαμάσκηνα Σκοπέλου που στο άμεσο μέλλον θα προωθούνται στο εξωτερικό, έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον εξαγωγικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Αμερική, τη Γερμανία, την Αγγλία και την Κύπρο και έπεται συνέχεια. «Τα προϊόντα μου έχουν φτάσει στο εξωτερικό μέσω των ξένων τουριστών της Σκοπέλου, οι οποίοι γίνονται, στη συνέχεια, οι πρεσβευτές του νησιού και του δαμάσκηνου, καθώς δέχομαι πολλά μηνύματα από το εξωτερικό», αναφέρει ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Το σχέδιο βελτίωσης που υλοποιεί βαίνει αισίως στην τρίτη φάση, ενώ στο μεταξύ ο σχετικός φάκελος οδεύει στο στάδιο της χρηματοδότησης.

Ο ίδιος παραγωγός είχε δεχτεί και κατά το παρελθόν προτάσεις για αποστολή στο εξωτερικό δειγμάτων του προϊόντος που καλλιεργεί, και τα σχόλια που απέσπασε ήταν πολύ θετικά. Αναγκαία προϋπόθεση για να υλοποιήσει τον στόχο που έχει θέσει, ωστόσο, είναι η πιστοποίηση, και γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, κινείται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα καλή για το δαμάσκηνο, ενώ όπως υπογραμμίζει ο ίδιος στόχος του είναι «να γίνει και πάλι γνωστό το δαμάσκηνο Σκοπέλου, για τη νοστιμιά του και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία του ανθρώπου, και μέσα από τη δραστηριότητά μου να γίνει γνωστό και το νησί μου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου