ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στη μνήμη των 32 παλικαριών

στη-μνήμη-των-32-παλικαριών-504473

Εκδηλώσεις μνήμης για την ύφανση και ύψωση της πρώτης ελληνικής σημαίας στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου το 1807 διοργανώνει ο Δήμος Σκιάθου σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα, τιμώντας παράλληλα την βύθιση του Υ/Β «Κατσώνης» στη Σκιάθο στις 14 Σεπτεμβρίου 1943.

Οι καθιερωμένες εκδηλώσεις τιμής ξεκίνησαν χθες Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου με την τέλεση δοξολογίας στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου στις 19:30. Στις 20:00 ακολούθησε η εκφώνηση του ιστορικού της ημέρας από τον Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Φώτη Δημητρακόπουλο, στις 20:30 αναπαράσταση της Υψώσεως της 1ης ελληνικής σημαίας στην Ι. Μ. Ευαγγελιστρίας Σκιάθου και ανάκρουση εμβατηρίου.

Σήμερα Κυριακή θα τελεστεί δοξολογία στις 10:30 το πρωί στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών Σκιάθου και θα ακολουθήσει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Διοικητή Υποβρυχίων Πλοιάρχου ΠΝ κ. Αθανάσιο Καρατζά, στις 11:00 επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων του Υ/Β «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» και στις 13:00 η καθιερωμένη παράθεση επίσημου γεύματος.

Το χρονικό της βύθισης γράφτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1943 γύρω στις 20.30, με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Βασίλη Λάσκο. Ενώ έπλεε κοντά στην Σκιάθο, το υποβρύχιο βρέθηκε αντιμέτωπο με γερμανικό καταδιωκτικό υποβρυχίων.

Επακολούθησε επίμονη καταδίωξη του υποβρυχίου που έπλεε με ένα μόνο ηλεκτροκινητήρα λόγω βλάβης. Από τις βόμβες βάθους άνοιξαν η πρυμναία κάθοδος και η κάθοδος του πυργίσκου, η θάλασσα άρχισε να κατακλύζει τη υποβρύχιο, τα πηδάλια βάθους αχρηστεύτηκαν και άρχισε η έκλυση χλωρίου οπό την μπαταρία.

Μετά από σκληρή και άνιση ανταλλαγή πυρών και εμβολισμό από το καταδιωκτικό το «Κατσώνης» βυθίσθηκε. Ο τραγικός απολογισμός τριάντα δυο νεκροί, μεταξύ τους και ο Κυβερνήτης (που έπεσε μαχόμενος πάνω στο πυροβόλο), πέντε Αξιωματικοί και είκοσι έξι Υπαξιωματικοί και ναύτες. Αλλοι δεκαεννέα αιχμαλωτίστηκαν, ενώ τρεις διέφυγαν κολυμπώντας και μετά από πολλές περιπέτειες επέστρεψαν στη Μέση Ανατολή.

Οι πεσόντες

Παρά τον άνισο αγώνα, από τα δραστικά πυρά του εχθρού το Υ/Β βυθίστηκε και παρασύρθηκαν στον υγρό του τάφο οι: Αντιπλοίαρχος Β. ΛΑΣΚΟΣ Κυβ/της, Υποπλοίαρχος Σ. ΜΥΚΟΝΙΟΣ, Υποπλοίαρχος Σ. ΤΡΟΥΜΠΑΚΗΣ, Εφ. Σημαιοφόρος Π. ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ, Σημαιοφόρος Τορ. Μ. ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ, Σημαιοφόρος Μηχ. Κ. ΞΕΝΟΣ, Αρχικελευστής Μηχ. Η. ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΣ, Αρχικελευστής Μηχ. Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΖΑΣ, Κελευστής Αρμ. Δ. ΜΑΡΑΛΕΤΟΣ, Κελευστής Πυρ. Λ. ΣΤΑΜΟΥ, Κελευστής Μηχ. Π. ΜΑΓΙΑΤΗΣ, Κελευστής Ηλεκ. Β. ΡΑΝΤΟΣ, Υποκελευστής Α’ Τορ. Ν. ΜΑΝΤΩΝΑΝΑΚΗΣ, Υποκελευστής Α’ Ηλεκ. Α. ΒΛΑΧΑΚΗΣ, Υποκελευστής Β’ Μηχ. Δ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ, Υποκελευστής Β’ Μηχ. Ε. ΤΣΑΤΣΑΡΗΣ, Υποκελευστής Β’ Μηχ. Κ. ΣΕΛΛΑΚΗΣ, Υποκελευστής Β’ Μηχ. Π. ΤΣΑΚΩΝΑΣ, Υποκελευστής Β’ Ηλεκ. Ι. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Υποκελευστής Β’ Ηλεκ. Α. ΚΡΕΣΤΑΣ, Δίοπος Τορ. Ε. ΠΛΑΤΙΔΗΣ, Δίοπος Τορ. Σ. ΞΕΠΑΠΑΔΕΑΣ, Δίοπος Σημ. Χ. ΑΛΕΞΙΟΥ, Δίοπος Ηλεκ. Ν. ΘΥΜΑΡΑΣ, Δίοπος Τεχν. Χαλκ. Μ. ΛΗΜΝΑΙΟΣ, Ναύτης Αρμ. Χ. ΜΗΤΣΙΑΛΗΣ, Ναύτης Τηλ. Γ. ΛΕΝΤΖΑΚΗΣ, Ναύτης Μηχ. Ν. ΜΟΣΧΟΝΑΣ, Ναύτης Μηχ. Α. ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΟΣ, Ναύτης Ηλεκ. Ν. ΚΟΥΡΟΥΖΗΣ, Ναύτης Ηλεκ. Δ. ΠΡΙΝΤΖΟΣ, Ναύτης Ηλεκ. Ζ.ΖΩΓΡΑΦΟΣ.

Αιχμαλωτίστηκαν 15 ενώ ο ύπαρχος Ηλ. Τσουκαλάς και οι υπαξιωματικοί Τσίγκρος και Αντωνίου διέφυγαν στην Σκιάθο κολυμπώντας επί 9 ώρες και κατόπιν περιπετειών επανήλθαν στην Μ. Ανατολή. Το Υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι το 2o κατά σειρά από τα 3 πλοία που έχουν αυτό το όνομα. Τα άλλα πλοία ήταν τα εξής: Το Ελαφρύ Καταδρομικό ΚΑΤΣΩΝΗΣ που παραγγέλθηκε το 1914 και δεν παρεδόθη, διότι κατασχέθηκε από τους Άγγλους λόγω της έναρξης του Α’ Π.Π. Το Υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ που ενετάγη το 1973 και παρωπλίσθη το 1993. Του ιδίου τύπου, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (Y2).

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου