ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Βουλιάζουν» τα νησιά των Βορείων Σποράδων

βουλιάζουν-τα-νησιά-των-βορείων-σπορ-363156

Κατά κύματα καταφθάνουν οι τουρίστες στα νησιά των Βορείων Σποράδων, που βρίσκονται στην αιχμή της σεζόν, με πληρότητες που αγγίζουν πλέον το 100% σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο.

Ασφυκτικά γεμάτο είναι το νησί του Παπαδιαμάντη, ενώ όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αλέκος Ευσταθίου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, το νησί είναι υπερφορτωμένο από τις 20 Ιουλίου και αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι τέλος Αυγούστου η ίδια εικόνα. Ο ίδιος αναφέρει ότι η εικόνα των αφίξεων είναι πιο ικανοποιητική σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ προσθέτει ότι «προσπαθούμε να επιμηκύνουμε τη σεζόν μέχρι την δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, με επιπλέον πτήσεις από την Αγγλία».

Οι Ελληνες είναι μέχρι στιγμής διστακτικοί, σε σύγκριση, τουλάχιστον, με την εικόνα που υπήρχε κατά το παρελθόν, ενώ είναι εντονότερη η παρουσία των νεαρών φίλων του νησιού, οι οποίοι επιλέγουν κατά βάση τις διακοπές του Σαββατοκύριακου. Όπως υπογραμμίζει η κ. Ευσταθίου, έχει ωφελήσει πολύ το νησί η γραμμή από τη Θεσσαλονίκη, καθώς πάρα πολλοί νέοι από την Βόρεια Ελλάδα κάνουν διακοπές στο νησί, αλλά είναι περιορισμένες οι καταναλώσεις στα καταστήματα εστίασης. Είναι γενικώς παραδεκτό ότι είναι περιορισμένες οι οικονομικές δυνατότητες, για την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, με αποτέλεσμα να σημειώνεται μικρότερος τζίρος στην εστίαση, ακόμη και στην αιχμή της τουριστικής σεζόν.

Στην υψηλότερη κλίμακα πληρότητας βρίσκεται, στο μεταξύ, και η Σκόπελος, ενώ όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Μαίρη Διαμάντη, η πληρότητα αγγίζει το 100% στο νησί, που παρουσιάζει ικανοποιητική τουριστική εικόνα. Η ίδια υπογραμμίζει παράλληλα ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε κάθε περιοχή της Σκοπέλου, ανεβάζοντας κατακόρυφα το τουριστικό ενδιαφέρον και την επισκεψιμότητα. Η πρόεδρος των ξενοδόχων υπογραμμίζει παράλληλα ότι είναι αξιοσημείωτη η δυναμική της σεζόν, που όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου, ενώ στο μεταξύ κάνουν ολοένα και πιο έντονη την παρουσία τους οι Ελληνες τουρίστες στο νησί.

Ικανοποιημένος δηλώνει, ταυτόχρονα, για την τουριστική εικόνα της Αλοννήσου, ο δήμαρχος του νησιού, Πέτρος Βαφίνης, ο οποίος τονίζει ότι η πληρότητα πλησιάζει το 100%, υπάρχει πολύς κόσμος στο νησί από Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές, παράλληλα με τους ξένους τουρίστες της θερινής περιόδου. Ο κόσμος, ωστόσο, «είναι μουδιασμένος», όπως σημειώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες των περισσότερων επισκεπτών. Η κατανάλωση είναι περιορισμένη, όπως αναφέρουν, ταυτόχρονα, επαγγελματίες του νησιού, οι οποίοι τονίζουν ότι η κίνηση είναι ικανοποιητική, αλλά τα χρήματα που δαπανούν οι τουρίστες είναι πολύ λιγότερα σε σύγκριση με τις παλιότερες εποχές και κυρίως με τις εποχές πριν από την κρίση.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου