ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εκοιμήθη ο ηγούμενος της Ευαγγελιστρίας Σκιάθου

εκοιμήθη-ο-ηγούμενος-της-ευαγγελιστρ-499057

Αισθήματα οδύνης προκάλεσε η είδηση της κοίμησης τού επί σειρά ετών ηγουμένου της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου, ο οποίος έφυγε χθες, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στις καρδιές χιλιάδων πιστών. Ηδη από χθες, ημέρα της εκδημίας του σεπτού Ιερομόναχου της Σκιάθου, ηχούν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών του νησιού και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την ερχόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι, παρουσία των Σεβασμιώτατων Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και Κορίνθου κ. Διονύσιου. Ο π. Άγγελος Λύσσαρης, ο οποίος κατάγονταν από το Λιμποβίσι της ορεινής Αρκαδίας, προσέφερε πολλά στο Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, το οποίο και αναπαλαίωσε, δημιουργώντας μάλιστα τέσσερα μουσεία με σπάνια κειμήλια, που προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού.

Μετά την κοίμηση του αείμνηστου ηγουμένου της Μόνης Ιερομόναχου π. Γερασίμου Ζούρα, ο οποίος την υπηρέτησε επί 39 χρόνια, το Μοναστήρι παρέμεινε δίχως ηγούμενο για δυο χρόνια. Μια νέα περίοδος δημιουργίας και προόδου ξεκίνησε με την εγκατάσταση του νέου ηγούμενου Ιερομόναχου π. Αγγέλου Λύσσαρη, κατόπιν αποφάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσοστόμου, καθώς από τις πρώτες κιόλας μέρες άρχισε η αναστήλωση και ο εξωραϊσμός του Μοναστηριού. Με πολύ μεράκι ο Ιερομόναχος π. Αγγελος, απόγονος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, μετέτρεψε μέσα σε μια περίπου δεκαετία το ιστορικό μοναστήρι της Ευαγγελίστριαςψηλά στο βουνό της Σκιάθου, εκεί όπου κάποτε έψελνε ο Παπαδιαμάντης, σ’ ένα θαυμάσιο, πολυθεματικό πολιτιστικό κέντρο, όπου μάλιστα πραγματοποιήθηκαν συνέδρια και άλλες σημαντικές διοργανώσεις με διεθνή χαρακτήρα και τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων. Η Βαγγελίστρα της Σκιάθου, σύμφωνα με την τοπική διάλεκτο, αποτελεί προσφιλή τόπο για πολλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας, κυρίως όμως για τους νέους, οι οποίοι αναζητούν πνευματικό στήριγμα σε ταραγμένες εποχές.

Αναρίθμητοι προσκυνητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο, διάβηκαν μέχρι σήμερα την πόρτα του Μοναστηριού, αντλώντας δύναμη από την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και τα λόγια παρηγοριάς που απηύθυνε σε όλους με πατρική αγάπη ο π. Αγγελος. Οσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να λάβουν την ευλογία του, θα θυμούνται για πάντα την φωτεινή προσωπικότητα, την πολύτιμη προσφορά, το θερμό του καλωσόρισμα σε κάθε προσκυνητή της Μονής, μα πάνω απ’ όλα το έργο διακονίας και την συμπαράστασή του σε κάθε πονεμένη ψυχή σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

 

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου